Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Doe onbeperkt mee: Doe onbeperkt mee.

In het land

Sitdown café gelanceerd op festival Amsterdam Open Air

HandicapNL stond op 1 en 2 juni met het Sitdown Café op het festival Amsterdam Open Air. Een café waar festivalgangers met en zonder beperking met elkaar feestten, dansten en zongen. Samen met festivalorganisatoren heeft HandicapNL de afgelopen jaren stappen gezet om festivals toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel, blinden, doven of mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel. Het Sitdown Café is een volgende stap: een inclusief feestgedruis waar iedereen welkom is. Op de site van Doe onbeperkt mee lees je het hele verhaal over het Sitdown Café.


NOS en VRT verzorgen audiodescriptie bij EK Voetbal

Blinde en slechtziende voetbalfans in Nederland en België kunnen tijdens het aankomende EK Voetbal alle wedstrijden van Oranje en het Belgische voetbalteam volgen met live audiodescriptie. In Nederland zijn de wedstrijden met audiodescriptie te zien op NPO1 Extra (kanaal 81). Het is voor het eerst dat de NOS op een groot toernooi voetbalwedstrijden met live audiodescriptie aanbiedt.


Twee natuurtoiletten geopend in Vught

In Vught zijn op 5 juni twee natuurtoiletten geopend, bedoeld om de natuur voor iedereen toegankelijk te maken. Deze openbare toiletvoorzieningen bevinden zich in de Brabantse natuurgebieden de IJzeren Man en het Kapellebos. Met het eerste natuurtoilet op Texel, dat maanden geleden is geopend, heeft Nederland er nu drie. De composttoiletten zijn onderdeel van het project When Nature Calls, een gezamenlijk initiatief van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en Natuurmonumenten, met steun van de Nationale Postcode Loterij. De Toiletalliantie, opgericht door de MLDS, streeft naar twintig natuurtoiletten verspreid over heel Nederland. Lees meer op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Beeld: ©Janneke Nooij

Ondertussen op de ministeries

* startten het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samen met andere ministeries met sprintsessies. In deze sprintsessies praten ervaringsdeskundigen, vertegenwoordigende organisaties, (Rijks)ambtenaren en veldpartijen samen over de doelstellingen uit de Nationale Strategie. De uitkomsten hiervan, in combinatie met de uitkomsten uit de sprintsessies die later dit jaar plaatsvinden, vormen de basis voor de concrete maatregelen in de werkagenda VN-verdrag Handicap. 


* deelden Conny Helder, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Maarten van Ooijen, staatssecretaris van VWS,  met de Tweede Kamer de nadere beleidsreactie van het kabinet op de voorlichting van de Raad van State over de facultatieve protocollen bij het VN-verdrag handicap, het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) en het facultatief protocol van het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele Rechten (IVESCR). De Eerste Kamer heeft dezelfde brief gekregen. Deze beleidsreactie geeft een nadere toelichting op dit besluit waarmee de weg verder wordt bereid voor het maken en indienen van goedkeuringswetgeving bij het parlement.


* diende Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de wetswijziging ‘Vereenvoudiging dubbele kinderbijslag bij intensieve zorgbehoefte’ in. Deze wet treedt op 1 juli 2024 in werking. Dit zorgt ervoor dat ouders van kinderen die per 1 juli 2024 een Wlz-indicatie krijgen de dubbele kinderbijslag automatisch ontvangen. Ook wordt het mogelijk om dubbele kinderbijslag standaard met een halfjaar terugwerkende kracht toe te kennen. Deze wet is tot stand gekomen op initiatief van het ministerie van SZW, in samenwerking met het ministerie van VWS. 


* informeerde Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Tweede Kamer over het wetsvoorstel rondom hulp in stemhokjes. Op dit moment kunnen alleen kiezers die vanwege een lichamelijke beperking niet zelfstandig kunnen stemmen, hulp krijgen in het stemhokje. Minister de Jonge wil dat hulp mogelijk wordt voor iedereen die daarom vraagt. Dus ook mensen die bijvoorbeeld een verstandelijke beperking hebben of mensen die laaggeletterd zijn. Het wetsvoorstel wordt nu verder uitgewerkt. Het streven is dat het wetsvoorstel vanaf de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 van kracht is.


* boden Mariëlle Paul, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, en staatssecretaris Maarten van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid en Sport het beleidskader ‘Met elkaar voor elle kinderen en jongeren’ aan de Tweede Kamer aan. Hierin staat welke definitie van inclusief onderwijs de overheid gebruikt, hoe een inclusieve leeromgeving eruitziet en wat de belangrijkste kenmerken zijn van een inclusieve school. In deze animatievideo krijgt u een indruk van een inclusieve school.

Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Onderzoek: stagediscriminatie studenten met functiebeperking

Een stage gedurende de onderwijsloopbaan is een belangrijke opstap naar werk. Maar stages zijn niet even toegankelijk voor iedereen; onderzoek toont aan dat studenten met een functiebeperking in het mbo, hbo en wo te maken krijgen met stagediscriminatie. Zij moeten over het algemeen langer zoeken naar een stageplek, meer sollicitatiebrieven versturen en vaker op sollicitatiegesprek voor ze een stageplek vinden. Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van OCW uitgevoerd door ECBO, KBA Nijmegen en ResearchNed. Het onderzoeksrapport en de aanbevelingen vind je op de website van VNG.


Website en kennisbank: DigiToegankelijk 

Om overheidsorganisaties te helpen met digitaal toegankelijke websites, mobiele applicaties en e-diensten, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DigiToegankelijk geïntroduceerd. De website digitoegankelijk.nl biedt overheden en leveranciers informatie en inspiratie. Daarnaast is DigiToegankelijk verantwoordelijk voor het register met toegankelijkheidsverklaringen. Hierin kunnen overheidsorganisaties verklaringen aanmaken en publiceren over de toegankelijkheid van hun websites en apps. De Kennisbank DigiToegankelijk helpt om kennis over digitale toegankelijkheid te verspreiden. DigiToegankelijk organiseert ook webinars en heeft een helpdesk. Bovendien is het Dashboard DigiToegankelijk ontwikkeld om als individuele organisatie én als samenleving te volgen hoe het ervoor staat met de digitale toegankelijkheid van de overheid.
Wil je meer weten over de aanpak van DigiToegankelijk of ben je op zoek naar kennis over digitale toegankelijkheid? Stuur een mail naar digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Jongeren in een rolstoel zijn met elkaar in gesprek
Beeld: ©Rijksoverheid | Getty images

Op de agenda

September tot mei 2025: Project Toegankelijke politiek

Heb je een beperking en belangstelling voor politiek? Wil je er meer van weten of overweeg je actief te worden? Neem dan deel aan het project Toegankelijke politiek. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert Zorgbelang Inclusief een project uit om mensen met een beperking te begeleiden naar politieke activiteiten, omdat ze naar verhouding weinig deelnemen aan de politiek. Deelnemers aan het project krijgen informatie over politiek, kunnen spreken met rolmodellen en krijgen begeleiding bij het maken en uitvoeren van hun plan. Het project loopt van september 2024 tot mei 2025.  Kijk op de website van Zorgbelang Inclusief voor meer informatie. Of stuur een mail naar henkbeltman@participatiepartners.nl.


14 september: Prikkelarme avondopenstelling Rijksmuseum 

Het Rijksmuseum organiseert een prikkelarme avondrondleiding over kunst uit de 17de en 19de eeuw voor volwassen die wegens overprikkeling niet tijdens reguliere openingstijden naar het museum kunnen. Ook ben je welkom als je bijvoorbeeld slechtziend bent en rustig wil kunnen kijken of als je in een rolstoel zit en onbelemmerd zonder mensen voor je naar een kunstwerk wilt kijken. Tijdens de kindvrije rondleiding is er gedimd licht, een stilteruimte en zijn er krukjes. Een rondleiding kost 5 euro; dit komt boven op de reguliere prijs. Het is mogelijk om een vriend, partner, familielid of begeleider mee te nemen. Mocht je prikkelarm met je gezin willen gaan, dat is mogelijk op 19 oktober. Bestel je tickets en lees meer op de website van het Rijksmuseum.  


9 tot en met 12 juli: De Bijzondere Mobiel 4-daagse In Peel 

Handbikers en scootmobielers kunnen van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 juli door de prachtige Peel peddelen. Wie meedoet, kan kiezen uit routes van 15, 30 en 45 kilometer. De routes zijn zorgvuldig uitgezet en geschikt voor iedereen met een vervoermiddel dat is aangepast aan verminderde mobiliteit. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid bij de startlocatie fietshulpmiddelen in een overdekte en afgesloten opslag te stallen. Praktische informatie over de tocht, de inschrijving en de servicemogelijkheden is te vinden op de website van de Bijzondere Mobiel 4-daagse


10 en 15 juli: online werksessie gemeenten - Tegemoetkoming meerkosten

Op 10 en 15 juli van 10:30 uur tot 12:00 uur gaan de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid met gemeenten in gesprek over het huidige beleid van tegemoetkomingen voor mensen met een chronische ziekte of beperking die te maken hebben met hoge (zorg)kosten. Hierbij worden de behoeften en aandachtspunten van gemeenten geïnventariseerd. Het doel is om het uitvoeringsaspect voor alternatieve toekomstige beleidsrichtingen goed in kaart te brengen. Gemeenten kunnen zich tot en met 4 juli a.s. aanmelden via Specifiekezorgkosten@minvws.nl. Je ontvangt dan een link om deel te kunnen nemen.

Beeld: ©Ministerie van BZK