Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Doe onbeperkt mee: Doe onbeperkt mee.

Uitgelicht

Maaike van der Jagt en Ismay Broekhuizen vonden dankzij project Sterk aan het Werk een passende baan

Maaike van der Jagt, die hoogbegaafd is en ADHD en autisme heeft, werkt sinds de afronding van haar studie als programmeur. Van jongs af aan is Maaike al handig met computers. Dankzij het project Sterk aan het Werk van Hogeschool Windesheim vond ze een baan die echt bij haar past. Met het project begeleidt Hogeschool Windesheim afgestudeerden met een functiebeperking bij het vinden van een passende, duurzame baan. Ook Ismay Broekhuis, die 30% zicht heeft, heeft dankzij het project verschillende banen in de zorg gevonden. Met de hulp van Sterk aan het Werk, dat eind april de Bridge of Fame Award 2024 won, vindt 90% van de deelnemende studenten binnen een jaar een passende baan. Op de website van Doe onbeperkt mee lees je het hele verhaal van Maaike en Ismay.

Maaike van de Jagt zit op een tafel in de kantine van Hogeschool Windesheim
Beeld: ©Ministerie van VWS/EMMA-Roderik Rotting

In het land

In memoriam Rick Brink

Onverwachts is Rick Brink op zaterdag 11 mei overleden. Het team Doe onbeperkt mee, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft de afgelopen jaren diverse keren met Rick samengewerkt. Hij heeft gigantisch veel gedaan en was van bijna alle markten wel thuis, waarbij hij altijd veel aandacht had voor kinderen. Zo stond hij aan de wieg van het SamenSpeelNetwerk, waar tientallen organisaties in samenwerken zodat alle kinderen samen kunnen spelen. Het afgelopen jaar hebben we plannen gemaakt om te werken aan, zoals hij dat noemde: ‘de eerste inclusieve generatie’. Een samenleving waar kinderen met en zonder beperking samen spelen, samen naar school gaan, samen sporten: kortom samen leven. Een ander belangrijk thema waar hij veel aandacht aan gaf was het onderwerp werken. Hij zette zich in voor de Stichting Studeren & Werken Op Maat. Deze Stichting begeleidt jonge mensen met een beperking om na afloop van hun studie een baan te vinden.

We gaan zijn deskundigheid en zijn positieve energie enorm missen bij ons streven naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Waar kinderen en jongeren met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander om mee te doen en zich te ontwikkelen. Een samenleving waarin menselijke waardigheid en kansengelijkheid centraal staan.


Inclusiepact regio Zwolle werkt aan verbeteren overgang onderwijs naar werk

De arbeidsparticipatie van jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) blijft nog steeds ver achter bij die van middelbaar en hoger opgeleide jongeren. Uit de monitor Jeugdwerkloosheid (2022) blijkt dat 35 procent van de vso-leerlingen die aan het werk zouden kunnen, direct thuis komt te zitten, zonder werk en uitkering. Voor pro-leerlingen is dat 23 procent. Schoolverlaters die wel uitstromen, lopen het risico om alsnog in de eerste jaren uit te vallen. In het inclusiepact ‘Onbeperkt meedoen in Zwolle: in beeld & in goede banen’ hebben werkgevers en vso- en pro-scholen in de regio Zwolle de handen ineengeslagen. Het doel van het inclusiepact is meer jongeren in het vso en pro met een betaalde baan met begeleiding en aandacht voor doorontwikkeling. Meer informatie over het inclusiepact lees je op de website van Doe onbeperkt mee.


Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland van start

Op zaterdag 1 juni begint de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert deze verkiezing in 2024 voor de tweede keer. Omdat iedereen moet kunnen meedoen in Nederland, doet ook elke gemeente automatisch mee aan de verkiezing. In ronde 1 (van 1 t/m 30 juni) kan iedereen de toegankelijkheid van een gemeente beoordelen. De 10 best beoordeelde gemeenten gaan door naar de volgende ronde. Zij maken kans op de felbegeerde titel van ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. Tijdens de eerste ronde kun je meerdere gemeenten beoordelen, zoals de gemeenten waar je woont, werkt of vaak komt. Je kunt de verkiezing delen met vrienden, familie, collega’s en de achterban van jouw organisatie, zodat ook zij kunnen meestemmen. Het verkiezingspakket kun je downloaden via de website VNG Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.


VNG steunt nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap

Het VNG-bestuur heeft steun uitgesproken voor de nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap. Gemeenten hebben een belangrijke rol bij de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Cathalijne Dortmans, wethouder in Helmond en voorzitter van de VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, vertelt erover: ‘Nederlandse gemeenten staan voor een inclusieve samenleving. Ook in de uitvoering van het VN-verdrag Handicap hebben gemeenten een belangrijke rol. Zij stellen samen met ervaringsdeskundige inwoners een Lokale Inclusie Agenda op. Het streven van de nationale strategie steunen we dan ook van harte. Gemeenten moeten hier wel de nodige ruimte en instrumenten voor krijgen.’ Op de website van de VNG lees je meer over de steun van de VNG.


Aanvraag indienen NWO: Oproep ‘Doorbreken van barrières voor een inclusieve leefomgeving’

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil met de oproep ‘Doorbreken van barrières voor een inclusieve leefomgeving’ bijdragen aan het streven naar een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking of chronische ziekte vitaal en volwaardig kunnen deelnemen. De oproep is specifiek gericht op het creëren van een inclusieve leefomgeving. Dit wil de NWO doen met innovatieve digitale, fysieke of sociale oplossingen voor een meer inclusieve leefomgeving voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Onderzoekers van hogescholen, universiteiten en andere kennisinstellingen worden uitgenodigd om de handen ineen te slaan. Zij kunnen samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een gezamenlijke aanvraag indienen. Meer informatie over de oproep, het voorbereiden en het indienen van een aanvraag lees je op de website van de NWO.  


Toegankelijk stemmen op 6 juni voor de Europees Parlementsverkiezing

Op 6 juni gaan we weer naar de stembus. Deze keer voor de verkiezing voor het Europees Parlement. Gemeenten doen al veel om stemlokalen zo toegankelijk mogelijk te maken. Toch blijkt uit onderzoek van de organisatie Ongehinderd dat er nog veel verbetering mogelijk is. Daarom gaf het ministerie van BZK samen met Ongehinderd een workshop aan gemeenteambtenaren over toegankelijke stemlokalen. Uit deze workshop kwamen onder andere de volgende oplossingen:

  • Kleine verhogingen in de bestrating om drempels te verminderen.
  • Goede drempelhulpen, die voldoen aan de toegankelijkheidscriteria.
  • Deuren openzetten, zodat mensen in een rolstoel zonder problemen naar binnen kunnen.

Alle locaties van de stembureaus, inclusief de toegankelijkheid, zijn te vinden op de website waarismijnstemlokaal.nl. Toegankelijke verkiezingen betekenen ook toegankelijke informatie over verkiezingen, zoals video’s en makkelijke teksten voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze vind je bijvoorbeeld op de website stemjijook.nl, gemaakt door ProDemos. In de verkiezingentoolkit van de Rijksoverheid vind je daarnaast een overzicht met nog meer materialen.

Beeld: ©ministerie van VWS

Ondertussen op de ministeries

* bezochten Conny Helder, minister van VWS, en Fleur Gräper-van Koolwijk, staatssecretaris van Cultuur en Media van het ministerie van OCW, het theatergezelschap Tiuri. Ze kregen een rondleiding door de werkplaats, spraken de spelers en zagen een prachtig duet. Theatergezelschap Tiuri investeert sinds 2013 in de talentontwikkeling van mensen met een beperking op het gebied van theater en dans. De spelers komen via diverse praktijkgerichte projecten in contact met het culturele en maatschappelijke veld. Op die manier brengt Tiuri de wereld van cultuur, onderwijs en zorg samen. Dit draagt bij aan een inclusieve samenleving.

* lanceerde de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van BZK de KopieID-app. Met deze app maak je een veilige kopie van je identiteitsdocument. De app voldoet aan alle eisen voor digitale toegankelijkheid, de zogenaamde WCAG criteria. Daarom kreeg de app een toegankelijkheidsverklaring met de A-status. Vanaf het begin van het ontwerpproces zijn mensen met een beperking betrokken. Ook hebben zij de nieuwe versie van de KopieID-app getest.

Beeld: ©Robin Utrecht

Kijk-, luister- en leestips

Interview: Guusje ter Horst te gast bij radioprogramma Spraakmakers

Luister via de website van NPO Radio 1 naar het radioprogramma Spraakmakers, waarin bestuurlijk aanjager van Doe onbeperkt mee Guusje ter Horst wordt geïnterviewd. In dit interview vertelt ze onder andere dat het voor mensen met een beperking nog altijd moeilijk is om aan een baan te komen.   


Artikel: ‘Maak op de werkvloer ruimte voor álle breinen’

In het artikel ‘Maak op de werkvloer ruimte voor álle breinen’ van de Correspondent wordt de vraag gesteld wat er nodig is voor een neuro-inclusieve werkvloer. Mensen met een brein dat anders werkt dan ‘de norm’ hebben namelijk vaak moeite om werk te vinden. Ze worden nog te vaak verstoten of niet begrepen op de werkvloer. Lees het hele artikel via de website van de Correspondent.


Uitzending: Kinderen vertellen in Het Klokhuis over autisme

Het Klokhuis maakte een uitzending waarin je alles leert over autisme. In deze uitzending legt autismespecialist Suzanne Rouwhorst uit hoe divers autisme is. Ook delen verschillende kinderen met autisme hun ervaringen in het dagelijks leven. Zo legt Noa uit dat hij dingen harder hoort dan andere mensen en vertelt Felipe dat hij in de war en verdrietig wordt als ze ’s avonds opeens geen soep eten, maar sperziebonen. Je kunt de hele uitzending terugkijken via de website van Het Klokhuis.


Boek: ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’ van Eva Eikhout

Eva Eikhout heeft het FFU-syndroom, waardoor ze korte armen en benen heeft. Ze schreef het boek ‘Dit is geen boek van een meisje zonder armen en benen’, waarin ze openhartig vertelt over haar leven. Alles komt voorbij in haar boek: werk, dates, feesten, presentatieklussen, facetimen met haar ouders, pgb-frustraties, verhuizen, koffiedrinken, televisieoptredens en verliefd worden. Meer informatie over het boek vind je op de website van Lebowski Publishers.  

Beeld: ©KRO-NCRV

Op de agenda

1 en 2 juni: Sitdown Café festival Amsterdam Open Air

Kom je ook naar het Sitdown Café op festival Amsterdam Open Air? Het café waar mensen met en zonder beperking samen kunnen zijn om te feesten, dansen, lachen, drinken, spelen en zingen. Een DJ zorgt voor gezellige hits, terwijl de barman een praatje met je maakt en de host de boel aan elkaar praat. Het hoogtepunt? Het dak zakt op een feestelijke manier naar beneden, waardoor iedereen – rolstoelgebruiker of niet – op gelijke hoogte komt. Met een personeelsmix van mensen met en zonder beperking, een muziektolk voor gebarentaal en extra voorzieningen zoals braille-menukaarten en begeleiding naar een prikkelvrije ruimte, creëren we een inclusieve omgeving waar iedereen welkom is. Bestel je tickets en lees meer over het Sitdown Café op de website Handicap.nl.


10 tot en met 15 juni: Prokkelweek

De Prokkelweek van Stichting Prokkel heeft als doel om ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking te promoten. Door samen iets te doen, leer je elkaar beter kennen. Tijdens de week organiseert Stichting Prokkel samen met partners allerlei activiteiten waar mensen met en zonder beperking aan mee kunnen doen. Meer informatie over de Prokkelweek vind je op de website van Stichting Prokkel.


2 juli: Start ‘Samen Spelen Tournee’ in Gelderland en Utrecht

Het SamenSpeelNetwerk gaat deze zomer op tournee. Samen met welzijnsmedewerkers, speeltuinbeheerders, gemeenteambtenaren en ouders werken ze aan een veilige, uitdagende en inclusieve speelomgeving in de regio. De aftrap vindt plaats op 2 juli 2024 van 14:30 uur tot 16:30 uur bij de nieuwe SamenSpeelPlek: Speeleiland Culemborg. Via de website van het SamenSpeelNetwerk kun je je aanmelden voor de inspiratiesessie.

Beeld: ©HandicapNL

Colofon

Dit is een uitgave van Doe onbeperkt mee voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar dienstpostbusdoeonbeperktmee@minvws.nl