In memoriam Rick Brink
Onverwachts is Rick Brink op zaterdag 11 mei overleden. Het team Doe onbeperkt mee, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft de afgelopen jaren diverse keren met Rick samengewerkt. Hij heeft gigantisch veel gedaan en was van bijna alle markten wel thuis, waarbij hij altijd veel aandacht had voor kinderen. Zo stond hij aan de wieg van het SamenSpeelNetwerk, waar tientallen organisaties in samenwerken zodat alle kinderen samen kunnen spelen. Het afgelopen jaar hebben we plannen gemaakt om te werken aan, zoals hij dat noemde: ‘de eerste inclusieve generatie’. Een samenleving waar kinderen met en zonder beperking samen spelen, samen naar school gaan, samen sporten: kortom samen leven. Een ander belangrijk thema waar hij veel aandacht aan gaf was het onderwerp werken. Hij zette zich in voor de Stichting Studeren & Werken Op Maat. Deze Stichting begeleidt jonge mensen met een beperking om na afloop van hun studie een baan te vinden.
We gaan zijn deskundigheid en zijn positieve energie enorm missen bij ons streven naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Waar kinderen en jongeren met een beperking dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander om mee te doen en zich te ontwikkelen. Een samenleving waarin menselijke waardigheid en kansengelijkheid centraal staan.
Inclusiepact regio Zwolle werkt aan verbeteren overgang onderwijs naar werk
De arbeidsparticipatie van jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) blijft nog steeds ver achter bij die van middelbaar en hoger opgeleide jongeren. Uit de monitor Jeugdwerkloosheid (2022) blijkt dat 35 procent van de vso-leerlingen die aan het werk zouden kunnen, direct thuis komt te zitten, zonder werk en uitkering. Voor pro-leerlingen is dat 23 procent. Schoolverlaters die wel uitstromen, lopen het risico om alsnog in de eerste jaren uit te vallen. In het inclusiepact ‘Onbeperkt meedoen in Zwolle: in beeld & in goede banen’ hebben werkgevers en vso- en pro-scholen in de regio Zwolle de handen ineengeslagen. Het doel van het inclusiepact is meer jongeren in het vso en pro met een betaalde baan met begeleiding en aandacht voor doorontwikkeling. Meer informatie over het inclusiepact lees je op de website van Doe onbeperkt mee.
Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland van start
Op zaterdag 1 juni begint de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert deze verkiezing in 2024 voor de tweede keer. Omdat iedereen moet kunnen meedoen in Nederland, doet ook elke gemeente automatisch mee aan de verkiezing. In ronde 1 (van 1 t/m 30 juni) kan iedereen de toegankelijkheid van een gemeente beoordelen. De 10 best beoordeelde gemeenten gaan door naar de volgende ronde. Zij maken kans op de felbegeerde titel van ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. Tijdens de eerste ronde kun je meerdere gemeenten beoordelen, zoals de gemeenten waar je woont, werkt of vaak komt. Je kunt de verkiezing delen met vrienden, familie, collega’s en de achterban van jouw organisatie, zodat ook zij kunnen meestemmen. Het verkiezingspakket kun je downloaden via de website VNG Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
VNG steunt nationale strategie voor implementatie van het VN-verdrag Handicap
Het VNG-bestuur heeft steun uitgesproken voor de nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap. Gemeenten hebben een belangrijke rol bij de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Cathalijne Dortmans, wethouder in Helmond en voorzitter van de VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs, vertelt erover: ‘Nederlandse gemeenten staan voor een inclusieve samenleving. Ook in de uitvoering van het VN-verdrag Handicap hebben gemeenten een belangrijke rol. Zij stellen samen met ervaringsdeskundige inwoners een Lokale Inclusie Agenda op. Het streven van de nationale strategie steunen we dan ook van harte. Gemeenten moeten hier wel de nodige ruimte en instrumenten voor krijgen.’ Op de website van de VNG lees je meer over de steun van de VNG.
Aanvraag indienen NWO: Oproep ‘Doorbreken van barrières voor een inclusieve leefomgeving’
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil met de oproep ‘Doorbreken van barrières voor een inclusieve leefomgeving’ bijdragen aan het streven naar een inclusieve samenleving waarin mensen met een beperking of chronische ziekte vitaal en volwaardig kunnen deelnemen. De oproep is specifiek gericht op het creëren van een inclusieve leefomgeving. Dit wil de NWO doen met innovatieve digitale, fysieke of sociale oplossingen voor een meer inclusieve leefomgeving voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Onderzoekers van hogescholen, universiteiten en andere kennisinstellingen worden uitgenodigd om de handen ineen te slaan. Zij kunnen samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een gezamenlijke aanvraag indienen. Meer informatie over de oproep, het voorbereiden en het indienen van een aanvraag lees je op de website van de NWO.
Toegankelijk stemmen op 6 juni voor de Europees Parlementsverkiezing
Op 6 juni gaan we weer naar de stembus. Deze keer voor de verkiezing voor het Europees Parlement. Gemeenten doen al veel om stemlokalen zo toegankelijk mogelijk te maken. Toch blijkt uit onderzoek van de organisatie Ongehinderd dat er nog veel verbetering mogelijk is. Daarom gaf het ministerie van BZK samen met Ongehinderd een workshop aan gemeenteambtenaren over toegankelijke stemlokalen. Uit deze workshop kwamen onder andere de volgende oplossingen:
- Kleine verhogingen in de bestrating om drempels te verminderen.
- Goede drempelhulpen, die voldoen aan de toegankelijkheidscriteria.
- Deuren openzetten, zodat mensen in een rolstoel zonder problemen naar binnen kunnen.
Alle locaties van de stembureaus, inclusief de toegankelijkheid, zijn te vinden op de website waarismijnstemlokaal.nl. Toegankelijke verkiezingen betekenen ook toegankelijke informatie over verkiezingen, zoals video’s en makkelijke teksten voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Deze vind je bijvoorbeeld op de website stemjijook.nl, gemaakt door ProDemos. In de verkiezingentoolkit van de Rijksoverheid vind je daarnaast een overzicht met nog meer materialen.