Voorwoord Sander Kooiman: De duurzaamste vierkante meter is de meter die niet gebouwd wordt
Sander Kooiman is Manager Zorg & Welzijn en Duurzaam Vastgoed bij de Triodos Bank. Daarnaast is hij lid van de raad van toezicht van Gezondheidscentrum Goverwelle. In de regiegroep Duurzame Zorg vertegenwoordigt hij de Werkgroep Gezondheidszorg van de Nederlandse Vereniging van Banken.
Zorgvastgoed verduurzamen kost geld. Daar hoeven we geen doekjes om te winden, toch? Natuurlijk, het levert gigantisch veel op: hoger comfort, lagere energielasten en bovenal een positieve bijdrage aan het klimaat. Maar investeringen, soms zelfs met een onrendabele top, zijn onvermijdelijk. Dat is niet altijd eenvoudig als de marges dun zijn en de focus meer ligt op het realiseren van levenskwaliteit en niet van winst. Een begrijpelijke reactie is dan: de overheid mag dan over de brug komen, de zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen hiervoor hun inkooptarieven best verhogen.
Opgelost.
Of zijn er ook andere wegen naar een duurzamer en gezonder Rome? We verduurzamen in de zorg, maar we zien ook een sterk stijgende vraag, personeelstekorten en oplopende zorgkosten. Moet er dan niet meer veranderen dan doen wat we al doen, maar dan in een groen jasje?
Mijn antwoord zou zijn: ja, er is meer nodig. Zo vroeg ik onlangs op social media wat zwaarder weegt bij verduurzaming in de zorg: hogere tarieven, of sterk leiderschap? Het antwoord was onverdeeld: leiderschap weegt zwaarder. Want dat is de motor achter het vinden van nieuwe richtingen, innovatie en verandering. Achter het stellen van vragen als: hebben we al die vierkante meters écht nodig, of kan het ook slimmer? Zijn er ook zaken die we kunnen oplossen met technologie? Zijn er nieuwe manieren waarop mensen langer gezond kunnen blijven of langer – op een menswaardige manier – thuis kunnen blijven wonen? En zo het zorgpersoneel ontlasten?
Want de duurzaamste vierkante meter is er één die we überhaupt niet hoeven te bouwen.
Natuurlijk is ook dat te kort door de bocht. Hoe je het ook wendt of keert, als we willen verduurzamen en tegelijkertijd een groeiende zorgvraag willen beantwoorden, moet we investeren. Maar hoe en waarin, daar kunnen we vele antwoorden op vinden. De banken zullen daarbij zeker hun rol pakken.
Wat ik waardeer in de dialoog tussen ons als banken en de andere partijen in de Green Deal Duurzame Zorg, is ontdekken hoe we de uitdaging van verduurzaming met elkaar gaan realiseren. Welke verwachtingen mogen zorginstellingen, banken, verzekeraars en de overheid van elkaar hebben? Kunnen we meer optrekken met het bedrijfsleven voor nieuwe inzichten van buitenaf? We blijven elkaar constant uitdagen om onze eigen creativiteit aan te boren. Daarom zet ik me graag in voor de Regiegroep Green Deal Duurzame Zorg.
Veel leesplezier,
Sander Kooiman