Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Doe onbeperkt mee: Doe onbeperkt mee.

Naamswijziging: Onbeperkt meedoen is veranderd in Doe onbeperkt mee

De naam van Onbeperkt meedoen is met ingang van 1 februari veranderd in Doe onbeperkt mee. Met deze naamswijziging doen we een oproep aan iedereen om een bijdrage te leveren aan het streven naar een inclusief en toegankelijk Nederland in 2040.

In het land

De Apenheul: een zintuigelijke ervaring voor iedereen  

Een dierenpark moet voor iedereen een rijke en zintuigelijke ervaring zijn. Ook voor mensen met een beperking. Daarom werken de Apenheul en Joint Projects in het inclusiepact ‘Natuurlijk gastvrij’ aan een betere toegankelijkheid van het dierenpark.  


Nieuwe leerstoel: ‘Samenleven met verschil’ 

Aan de Universiteit voor Humanistiek komt een nieuwe leerstoel: een hooglerarenpost genaamd ‘Samenleven met Verschil’. De hoogleraar op deze post leidt onderzoek naar mensen met een verstandelijke beperking in de grote stad. Het Ben Sajet Centrum, een Amsterdamse kenniswerkplaats voor langdurige zorg, gaat de leerstoel vestigen. Op dit moment (februari 2024) staat de vacature nog open.  


Nieuw bordspel over mediawijsheid voor mensen met verstandelijke beperking 

Er is een speciale editie van het Mediajungle bordspel gemaakt. Deze editie vergroot de mediawijsheid van mensen met een verstandelijke beperking en leerproblemen. Spelenderwijs leren ze om te gaan met sociale media. Door een combinatie van fysieke en digitale elementen worden spelers uitgedaagd met kijk-, lees-, luister-, denk-, doe- en praatopdrachten over sociale media. Bij het spel hoort bijvoorbeeld een app voor tablet, laptop of digibord met leuke vragen en minigames. Ook zit het spel vol nuttige tips en weetjes van de wijze aap Matanga. 

Bijzonder aan het Mediajungle bordspel is de samenwerking met leukeronline.nl. Op deze website komen begeleiders in de gehandicaptenzorg meer te weten over hoe ze hun cliënten online kunnen ondersteunen. Het doel is om het gesprek over mediawijsheid tussen begeleiders en cliënten te stimuleren. Zo creëren ze samen een veilige online omgeving. Het bordspel is ontwikkeld in samenwerking met de zorgorganisaties ASVZ, Amarant en Amerpoort. 


Loonkostensubsidie verdient zich dubbel en dwars terug 

Het loont om te investeren in mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit een maatschappelijke kosten en batenanalyse van Cedris en Divosa. Door 250 miljoen euro extra te investeren in loonkostensubsidie kunnen 40.000 mensen met een arbeidsbeperking extra aan de slag. Dat levert positieve resultaten op. Voor de personen zelf betekent het meer bestaanszekerheid en een hoger welzijn, voor de economie meer productiviteit en minder arbeidskrapte, en voor de maatschappij minder bijstandsuitkeringen en zorgkosten. In geld uitgedrukt levert dat de samenleving 400 miljoen euro op, fors meer dan de investering. Het hele rapport en de rekentools vind je hier.  

Beeld: ©Flickr creative commons

Ondertussen op de ministeries

sprak demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Conny Helder tijdens een bijeenkomst op 29 februari met ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties over de nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap. De nationale strategie is begin deze maand uitgebracht. Hiermee is een belangrijke stap gezet om de positie van mensen met een beperking flink te verbeteren. Het doel van de strategie is om te zorgen dat de positie van mensen met een beperking uiterlijk in 2040 overeenkomt met de inhoud van het VN-verdrag Handicap. Sinds de ratificatie in 2016 zijn al veel stappen gezet. Met deze nationale strategie wordt een extra impuls gegeven naar een inclusief en toegankelijk Nederland. In het verdrag is de verplichting opgenomen om mensen met een beperking te betrekken bij de het opstellen en uitvoeren van beleid. Bij het opstellen van de nationale strategie zijn in een vroeg stadium ervaringsdeskundigen en belangenorganisaties – zoals Ieder(in), LFB en JongPit – gevraagd mee te denken en praten. Lees meer over de totstandkoming van dit inclusieve ontwerpproces. 


* informeerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap scholen dat ze werken aan een regeling waarmee scholen voor regulier en gespecialiseerd onderwijs vanaf het schooljaar 2024-2025 intensiever kunnen samenwerken. Scholen krijgen meer mogelijkheden om met inclusief onderwijs te experimenteren. De regeling zorgt ervoor dat alle óf een deel van de leerlingen van een school of vestiging voor het gespecialiseerd onderwijs naar school kunnen in het regulier onderwijs. Op het moment is dit alleen mogelijk voor álle leerlingen van een school of vestiging. De regeling wordt verwacht vóór de zomer van 2024. 


* maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat er 30 miljoen euro beschikbaar is om het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Met dit geld wil het ministerie onder andere zorgen voor reisassistentie op alle treinstations in Nederland. 

Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Podcast: ‘Hoe toegankelijk is jouw gemeente?’  

Hoe maak je een gemeente toegankelijk voor iedereen? En hoe betrek je mensen met een beperking bij dit proces? Dit is waar de videopodcast voor de ZonMw-campagne ‘Het maakt uit waar je woont!’ om draait. Podcastgasten Tjarda Struik, blindfluencer en burgemeester van Leiderdorp, en Natascha Wingelaar, wethouder van de gemeente Stein, vertellen over de uitdagingen en oplossingen rondom het toegankelijk maken van gemeenten. Samen met oud-wethouder en host Theo Maas geven ze tips over hoe gemeenten aan de slag kunnen om toegankelijker te worden. Ook bespreken ze hoe toegankelijkheid in het beleid is opgenomen in de gemeente Stein: de meest toegankelijke gemeente van 2021. Kijk de videopodcast hier, of luister hem via Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts.  


Terugkijken: Webinar Evenementenbeleid  

Op 15 januari organiseerde VNG een webinar over toegankelijk evenementenbeleid. Hierin vertellen onder andere de gemeenten Heerlen en Meijerijstad over hoe gemeenten evenementen en festivals toegankelijker kunnen maken. De webinar kun je hier terugkijken of -luisteren. De video beschikt automatisch over ondertiteling. Ook is er een transcriptie beschikbaar.  


Filmpje: Nederland pionier in rolstoeltennis 

Bij omroep MAX praat Esther Vergeer, toernooidirecteur van het ABN AMRO Wheelchair Tennis Tournament, over de pioniersfunctie van Nederland op het gebied van rolstoeltennis. Ook vertelt ze over de positie van Nederland in de grote tennistoernooien. En bij NOS Sport laat Diede de Groot, 21-voudig grandslamwinnares, Centre Court en de kleedkamers zien bij ABN Amro open. Een dag voordat zij ook dit toernooi wist te winnen.  

Beeld: ©ZonMW/Podcast Fabriek

Op de agenda

6 maart: Informatiebijeenkomst nationale strategie 

Op woensdag 6 maart van 10.00 tot 12.00 uur houdt Ieder(in) een online informatiebijeenkomst voor al haar leden en netwerkpartners. Tijdens deze bijeenkomst wordt de meerjarige nationale strategie besproken. Aanmelden kan via dit formulier.  


8 maart: Discofeest  

Op vrijdag 8 maart geven ABCDate en het Sinnige Fonds een groot Discofeest met een dj, photobooth, contactcoaches en lekkere hapjes en drankjes. Tijdens dit feest kunnen Groningers met een beperking contact met elkaar maken. Ook kunnen ze kennismaken met de voordelen van ABCDate. Het Discofeest vindt plaats in de Sinnige Stee in Groningen. Er is vervoer geregeld van station Groningen Centraal naar de locatie van het feest. Iedereen met een verstandelijke beperking kan zich hier gratis aanmelden. 


25 maart: Congres Toekomstagenda zorg voor mensen met een beperking 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert op 25 maart in Utrecht het congres Toekomstagenda zorg voor mensen met een beperking. Dagvoorzitter Joost Hoebink neemt je deze dag mee langs de acties en mijlpalen om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te maken. Er is keuze uit ruim 30 inspirerende workshops voor cliënten, naasten, professionals, beleidsmedewerkers, management in de zorgsector en het maatschappelijk domein. Vanaf 1 maart kun je je registreren en inschrijven voor workshops. Na aanmelding ontvang je hiervoor een uitnodiging via de mail.  


14 april: IJsselloop Deventer  

Op 14 april 2024 vindt in Deventer de IJsselloop plaats. Naast de 5, 10 en 15 kilometer, is er voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking ook de mogelijkheid om de G-loop van 1 kilometer te lopen. Deze loop is geschikt voor elk niveau en leeftijd. Ook is de G-loop toegankelijk voor rolstoelen en framerunners. Meer informatie over deelname vind je hier

Beeld: ©Ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van Doe onbeperkt mee voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar dienstpostbusdoeonbeperktmee@minvws.nl