Ondertekening Green Deal Samen werken aan duurzame zorg op 4 november 2022 - nieuwsbrief
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - Juli 2020

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden via duurzamezorg@minvws.nl. De redactie maakt een selectie.

Voorwoord door Victor Stocker, programmamanager Duurzame Zorg

Beste lezers van de nieuwsbrief Duurzame Zorg,

Hoewel de vakantieperiode is aangebroken en de zon zich steeds meer laat zien, blijven we tussen de vakanties door bezig met onze werkzaamheden. Zo is het team Duurzame Zorg samen met een aantal partners hard aan het werk voor het congres Duurzame Zorg op 1 oktober 2020. Het thema is dit jaar ‘Iedereen doet wat. Wat doe jij?’. Het onderwerp duurzaamheid in de zorg laat als geen ander zien dat de hele keten moet samenwerken en dat iedereen daar een rol in speelt. Met andere woorden: als iedereen wat doet, zorgen we samen voor een duurzame zorgsector!

In deze nieuwsbrief is o.a. informatie te vinden voor en over duurzame zorgprofessionals, inkopers, vastgoedmedewerkers, tandartsen en onderzoekers. Zo gaat het over de verkiezing Duurzame Zorgprofessional, de Zorgmonitor Duurzaam en Gezond die de inkoopgegevens van zorgorganisaties analyseert, routekaarten uit de caresector en onderzoek naar hergebruik van kankermedicijnen. Zoals altijd: veel leesplezier!

Ik wens jullie allen een fijne vakantie, met, ondanks dat het allemaal wat anders gaat dan normaal, voldoende rust.

Vriendelijke groet,
Victor Stocker

Online congres Duurzame Zorg: 'Wat doe jij?'

Hoe vergroen je een zorgorganisatie? Wat zijn alternatieven voor de dagelijkse kilo’s afval? Hoe ga je verspilling van medicijnen tegen en wat draagt een duurzame en gezonde omgeving bij aan het herstel en de gezondheid van cliënten?

Over al deze vragen gaat het online congres Duurzame Zorg op 1 oktober 2020.

De zorg kan en moet duurzamer. Om dat voor elkaar te krijgen, draagt iedereen bij; van bestuurder tot zorgprofessional en van facilitair manager tot inkoper, farmaceut en vastgoedmedewerker.

Iedereen doet wat. Wat doe jij?

Volg het online congres en kom erachter hoe jij je steentje kunt bijdragen. Kijk de kunst af bij anderen, deel zelf een goed voorbeeld of ga in gesprek met groene experts. We verwelkomen nieuwe partners en je kunt stemmen op de meest ‘Duurzame Zorgprofessional 2020’.

Het congres is zo ingericht dat je op elk moment kunt in- en uitstappen. Je bent flexibel om deel te nemen aan de sessies die jou het meest interesseren. Op de website is te zien hoe dit wordt vormgegeven.

Meld je aan en stuur de uitnodiging door naar je collega's. Meer informatie en het definitieve programma volgen snel.

Succesvol vervolg Zorgmonitor Duurzaam & Gezond

Hoe duurzaam en gezond is de inkoop van eten en drinken van jouw zorgorganisatie? Hoe meet je dat en pak je dat aan? Via de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond van Intrakoop en Foodstep zijn de inkoopgegevens van de eerste acht zorginstellingen geanalyseerd op duurzaamheid, gezondheid en nutriënten. De deelnemende organisaties reageerden erg enthousiast op de presentatie van deze analyses.

Monitoren
Inmiddels heeft deze startgroep de rapportages van hun analyses ontvangen, zodat zij concrete doelstellingen kunnen bepalen. Zo kunnen de zorgorganisaties zich richten op een meer duurzame inkoop van eten & drinken, bijvoorbeeld door minder vlees/meer plantaardige voeding in te kopen. Anderen zorginstellingen zetten zich richten hun pijlen juist op meer gezondere voeding, door bijvoorbeeld te sturen op minder zout/suiker of meer eiwitrijke producten. Door ieder kwartaal de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond van nieuwe inkoopinformatie te voorzien - met als resultaat een nieuwe analyse - kunnen zij monitoren in hoeverre zij doelen behaald worden.

Meer deelnemers
Na de zomervakantie kunnen veel meer zorginstellingen deelnemen en de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond inzetten om hun duurzaamheidsambities op het gebied van eten en drinken waar te maken. Intrakoop en Foodstep organiseren daartoe op 22 september een Webinar voor iedereen die graag kennis wil maken met deze tool.

De Zorgmonitor Duurzaam & Gezond faciliteert zorginstellingen bij het maken van een bewuste keuze. Zij krijgen inzicht in de gezondheid en nutriënten van de producten, maar ook of die producten significant duurzaam zijn.

Wil je meer weten over de Zorgmonitor Duurzaam & Gezond? Neem dan contact op met Bram Buyserd, inkoper/productmanager Eten & Drinken bij Intrakoop via bram.buyserd@intrakoop.nl

Beeld: ©Intrakoop

LinkedIn groep Green Deal Duurzame Zorg

De Green Deal Duurzame Zorg heeft sinds kort een gezamenlijke LinkedIn groep. Er is ruimte om kennis en goede voorbeelden over duurzaamheid in de zorg met elkaar te delen, vragen te stellen en zo de verduurzaming van de zorg te versnellen. U bent allen van harte uitgenodigd om lid te worden van de groep.

Verkiezing Duurzame Zorgprofessional 2020

Welke zorgprofessional verdient de prijs ‘Duurzame Zorgprofessional 2020’?

Ken jij een zorgprofessional met een duurzaam idee of een al gerealiseerd initiatief? Nomineer hem/haar dan voor de verkiezing van De Duurzame Zorgprofessional 2020! De verkiezing staat volledig in het teken van het verduurzamen van de zorgsector. Zowel zorgprofessionals met een al uitgevoerd initatief als zorgprofessionals met een goed duurzaam idee kunnen genomineerd worden.

Volgens zorginstellingen staat de sector voor een grote uitdaging wat betreft verduurzaming. Belangrijke thema’s zijn circulaire economie, duurzame inzetbaarheid, duurzaam inkopen, gebouwde omgeving, groene zorgprofessionals, groene energie en verspilling.

Zorgprofessionals zijn dé schakel naar verduurzaming in de zorg en cruciaal voor het succesvol implementeren van duurzame innovaties. De verkiezing zorgt voor een versnelling naar duurzame zorg, waarvan de finale plaatsvindt op 1 oktober 2020 tijdens het Congres Green Deal Duurzame Zorg.

Door iemand te nomineren help jij de zorgsector dus een stap verder, maar het biedt ook:

•          erkenning en zichtbaarheid voor het idee van de zorgprofessional;

•          matchmaking van ideeën en initiatieven aan oplossingen;

•          verbinding met andere duurzame zorgprofessionals;

•          inspiratie door voorbeelden van andere zorgprofessionals.


Nomineren kan door een mail te sturen naar duurzamezorg@minvws.nl met de naam, functie en het idee/initiatief van de zorgprofessional.

Bekijk als voorbeeld de inzendingen van vorig jaar


Let op: in verband met AVG verzoeken we u om de zorgprofessional vooraf toestemming te vragen om zijn/haar gegevens te delen.

Eerste CO2-routekaarten uit de caresector

Op de website van het Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) zijn de routekaarten van de zorgorganisaties Careyn en GGZ Breburg te vinden. Met behulp van deze routekaarten brengen ze in kaart hoe zij aan de klimaatdoelen kunnen voldoen van 49% CO2-reductie in 2030 en bijna klimaatneutraal in 2050. Beide organisaties gebruikten daarvoor de CO2-reductietool. Deze is speciaal voor de zorg ontwikkeld door het EVZ als hulpmiddel. De routekaarten van Careyn en GGZ Breburg kunnen als voorbeeld gebruikt worden bij het opstellen van de eigen routekaart.

Op de website zijn ook voorbeelden te vinden van de routekaarten voor de cure sector.

Kamerbrief 'Verduurzaming van de zorgsector'

Begin juli is er een Kamerbrief 'Verduurzaming van de zorgsector' uitgegaan. De brief gaat over onderzoek naar de kosten van de energietransitie voor de zorg, de inzet van subsidieregelingen daarbij en in hoeverre duurzaamheid onderdeel uitmaakt van zorgopleidingen.

Oproep: meld initiatieven voor de nationale Klimaatweken

Vanaf 12 oktober starten de vier nationale Klimaatweken. Door extra aandacht te geven aan duurzame initiatieven wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hiermee het bewustzijn vergroten. Dit gebeurt met mediaberichten, werkbezoeken van bekende mensen en diverse ludieke acties. Vanuit allerlei sectoren worden nu goede initiatieven verzameld. En wij willen als zorgsector natuurlijk niet achterblijven. Dit is een goede kans om onze sector in de schijnwerpers te zetten en te laten zien hoe actief men in de zorg hier al mee bezig is. En dat ondanks de coronacrisis!

Heb je een duurzame verandering in je organisatie doorgevoerd die het delen waard is? Stuur dan een mail naar Anneke Oldhoff ( aa.oldhoff@minvws.nl). Wil je liever eerst overleggen, dan kan je ook bellen op 06 217 17 027.

Uniek onderzoek naar hergebruik kankermedicijn

Elk jaar wordt voor miljoenen aan ongebruikte geneesmiddelen weggegooid in Nederland. Veel patiënten gebruiken minder medicijnen dan zij van de apotheek ontvingen, bijvoorbeeld vanwege bijwerkingen of omdat het medicijn niet goed aanslaat.

Onderzoeker Charlotte Bekker van het Radboudumc in Nijmegen is daarom samen met collega's bezig met een wereldwijd uniek onderzoek: "We hebben speciale verpakkingen bedacht voor kankermedicijnen. Je ziet bijvoorbeeld direct of de verpakking nog helemaal dicht is en er zijn temperatuursensoren die waarschuwen als een geneesmiddel te warm of te koud werd bewaard."

Na controle in de apotheek kunnen deze peperdure medicijnen dan veilig aan een andere patiënt worden verstrekt. Bekker en haar collega's hopen in het najaar te kunnen beginnen met het verstrekken van kankermedicijnen op deze manier. Hiervoor hebben ze een uitzondering op de bestaande wetgeving aangevraagd. Kijk het nieuwsitem van EenVandaag terug.

Bron: EenVandaag

Vragenlijst partners Green Deal Duurzame Zorg

De Green Deal Duurzame Zorg is bijna twee jaar onderweg. Daarom maken we graag de balans op. Als u partner bent, hebt u een e-mail gekregen met een link naar een korte vragenlijst. We zijn benieuwd naar goede voorbeelden, hindernissen die u hebt overwonnen en manieren waarop we het netwerk van Green Dealpartners kunnen versterken. Heeft u de vragenlijst nog niet ingevuld? Doe dat dan snel! Als u partner bent, maar de vragenlijst niet heeft ontvangen, kunt u een e-mail sturen naar duurzamezorg@minvws.nl.

Onderzoek: tandartsen willen meer bijdragen aan duurzaamheid

Bijna 90 procent van de tandartsen zou meer willen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen in het kader van de Green Deal Duurzame Zorg. Dit blijkt uit onderzoek naar verduurzaming van de eerstelijnszorg dat onderzoeksbureau Rebel in opdracht van het Programma Duurzame Zorg dat het Ministerie van VWS onlangs uitvoerde.

Aan het onderzoek werkten 133 tandartsen mee op een totaal van 434 zorgverleners uit de eerstelijnszorg. De tandartsen gaven onder meer aan dat in tandartspraktijken nog de nodige winst kan worden behaald door verduurzaming van energie – bijvoorbeeld door zonnepalen en groene stroom – en door meer circulair te werken waardoor grondstoffen worden bespaard.

Lees meer

Bron: KNMT

'Het is niet meer van deze tijd om de wereld over te vliegen voor ieder congres'

Onderzoekers en artsen vliegen vaak de halve wereld over voor congressen. Met een enorme CO2-uitstoot tot gevolg. Dat kan anders, beargumenteren Prof. Teun Bousema en 6 collega’s in een opinieartikel in de Volkskrant. Digitale congressen en mengvormen van digitaal en fysiek maakt congressen duurzamer en beter toegankelijk.

Bron: Volkskrant