Voorwoord Brigit van Soest: "Samen werken aan Duurzame Farmacie"
Drie jaar geleden hebben de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, Bogin, Neprofarm, en de KNMP de Coalitie Duurzame Farmacie opgericht. Een samenwerkingsverband met als missie de medicijnketen te verduurzamen vanuit de behoefte om gezamenlijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen voor het duurzaam produceren, distribueren en inzetten van geneesmiddelen. Brigit van Soest is programmamanager van deze Coalitie Duurzame Farmacie. Met een achtergrond als apotheker en een lange, mooie staat van dienst in de farmacie, weet ze precies waar de lastige punten in de medicijnketen zitten.
Geneesmiddelen zijn onmisbaar voor het dagelijks functioneren van veel mensen, ze dragen bij aan genezing van ziekten en voorkomen overlijden. “Ik vind het pijnlijk om te zien hoe we soms onzorgvuldig omspringen met deze waardevolle producten waardoor er nog steeds te veel geneesmiddelen ongebruikt in de prullenbak belanden, of erger voor het milieu, door toilet of gootsteen wordt gespoeld. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in de zorg en daarmee ook voor verspilling en de milieu-impact van medicijnen. Het besef groeit dat duurzaamheid geen hobby is, maar bittere noodzaak. Het nieuwe IPCC-rapport toont dit maar weer eens duidelijk aan. Daarom ben ik blij dat we drie jaar geleden met deze coalitie zijn begonnen om hier gezamenlijk flinke stappen in te zetten.” Volgens Brigit is de meeste milieuwinst te behalen bij het terugdringen van de verspilling van geneesmiddelen, onder andere door gepaste uitgifte van medicijnen, en samenwerking met de watersector op gebied van waterzuivering. Want zo lang we geneesmiddelen gebruiken komen de resten hiervan via de mens in het riool en daardoor in het oppervlaktewater terecht. En geneesmiddelen zijn, om werkzaam te zijn in het lichaam, vaak lastig afbreekbare stoffen. De Coalitie Duurzame Farmacie zet zich volop in om de milieu-impact van medicijnen waar mogelijk te beperken. “Zo leggen we op dit moment de laatste hand aan een toolkit voor alle ketenpartners met praktische tips en voorbeelden om verspilling van geneesmiddelen te voorkomen. Met als uitgangspunt: dat we niet naar elkaar wijzen maar allemaal een bijdrage leveren door met z’n allen door ‘een groene bril’ naar de keten te kijken. Want als we erin slagen met elkaar verantwoord en zorgvuldig met geneesmiddelen om te gaan, zijn geneesmiddelen relatief gezien een effectieve en duurzame keuze.”
Want Brigit gelooft dat een duurzame farmacieketen alleen mogelijk is vanuit vergaande samenwerking tussen partijen die deel uitmaken van deze keten – van de ontwikkeling van geneesmiddelen, productie, distributie, het voorschrijven, de verstrekking en het gebruik, tot aan de afvalverwerking en waterzuivering. “Dit vraagt soms dat iedereen breder moet kijken dan zijn directe eigenbelang, vertrouwen in elkaar moet hebben en een lange adem, maar uiteindelijk kom je gezamenlijk veel verder. Die gezamenlijkheid strekt zich niet alleen uit tot Nederland maar betreft ook de EU en daarbuiten omdat immers de meeste medicijnproducerende-bedrijven buiten Nederland zitten en regelgeving internationaal is.”
Een van de oplossingen in het verminderen van medicijnresten in water is innovatief te werk te gaan en aanpak van vervuiling bij de bron (o.a. ziekenhuizen en zorginstellingen) te initiëren. Hierbij gaat het tevens om de aanpak van antibioticaresistentie, omdat juist antibiotica relatief veel gebruikt worden in ziekenhuizen en de resten ervan, samen met resistente bacteriën en genen zich via het water verspreiden. De coalitie heeft met partners het Consortium antibiotica- en medicijnresten uit water opgericht . Het Consortium werkt onder andere ook samen met Wageningen Universiteit & Research die een effectieve aanpak heeft ontwikkeld voor het terugdringen van resten gewasbeschermingsmiddelen uit de glastuinbouw in water. Deze aanpak kan ook worden ingezet om op maat de meest schadelijke medicijnresten vanaf de bron te filteren.
Ook in haar privéleven probeert Brigit milieubewust en duurzaam bezig te zijn. “Ik heb bewust mijn eigen auto weggedaan en doe zoveel mogelijk met de fiets, het OV of als het niet anders kan met Green Wheels. Sinds kort heb ik een abonnement bij Pieter Pot, de thuisbezorgservice levert alles in glazen potten bij je thuis af.” Brigit kiest vaker voor plantaardig eten en is bewuster bezig met spullen en kleding kopen. Op maatschappelijk terrein zet ze zich in om dichtbij huis kwetsbare groepen met niet-kwetsbare groepen te verbinden. “Ik heb met een paar buurtgenoten MVOorburg opgericht, met als doel met elkaar sociale projecten op te zetten. Een voorbeeld hiervan is dat we met een groep vrijwilligers 2 x per week koken voor een kindercrisis opvang in de buurt. Dat is heel dankbaar werk!“
Wilt u in contact komen met Brigit? Mail dan naar: B.vansoest@duurzamefarmacie.nl