Geldmaat-automaten met touchscreen en spraakfunctie
Verspreid over 2024 rolt Geldmaat een nieuwe geldautomaat uit door heel Nederland. Elke Geldmaat krijgt een touchscreen met goed zichtbare aanraakknoppen. Ook zit er een ingebouwde spraakmodule in, die geactiveerd wordt door een hoofdtelefoon of oordopjes (met een ronde 3,5 mm-aansluiting) in te pluggen. Zodra de spraakmodule actief is, krijgt het scherm een donkere achtergrond met gele letters en zie je een toetsenblok om de pincode in te typen.
De Oogvereniging is betrokken bij de ontwikkeling. Een testteam onderzocht begin dit jaar de bruikbaarheid van het apparaat in het testlab van Geldmaat en bracht advies uit aan Geldmaat.
Tot alle automaten zijn vervangen weet je niet precies bij welke geldautomaat je welke functies kunt gebruiken. Via de site van Geldmaat kun je opzoeken welke Geldmaat-automaten er in de buurt zijn, of er spraakondersteuning beschikbaar is en of er assistentie mogelijk is door getrainde medewerkers.
Websites ziekenhuizen niet toegankelijk voor mensen met een beperking
Uit een onderzoek door Cardan Technobility blijkt dat de websites van veel Nederlandse ziekenhuizen niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit betekent dat een kwart van de Nederlanders online geen afspraak kan maken of medische informatie kan inzien.
De onderzoekers hebben de websites getoetst aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid, de zogeheten Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Zij onderzochten 29 criteria voor de toegankelijkheid van mensen met een visuele, auditieve, cognitieve of fysieke beperking. Bijvoorbeeld of er ondertitels staan bij video’s, of teksten duidelijk leesbaar en goed zichtbaar zijn en of de navigatie om een afspraak te maken klopt. Voor elk ziekenhuis is een rapport met tekortkomingen en aanbevelingen opgesteld die met het bestuur en de directie worden besproken. Hier kan je kijken of jouw ziekenhuis digitaal toegankelijk is.
JongPIT en SWOM versterken samenwerking
JongPIT en SWOM (Studeren & Werken op Maat) gaan dit jaar nóg intensiever samenwerken, zodat ze samen meer kunnen doen om hun doel te bereiken. Hun doel is een Nederland waarin jongeren met een chronische aandoening of beperking volop mee kunnen doen. Zo geven deze twee organisaties een vervolg aan de samenwerking die de afgelopen jaren binnen het FNO-programma Jongeren INC begon. SWOM gaat met de inzet van haar expertise en netwerk helpen om de JongPIT organisatie te versterken, te professionaliseren en te laten groeien.
Mensen met een visuele beperking het ijs op in Leiden
De Drijvende IJsbaan in het centrum van Leiden was vrijdag 12 januari enkele uren alleen geopend voor mensen met een visuele beperking. Onder de noemer Skating Blind gingen twintig van hen met een buddy het ijs op. Dit is het tweede jaar dat het evenement is georganiseerd.