“We kunnen inzicht met elkaar creëren door data met elkaar te delen”
Het RIVM reikte op 3 oktober 2022 het rapport Het effect van de Nederlandse zorg op het milieu uit aan minister Ernst Kuipers. Voor Michelle Steenmeijer, onderzoeker bij het RIVM en eerste auteur van het artikel, een belangrijke mijlpaal: “Met dit rapport geven we de zorgsector handvatten om te prioriteren. Zodat zij zo effectief en doelgericht mogelijk kunnen omgaan met hun middelen en tijd om de meeste impact op verduurzaming te realiseren.”
Met het rapport publiceert het RIVM een methode om de effecten van zorg op het milieu te berekenen. Maar, hoe kom je tot zo’n methode en hoe bepaal je wat het effect op het milieu nu ís? Michelle: “Onze impactanalyse startte met het koppelen van geldstromen aan milieu-impact. Door een bepaalde impact per euro te berekenen krijg je de totale impact van de zorgsector. Die berekening doe je op basis van modellen van globale geldstromen en impact. De data vulden we aan met reeds bekende data uit specifieke situaties. Op deze manier krijg je niet alleen inzichtelijk wat de uitstoot is die uit de figuurlijke schoorsteen komt bij de zorg, maar ook de impact van onder andere de ingekochte handschoenen of de catering.”
Michelle roept de zorgsector op om de RIVM aanbevelingen te gebruiken om toekomstige milieuanalyses uit te voeren. “Als iedereen namelijk bij alle berekeningen dezelfde regels gebruikt, dan krijgen we geharmoniseerde data die we kunnen vergelijken. Hiermee kan de sector echt keuzes maken over wat wel en niet te doen om effectief te verduurzamen.”
Michelle Steenmeijer is onderzoeker duurzaamheid & circulaire economie bij het RIVM. Hier doet zij onderzoek naar duurzaamheidsvraagstukken op basis van macro-economische analyses.