Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Doe onbeperkt mee: Doe onbeperkt mee.

In het land

Changing place Beekse Bergen

Op 27 maart was in de Beekse Bergen de feestelijke opening van het eerste Changing Places Toilet in Nederland. Hiermee heeft de Beekse – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects – de Nederlandse primeur te pakken. In een Changing Places Toilet kunnen mensen liggend verzorgd worden. Door de aanwezigheid van dit Changing Places Toilet kunnen volwassenen en kinderen die hiervan afhankelijk zijn ook een dag onbezorgd weg. Tijdens de opening maakte de VriendenLoterij bekend dat zij een bedrag van bijna 2 miljoen euro toekennen aan Stichting het Gehandicapte Kind om de komende drie jaar nog eens 30 Changing Places Toiletten op culturele locaties door heel Nederland te realiseren. 


Vrouwen met een beperking lopen een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik

Ten opzichte van vrouwen zonder een beperking en mannen met een beperking, lopen vrouwen met een beperking een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik. Dat staat in het rapport “Dubbel benadeeld” van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en de Alliantie VN-verdrag Handicap. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van discriminatie en ongelijkheid. Eén van de conclusies is dat vrouwen met een beperking vaak dubbel worden gediscrimineerd. Lees hier meer over de resultaten en aanbevelingen uit het rapport.


Drie Zeldzame Engel Awards uitgereikt

Op donderdagavond 29 februari zijn tijdens het Nationale Event Zeldzameziektendag 2024 op Paleis Soestdijk de Zeldzame Engel Awards uitgereikt. Een Zeldzame Engel Award wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder goed heeft ingezet voor patiënten met een zeldzame aandoening. Chantal de Langen won in de categorie Patiëntvertegenwoordiger en de Media-Award is uitgereikt aan Jan-Willem Roodbeen. In de categorie Zorgverlener of wetenschappelijk onderzoeker won Frank Staal. Lees hier meer over de winnaars en genomineerden.


Drie nieuwe projecten over innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt

Op de arbeidsmarkt krijgen mensen met een beperking nog steeds te maken met belemmeringen. Binnen de KIC-subsidieoproep ‘Meedoen op de arbeidsmarkt’ van NWO en ZonMw zijn daarom drie projecten toegewezen over innovatieve oplossingen voor deze belemmeringen. De projecten dragen bij aan de structurele verbetering van de kansengelijkheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Het eerste onderzoek gaat over wat mensen met autisme nodig hebben om te kunnen werken. In het tweede project wordt de implementatie van exoskeletten voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat onderzocht. Het derde project heeft als doel om te zorgen dat mensen met een handicap duurzaam, in plaats van tijdelijk, aan het werk kunnen.

Beeld: ©Beekse Bergen/Stichting het Gehandicapte Kind/Joint Projects

Ondertussen op de ministeries

* is het wetsvoorstel waarmee de Europese toegankelijkheidsrichtlijn wordt geïmplementeerd in Nederland aangenomen in de Tweede Kamer. De richtlijn is een belangrijke stap vooruit naar een toegankelijke en inclusieve samenleving. Samen met de toezichthouders, betrokken ministeries, MKB-Nederland en Ieder(in) wordt dit jaar verder gewerkt aan de praktische voorbereiding voordat de richtlijn vanaf 28 juni 2025 in werking treedt.


* vond er op 20 maart een rondetafelgesprek plaats over de implementatie van het VN-verdrag Handicap. Tijdens het rondetafelgesprek gingen verschillende Tweede Kamerleden in drie rondes met een groep ervaringsdeskundigen in gesprek. Het rondetafelgesprek was voor de Tweede Kamer een voorbereiding op het debat over de invoering van het VN-verdrag Handicap op 3 april. Kijk hier het rondetafelgesprek terug.


* bood demissionair minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Conny Helder, de eerste voortgangsrapportage over de Toekomstagenda zorg en ondersteuning 2023-2026 voor mensen met een beperking aan de Tweede Kamer aan. Op verzoek van de Kamer gebeurde dit in begrijpelijke taal. Naast een korte brief is gebruik gemaakt van 7 informatiebladen en 6 filmpjes waarin er per onderwerp een initiatief is uitgelicht.


* startte het ministerie van BZK in 5 gemeenten een proef met een nieuw stembiljet. Dit stembiljet is kleiner, en dus toegankelijker. Voor kiezers met een visuele beperking is het nieuwe stembiljet ook toegankelijker, omdat het beter te gebruiken is in combinatie met een hulpmiddel, zoals een stemmal en audio-ondersteuning. Het zal voor het eerst gebruikt worden tijdens de Europees Parlementsverkiezingen op 6 juni 2024. In alle andere gemeenten wordt gestemd met het stembiljet dat iedereen gewend is.  


* gingen vertegenwoordigers van de ministeries van OCW, SZW en VWS, bestuurlijk aanjager Guusje ter Horst en de Vereniging Hogescholen in gesprek met (ex-) studenten, het College van Bestuur en medewerkers van Windesheim over de impact en betekenis van het project “Sterk aan het Werk”. Het doel van dit gesprek was om ook landelijk meer mogelijkheden te creëren voor duurzaam werk voor mensen met een beperking.


* gingen vertegenwoordigers van het ministerie van VWS op 27 maart naar Zwolle voor één van hun inclusiepacten. Dit inclusiepact bekijkt samen met werkgevers hoe ze de weg naar werk voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs makkelijker kunnen maken. Als onderdeel van de verschillende stappen in dit inclusiepact kwamen op 27 februari (oud-)leerlingen, horecaondernemers, stagecoördinatoren van PRO en VSO scholen, Tiem, het WerkgeversServicepunt, UWVSamenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), sectortafel VTE en Koninklijke Horeca Nederland - KHN samen in horecagelegenheid de Agnietenberg om te bespreken wat hiervoor nodig is in de horecasector.

Beeld: ©Windesheim

Kijk-, luister- en leestips

Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen

De zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen is gebaseerd op de Routekaart voor Toegankelijke Festivals. Met deze gratis zelfscan krijg je als organisator laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van jouw festival of evenement. Ook geeft de zelfscan praktische tips over hoe je de toegankelijkheid kunt verbeteren. De zelfscan is bruikbaar voor organisatoren van kleine, middelgrote en grote evenementen en is binnen 5 minuten in te vullen. Na de scan kun je een rapport met jouw antwoorden en tips ontvangen.


2Doc: Aut There

De documentaire ‘Aut There’ gaat over Loubna, een dertigjarige vrouw die haar hele leven haar autisme heeft verborgen om aan maatschappelijke normen te voldoen. Samen met haar moeder gaat ze op roadtrip door Frankrijk. Tijdens deze reis onthult Loubna haar worstelingen en verlangen naar zelfacceptatie, in gesprekken met haar moeder, mentor, vriendin en collega's. 


E-learning: Zelf aan de slag met het VN-verdrag Handicap

In vier informatieve video’s legt organisatie Ieder(in) uit wat het VN-verdrag Handicap inhoudt, hoe gemeentes aan inclusie werken en hoe jij daar als ervaringsdeskundige bij betrokken kunt zijn. De e-learning bestaat uit vier modules: 1. Belang en inhoud van het VN-verdrag Handicap, 2. Werken vanuit het sociale model, 3. Lokale Inclusie Agenda en 4. Invloed uitoefenen in je gemeente. Je kunt de modules bekijken op het moment dat het jou uitkomt. Elke video heeft twee versies: één zonder tolk Nederlandse Gebarentaal en één met tolk Nederlandse Gebarentaal. Ook kun je bij alle video’s de ondertiteling aan- of uitzetten.


Informatie & toolkit inclusieve stembureaus verkiezingen Europees Parlement

In iedere Nederlandse gemeente inclusieve stembureaus. Dat is wat Stichting Prokkel wil bij de verkiezingen voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. In elke gemeente willen ze minimaal één stembureau met een (Prokkel)duo, bestaande uit een persoon zonder en een persoon met (licht) verstandelijke beperking. Alle informatie en een toolkit voor gemeenten, zorgaanbieders en vrijwilligers vind je hier.

Beeld: ©Ongehinderd/Coalitie voor Inclusie

Op de agenda

25 april: Bijeenkomst ‘Van de Sprong een Brug maken’

Op 25 april vindt van 13:30 uur tot 17:00 uur de bijeenkomst ‘Van de Sprong een Burg Maken’ plaats in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst wordt een brug geslagen tussen ervaringsdeskundigen en bestuurders en politici, door met elkaar in gesprek te gaan over de ervaren knelpunten en oplossingen in landelijk beleid. Op de bijeenkomst vertellen theoretisch opgeleiden ervaringsverhalen. Ook wordt de Bridge of Fame Award uitgereikt door bestuurlijk aanjager Guusje ter Horst. Deze award wordt uitgereikt aan een persoon die een succesvolle brug heeft geslagen tussen het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt voor jongeren met een ondersteuningsvraag. Inschrijven kan via de link.


20 april: Samen Spelen, Samen Doen

Op 20 april van 11.30 uur tot 16:00 uur staat de SamenSpeelNetwerk-bijeenkomst 'Samen Spelen, Samen Doen' gepland in Rosmalen bij speeltuin 'T Kwekkeltje en Perron-3. Maak kans op €1.000 om jouw plan voor onbeperkt samenspelen van kinderen met en zonder beperking nog dit speelseizoen - met hulp van het SamenSpeelNetwerk - te realiseren. Aanmelden kan via de link.


15 april: Bijeenkomst verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland ‘24’

VNG organiseert dit jaar de derde editie van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Alle gemeenten doen weer mee! Tijdens deze verkiezing worden niet alleen de voorlopers in het zonnetje gezet, maar worden ook kennis en goede voorbeelden gedeeld. Zodat we met zijn allen meer werk kunnen maken van een toegankelijker Nederland. Tijdens een online bijeenkomst op 15 april om 11:00 uur of 13:00 uur vertelt VNG alles over de verkiezing. Meld je hier aan als belangenorganisatie. En meld je hier aan als gemeenteambtenaar.


6 april: Het grote Lentefestival

Steffie, ABCDate en ABCMaatje organiseren op 6 april in Nijmegen het grote Lentefestival voor mensen met een verstandelijke beperking. Het festival staat geheel in het teken van veilig ontmoeten, dansen en bewegen. Dit is namelijk niet altijd vanzelfsprekend voor mensen met een verstandelijke beperking. Aanmelden kan via de kalender van ABCDate en ABCMaatje in de app of op de website. De toegang is gratis. Ben je nog geen deelnemer? Meld je dan hier aan voor dit feest.


4 april: Webinar telecommunicatiediensten

Op 4 april van 15:30 uur tot 17:00 uur organiseren MKB-Nederland en VNO-NCW de 8e en laatste thematische webinar over de digitale toegankelijkheidseisen die voor veel digitale producten en diensten gaan gelden. De titel is deze keer: “Al klaar voor 25? Bereid je voor op wettelijke toegankelijkheidseisen van eindapparatuur voor telecommunicatiediensten én telecommunicatiediensten”. Interesse? Meld je hier gratis aan voor de webinar.

Beeld: ©SamenSpeelNetwerk

Colofon

Dit is een uitgave van Doe onbeperkt mee voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar dienstpostbusdoeonbeperktmee@minvws.nl