Beeld: ©Ministerie van VWS

Nieuwsbrief Duurzame Zorg - Augustus

In de nieuwsbrief Duurzame Zorg staan ontwikkelingen over duurzaamheid in de zorg. De nieuwsbrief is een gezamenlijke productie van de leden van de regiegroep Duurzame Zorg. De regiegroep bestaat uit bestuurders en experts uit verschillende (overkoepelende) organisaties. Zij richten zich op de ondersteuning van zorgorganisaties bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen om zo de resultaten die zijn genoemd in de Green Deal te realiseren.

Initiatieven, ontwikkelingen en evenementen kunnen gedeeld worden via duurzamezorg@minvws.nl. De redactie maakt een selectie.

Congres Duurzame Zorg. Iedereen doet wat - Wat doe jij?

Beste lezer van de nieuwsbrief Duurzame Zorg,

Vandaag krijgt u geen ‘gewone’ nieuwsbrief voor ogen, maar een special over het congres op 1 oktober 2020. De afgelopen tijd heeft de werkgroep Green Deal Duurzame Zorg zich met een aantal andere partners ingezet om een mooi programma in elkaar te zetten. In deze nieuwsbrief worden alvast een aantal hoogtepunten uitgelicht.

Het thema van het congres is Iedereen doet wat – Wat doe jij? Want iedereen in de zorgsector kan iets doen, en zo zorgen we samen voor meer duurzaamheid in de zorg. Vanuit alle hoeken vertellen experts en ervaringsdeskundigen daarom over hun kennis en praktijkvoorbeelden. Zo komen er onder andere inkopers, onderzoekers, duurzaamheidscoördinatoren, een apotheker en jonge zorgprofessionals aan het woord.

Centraal staat dat we als netwerk van de green deal van elkaar kunnen leren – en dat doen we! Niet alleen kijken en luisteren we naar al deze goede voorbeelden, het is ook mogelijk om met de sprekers in gesprek te gaan via de live chat. Meld je aan en stuur de nieuwsbrief vooral door naar anderen.

Informatie over het congres:
www.aanmelder.nl/duurzamezorg2020

Informatie over de verkiezing Duurzame Zorgprofessional 2020:
www.duurzamezorgprofessional.nl

Programma
 

12:30 - 13:00

Opening van de dag met prominente gasten

13:15 - 14:15

Talkshow met als thema 'Pijler 1: Terugdringen CO2-uitstoot'

14:30 - 15:30

Talkshow met als thema 'Pijler 4: Gezonde werk- en leefomgeving voor zorgpersoneel en patiënten'

15:45 - 16:45

Talkshow met als thema 'Pijler 3: Minder medicijnresten in het water'

17:00 - 18:00

Talkshow met als thema 'Pijler 2: Circulair werken'

18:00 - 18:15

Bekendmaking uitslag verkiezing meest Duurzame Zorgprofessional 2020

Project 'Plastic Poep' in endoscopiekamers

Vorig jaar won Maag-, Darm- en Leverarts Marjolijn Duijvestein de publieksprijs van de verkiezing ‘Duurzame Zorgprofessional 2019’. Nu, een jaar later, vertelt ze waarom ze zich destijds inschreef en wat ze met de prijs heeft gedaan. ‘Eigenlijk ben ik pas ná het winnen van de verkiezing een duurzame zorgprofessional geworden’.

Groen leven was voor Marjolijn Duijvestein, Maag- Darm- en Leverarts in het Amsterdam UMC, altijd al de normaalste zaak van de wereld. Maar het bijwonen van de Plastic Health Summit in Amsterdam opende pas echt haar ogen. ‘Tijdens deze conferentie leerde ik over de hoeveelheid microplastics in ons milieu en de mogelijke effecten daarvan op onze gezondheid. Ik begon me af te vragen of dit ook de oorzaak zou kunnen zijn van bepaalde maag- en darmziekten.’

Plastic poep
‘Met dit in mijn achterhoofd bedacht ik het project ‘Plastic Poep’, waarmee ik me inschreef voor de verkiezing Duurzame Zorgprofessional. Ik vond het zo frustrerend om thuis netjes te recyclen, terwijl we in het ziekenhuis elke dag enorme hoeveelheden plastic bij het restafval gooien. Dit terwijl we weten hoe slecht het eigenlijk is.’

En Marjolijn is niet de enige zorgprofessional die hiermee geconfronteerd wordt, ontdekt ze. Niet alleen beantwoordden tientallen collega’s haar oproep om mee te doen aan een vlog over dit onderwerp, de video wordt op social media massaal bekeken en gedeeld. Ze wint de publieksprijs in de categorie ‘Beste idee’.

Plastic meting
De geldprijs zet ze in voor advies van Else de Ridder, eigenaar van MINT zorgadvies. ‘Op basis hiervan hebben we een plastic meting gedaan. We verzamelden een dag lang al het plastic afval van de endoscopiekamers en hebben dit vervolgens geanalyseerd. Om hoeveel afval gaat het, welke afvalstromen zien we en is het schoon genoeg om gerecycled te worden? De uitkomst hiervan is dat we nu een manier hebben gevonden om het plastic afval uit de endoscopiekamers te scheiden. Het is nog een kleine stap, maar als ieder ziekenhuis dit doet en als we dit kunnen uitbreiden naar andere afdelingen, dan maken we toch een significant verschil.’

Doe mee!
‘Als ik er zo over nadenk, dan ben ik eigenlijk pas een ‘duurzame zorgprofessional’ geworden nádat ik de verkiezing won. Voorheen was ik al geïnteresseerd in duurzaamheid, maar deed ik daar nog niets mee in mijn werk. Door de prijs te winnen kon ik heel concreet aan de slag. Ik zou daarom ook aan andere zorgprofessionals willen meegeven: doe gewoon mee! Wees niet bang dat jouw idee of nominatie niet goed genoeg is of dat het initiatief nog niet goed is uitgewerkt. Alleen al door mee te doen aan de verkiezing krijg je nieuwe inzichten en kom je met anderen in contact die het onderwerp belangrijk vinden. Je kunt echt wat bereiken.’

Ook dit jaar wordt de verkiezing 'Duurzame Zorgprofessional' georganiseerd. De uitreiking vindt plaats tijdens het congres Duurzame Zorg op 1 oktober. Ken of ben jij een zorgprofessional met een groen hart? Ga naar www.duurzamezorgprofessional.nl om mee te doen of iemand te nomineren voor de verkiezing.

Opening congres met Diederik Gommers en Jacqueline Cramer

Het congres Duurzame Zorg start in een talkshowsetting.  Prominente gasten, waaronder Diederik Gommers en Jacqueline Cramer, schuiven aan.

Diederik Gommers is hoogleraar ic-geneeskunde en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care. Momenteel neemt hij deel aan het Outbreak Management Team dat het kabinet adviseert over volksgezondheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen en ziekenhuisopnames te reguleren.

Diederik: "Een congres als deze is enorm belangrijk. Hoewel zorgmedewerkers de afgelopen maanden ontzettend veel kracht hebben getoond, legt de coronacrisis ook de kwetsbaarheid van de sector bloot. Dat zagen we bijvoorbeeld toen er een tekort bleek te zijn aan mondkapjes en beschermingsjassen. Als ik denk aan al het (plastic) afval dat achterblijft na een operatie, dan realiseer ik me dat dit geen houdbare situatie is. We moeten samen te rade gaan hoe we onze zorg zo kunnen inrichten dat zij ook voor toekomstige generaties toegankelijk blijft. Om deze reden ben ik op 1 oktober bij het congres aanwezig."

Jacqueline Cramer is hoogleraar Duurzame Innovaties bij de Universiteit van Utrecht en strategisch adviseur van het ‘Utrecht Sustainability Institute’. Ze neemt deel aan ‘the Amsterdam Economic Board’, met als focus circulaire economie. De voormalig politica nam in de periode 2007 - 2010 deel aan het kabinet Balkenende IV als minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke ordening en Milieubeheer.

Jacqueline: “Duurzaamheid in de zorg verbetert niet alleen het milieu, maar ook ons welzijn. Zorginstellingen kunnen op allerlei manieren duurzamer worden. Stap 1 is doelen formuleren op de volgende hoofdthema’s: energie, binnenklimaat, gezonde voeding, circulaire economie, groen en mobiliteit. Stap 2 is die doelen realiseren binnen de eigen organisatie. Dat is de grootste uitdaging.”

Beeld: Erasmusumc (Diederik Gommers)

Live sprekers!

Het online congres is in blokken ingedeeld. In ieder blok staat een andere pijler van de Green Deal Duurzame Zorg centraal. Naast interessante tafelgasten, komen er per pijler twee live sprekers aan het woord. Experts en ervaringsdeskundigen delen hun groene kennis en vertellen hoe jij aan de slag kunt binnen jouw organisatie. Na de presentaties zoeken de live sprekers samen verdieping op de verschillende onderwerpen van hun pijler. We verwelkomen onder andere:
 

  • Stichting Eten + Welzijn, Intrakoop en MVO NL over duurzame en gezonde voeding in de zorg
  • Susanne Waaijers (RIVM) geeft een toelichting op de besparing van ziektelast en kosten door duurzaamheidsmaatregelen
  • Saliha Lalout (NEN) bespreekt de invloed van zorgprofessionals en inkopers bij afspraken over hulpmiddelen en duurzaamheid
  • Gea Wijn (Deventer Ziekenhuis) deelt haar kennis over (het vervolg op) de pilot met plaszakken tegen röntgencontrastmiddelen in het water

De namen en onderwerpen van andere sprekers zijn te vinden op de website. De komende weken zullen daar steeds meer namen bij komen, dus hou de website in de gaten!

De opnamen zijn gestart: het land door voor duurzame verhalen

Vorige week zijn de opnamen voor het congres gestart. Cathy van Beek, kwartiermaker Duurzame Zorg, ging op bezoek bij drie locaties: Apotheek Asten, gehandicaptenorganisatie ASVZ en kinderziekenhuis Prinses Maxima. Op de website is te lezen wat deze locaties te vertellen hebben op 1 oktober. De komende weken zal Cathy nog meer locaties bezoeken om door het hele land duurzame verhalen uit de zorg te verzamelen. De presentaties zullen allemaal te bekijken zijn tijdens het congres. De sprekers zullen dan live aanwezig zijn op de chat, dus stel vragen en ga in gesprek!

Nieuwe partners sluiten zich aan bij de Green Deal Duurzame Zorg

Ook dit jaar verwelkomen we nieuwe partners tijdens het congres. Het netwerk van de Green Deal Duurzame Zorg groeit steeds meer, wat laat zien dat het onderwerp duurzaamheid steeds meer gaat leven in de zorg! Alle nieuwe partners van 2020 hebben een video opgenomen over hun doelstellingen. Een compilatie hiervan zal worden vertoond tijdens de opening van het congres.

De afgelopen weken zijn er weer drie nieuwe partners bijgekomen: Amgen, Interzorg en het Healthy Ageing Network Northern Netherlands.

Amgen wil de geneesmiddelensector verder verduurzamen. Dit doen ze op heel veel manieren, waaronder het ontwikkelen en produceren biosimilars. Biosimilars zijn geneesmiddelen die zo zijn ontwikkeld dat ze gelijkwaardig zijn met een bestaand biologisch geneesmiddel. De geneesmiddelen die Amgen op de markt brengt zijn dan ook voornamelijk ‘biologicals’ die in het lichaam worden afgebroken. Er belanden zo geen medicijnresten in het water. Bekijk de video.

Interzorg zet zich onder andere in door medewerkers te faciliteren bij verduurzaming, te onderzoeken welke leveranciers voor een vermindering van verpakkingsmateriaal kunnen zorgen en lekker te koken voor cliënten. Ook wil Interzorg zich inzetten om de protocollen t.b.v. de afvoer van medicijnrestanten per locatie bekender te maken bij medewerkers. Bekijk de video.

De HANNN zet zich voornamelijk in voor pijler 3 en 4, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving. Dat doen ze bijvoorbeeld door organisaties en netwerken met elkaar te verbinden. Zo hebben ze het Netwerk Medicijnresten Noord-Nederland opgezet. Bekijk de video.

Alle pledges staan op rijksoverheid.nl/duurzamezorg. De beloften van de nieuwe ondertekenaars van 2020 zijn te vinden door het document ‘Pledges Green Deal Duurzame Zorg met ondertekening 2020’ te openen.

Frits Mul, VGN: ‘Het congres is ook zeer interessant voor de gehandicaptensector’

Frits Mul is senior beleidsadviseur bij de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en neemt deel aan de werkgroep Green Deal Duurzame Zorg. Over het congres zegt hij:

‘Het congres is zeer interessant voor de gehandicaptensector. We zien dat de eerste twee pijlers van de Green Deal (CO2 reductie en circulair werken) steeds meer aandacht krijgen bij zorgorganisaties. Tijdens het congres willen we dat nog eens extra bevorderen. Zo wordt er een presentatie gegeven door het ASVZ, een organisatie van de VGN, die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Voorbeelden van energiebesparing, ontwikkelingen in de mobiliteit en afvalverwerking zijn inspirerend voor andere organisaties.

Maar ook pijler 4, het creëren van een gezonde zorgomgeving, is actueel voor onze sector. Juist in de gehandicaptenzorg werken we permanent aan een gezond milieu voor onze cliënten. Het is als het ware onze core business. In de uitwisseling gedurende de dag kunnen we enerzijds als sector laten zien wat we reeds voor elkaar hebben gekregen, en anderzijds kunnen we van anderen leren. Alle reden om aan te sluiten op 1 oktober.’