In het land
Changing place Beekse Bergen
Op 27 maart was in de Beekse Bergen de feestelijke opening van het eerste Changing Places Toilet in Nederland. Hiermee heeft de Beekse – in samenwerking met Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects – de Nederlandse primeur te pakken. In een Changing Places Toilet kunnen mensen liggend verzorgd worden. Door de aanwezigheid van dit Changing Places Toilet kunnen volwassenen en kinderen die hiervan afhankelijk zijn ook een dag onbezorgd weg. Tijdens de opening maakte de VriendenLoterij bekend dat zij een bedrag van bijna 2 miljoen euro toekennen aan Stichting het Gehandicapte Kind om de komende drie jaar nog eens 30 Changing Places Toiletten op culturele locaties door heel Nederland te realiseren.
Vrouwen met een beperking lopen een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik
Ten opzichte van vrouwen zonder een beperking en mannen met een beperking, lopen vrouwen met een beperking een verhoogd risico op geweld, uitbuiting en misbruik. Dat staat in het rapport “Dubbel benadeeld” van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en de Alliantie VN-verdrag Handicap. Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van discriminatie en ongelijkheid. Eén van de conclusies is dat vrouwen met een beperking vaak dubbel worden gediscrimineerd. Lees hier meer over de resultaten en aanbevelingen uit het rapport.
Drie Zeldzame Engel Awards uitgereikt
Op donderdagavond 29 februari zijn tijdens het Nationale Event Zeldzameziektendag 2024 op Paleis Soestdijk de Zeldzame Engel Awards uitgereikt. Een Zeldzame Engel Award wordt uitgereikt aan iemand die zich bijzonder goed heeft ingezet voor patiënten met een zeldzame aandoening. Chantal de Langen won in de categorie Patiëntvertegenwoordiger en de Media-Award is uitgereikt aan Jan-Willem Roodbeen. In de categorie Zorgverlener of wetenschappelijk onderzoeker won Frank Staal. Lees hier meer over de winnaars en genomineerden.
Drie nieuwe projecten over innovatieve oplossingen voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt
Op de arbeidsmarkt krijgen mensen met een beperking nog steeds te maken met belemmeringen. Binnen de KIC-subsidieoproep ‘Meedoen op de arbeidsmarkt’ van NWO en ZonMw zijn daarom drie projecten toegewezen over innovatieve oplossingen voor deze belemmeringen. De projecten dragen bij aan de structurele verbetering van de kansengelijkheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Het eerste onderzoek gaat over wat mensen met autisme nodig hebben om te kunnen werken. In het tweede project wordt de implementatie van exoskeletten voor mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat onderzocht. Het derde project heeft als doel om te zorgen dat mensen met een handicap duurzaam, in plaats van tijdelijk, aan het werk kunnen.