Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Onbeperkt meedoen: Doe onbeperkt mee.

Naamwijziging Onbeperkt meedoen wordt Doe onbeperkt mee

De naam van Onbeperkt meedoen verandert met ingang van 1 februari in Doe onbeperkt mee. Met deze naamswijziging doen we een oproep aan iedereen om een bijdrage te leveren aan het streven naar een inclusief en toegankelijk Nederland in 2040.

In het land

Geldmaat-automaten met touchscreen en spraakfunctie

Verspreid over 2024 rolt Geldmaat een nieuwe geldautomaat uit door heel Nederland. Elke Geldmaat krijgt een touchscreen met goed zichtbare aanraakknoppen. Ook zit er een ingebouwde spraakmodule in, die geactiveerd wordt door een hoofdtelefoon of oordopjes (met een ronde 3,5 mm-aansluiting) in te pluggen. Zodra de spraakmodule actief is, krijgt het scherm een donkere achtergrond met gele letters en zie je een toetsenblok om de pincode in te typen.

De Oogvereniging is betrokken bij de ontwikkeling. Een testteam onderzocht begin dit jaar de bruikbaarheid van het apparaat in het testlab van Geldmaat en bracht advies uit aan Geldmaat.

Tot alle automaten zijn vervangen weet je niet precies bij welke geldautomaat je welke functies kunt gebruiken. Via de site van Geldmaat kun je opzoeken welke Geldmaat-automaten er in de buurt zijn, of er spraakondersteuning beschikbaar is en of er assistentie mogelijk is door getrainde medewerkers.


Websites ziekenhuizen niet toegankelijk voor mensen met een beperking

Uit een onderzoek door Cardan Technobility blijkt dat de websites van veel Nederlandse ziekenhuizen niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Dit betekent dat een kwart van de Nederlanders online geen afspraak kan maken of medische informatie kan inzien.

De onderzoekers hebben de websites getoetst aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid, de zogeheten Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Zij onderzochten 29 criteria voor de toegankelijkheid van mensen met een visuele, auditieve, cognitieve of fysieke beperking. Bijvoorbeeld of er ondertitels staan bij video’s, of teksten duidelijk leesbaar en goed zichtbaar zijn en of de navigatie om een afspraak te maken klopt. Voor elk ziekenhuis is een rapport met tekortkomingen en aanbevelingen opgesteld die met het bestuur en de directie worden besproken. Hier kan je kijken of jouw ziekenhuis digitaal toegankelijk is.


JongPIT en SWOM versterken samenwerking

JongPIT en SWOM (Studeren & Werken op Maat) gaan dit jaar nóg intensiever samenwerken, zodat ze samen meer kunnen doen om hun doel te bereiken. Hun doel is een Nederland waarin jongeren met een chronische aandoening of beperking volop mee kunnen doen. Zo geven deze twee organisaties een vervolg aan de samenwerking die de afgelopen jaren binnen het FNO-programma Jongeren INC begon. SWOM gaat met de inzet van haar expertise en netwerk helpen om de JongPIT organisatie te versterken, te professionaliseren en te laten groeien.


Mensen met een visuele beperking het ijs op in Leiden

De Drijvende IJsbaan in het centrum van Leiden was vrijdag 12 januari enkele uren alleen geopend voor mensen met een visuele beperking. Onder de noemer Skating Blind gingen twintig van hen met een buddy het ijs op. Dit is het tweede jaar dat het evenement is georganiseerd.

Vrouw met visuele beperking met koptelefoon op staat bij een geldautomaat met grote letters en veel contrast
Beeld: ©De Oogvereniging

Ondertussen op de ministeries

* lanceerde demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties op 9 januari de website discriminatie.nl met een bijbehorende campagnefilm Discriminatie.nl, Meld het wél. Onder Discriminatie.nl bundelen 18 antidiscriminatievoorzieningen in Nederland de krachten om het melden toegankelijker te maken. Want slechts 3% van de mensen die in Nederland discriminatie ervaren, maakt hier melding van. Terwijl 11% van de inwoners van Nederland van 15 jaar of ouder zich in 2021 gediscrimineerd voelde. Dat zijn ruim anderhalf miljoen mensen. Je kunt discriminatie online melden of gratis bellen met 0800-0880. Een consulent discriminatiezaken bij jou in de buurt neemt daarna contact met je op.


* informeerde demissioniar minister Hugo de Jonge de Tweede Kamer onder andere over de nieuwe norm toegankelijk bouwen. Als aanvulling op de bestaande eisen in het Besluit bouwwerk leefomgeving publiceert het NEN in 2024 een conceptversie van een norm voor toegankelijk bouwen. De demissionair minister overweegt daarnaast om bepaalde delen van deze norm als verplichte eis op te nemen in het Besluit bouwwerk leefomgeving, maar pas nadat de bouwsector twee jaar vrijwillig ervaring heeft opgedaan.


* stuurde Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een kamerbrief over digitalisering naar de Tweede Kamer. In deze brief is gekeken naar de behaalde resultaten en de plannen en ontwikkelingen voor de toekomst. Bijvoorbeeld het bevorderen van de digitale toegankelijkheid van websites en apps, zodat diensten toegankelijker, begrijpelijker en gebruiksvriendelijker worden. Dit gebeurt door overheidsorganisaties aan te moedigen hun toegankelijkheidsverklaring in te vullen. Deze verklaring is een officiële bekendmaking waarin een organisatie aangeeft of hun digitale middelen voldoen aan wettelijke eisen voor toegankelijkheid, volgens de Europese Richtlijn 2016/2102.

In een volle zaal is een man in het publiek aan het woord
Beeld: ©ministerie BZK

Kijk-, luister- en leestips

Terugkijken webinar ‘Hoe houd je werken met een Wajong simpel?'

Ieder(in) organiseert op 7 februari van 19:30 uur tot 20:30 uur de webinar ‘Hoe houd je werken met een Wajong simpel?’. In deze webinar komt het inspirerende verhaal van Dennis, een werkende Wajonger aan bod. Daarnaast krijg je begrijpelijke uitleg over uitkeringen, toeslagen en eigen bijdragen, tips over werken, studeren, en een vaste inkomstenstroom. En er is ruimte om al jouw vragen te stellen. Meld je hier aan. Mocht je niet kunnen aansluiten, kun je ook altijd later de webinar bekijken.


Video: appen in braille

In het nieuwsitem vertelt Leo over de voordelen van het gebruik van Hable. Dit is een apparaatje om braille te kunnen typen op een smartphone.


Documentaire: Blind vertrouwen

In deze documentaire staan Tjarda Struik, Ronald Boef en Annemarie Nodelijk centraal. Zij hebben alle drie naast een visuele beperking grote ambities voor de toekomst. In de documentaire zie je hoe zij balanceren tussen de regie in eigen handen houden en het accepteren van hulp. Lukt het ze om hun ambities waar te maken? De documentaire is hier terug te kijken via omroep MAX. Annemarie Nodelijk is ook door radio 1 geïnterviewd over haar ervaringen.


Infoblad: toegankelijk bouwen

In het infoblad toegankelijk bouwen dat is opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn de eisen voor integrale toegankelijkheid samengevat.


Boek: Handicap een bevrijding

Handicap een bevrijding is geschreven door Anaïs van Ertvelde. Zij werd geboren met een korte rechteronderarm en onderzoekt ‘handicap’ als een politieke conditie. Ze onderzoekt  wat de wereld ons over handicap vertelt en maakt duidelijk wat handicap ons over de wereld kan vertellen. Hoe handicap onze blik op onder meer kunst, seks, werk, intimiteit en wie we zelf zijn, beïnvloedt. Het is ook het verslag van een intieme en soms heftige zoektocht: hoe kan je thuishoren in een wereld waartoe je niet vanzelfsprekend behoort? Waarom voelt het zo gevaarlijk om je met een handicap te identificeren en ligt in dat gevaar misschien vrijheid verborgen? Het boek is hier te koop.


Folder: Zo versta ik jou

In samenwerking met Geeske van Voorthuijsen heeft de Stichting Plots- en laatdoven de door haar ontworpen folder Zo Hoor ik Jou aangepast aan de wensen van de plots- en laatdoven. De horende mens krijgt dankzij de folder meer inzicht in wat het betekent om niet of niet goed te kunnen horen. Je leert uit de folder wat je kunt doen om doven en slechthorenden tegemoet te komen in een gesprek. De folder is per 10 exemplaren hier te koop. Voor één exemplaar verwijzen we je naar de inloophuizen van de Stichting Plots- en laatdoven.

Man in een rolstoel in een collegezaal
Beeld: ©Ieder(in)

Op de agenda

25 maart 2024: Congres Toekomstagenda zorg voor mensen met een beperking

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseert het congres Toekomstagenda zorg voor mensen met een beperking dat op 25 maart in het Beatrix Theater in Utrecht plaatsvindt. Tijdens dit congres staat talent centraal. Door elkaars talent te (h)erkennen en krachten te bundelen, werken we gezamenlijk aan een samenleving waarin iedereen naar wens en vermogen meedoet. Deze dag worden inspirerende praktijkvoorbeelden en persoonlijke verhalen gedeeld. De stand van zaken van de acties in de Toekomstagenda zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking worden toegelicht. En er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en om te netwerken. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan. Half februari wordt de planning bekend gemaakt.


23 maart: Knikkende Knietjes Festival

Op 23 maart van 12.00 uur tot 20.00 uur vindt in Amsterdam het Knikkende Knietjes Festival plaats. Op dit festival met diverse artiesten kun je samenkomen, vooroordelen doorbreken en impact maken. Iedereen is welkom, of je nu wel of geen (lichamelijke) beperking hebt. Bestel hier je tickets voor € 9. De volledige opbrengst van het Knikkende Knietjes Festival wordt gedoneerd aan het Prinses Beatrix Spierfonds.


22, 23 & 24 maart: Internationaal Congres Stichting Plots- en Laatdoven

Op 22, 23 en 24 maart vindt het derde internationale congres van de stichting Plots- en Laatdoven plaats in Egmond aan Zee. Het programma bevat onderdelen op het gebied van werk, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, techniek, jeugd en toekomst, creativiteit en ontspanning. Het congres is 3 dagen, maar je kan je ook inschrijven voor 1 of 2 dagen. De kosten variëren tussen de € 150 en € 50 voor niet-donateurs, voor donateurs zijn deze kosten (voor een vergelijkbaar aantal dagen) € 50 lager. Voor bedrijven bedragen de kosten tussen € 225 en € 125. Schrijf je hier in.  


30 januari: webinar Bereid je voor op wettelijke toegankelijkheidseisen van computers en besturingssystemen

Om (digitale) producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking, is in 2019 de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn gepubliceerd en breed aangenomen. Momenteel wordt deze richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving. Om bedrijven en ondernemers hierop voor te bereiden, organiseren MKB Toegankelijk en VNO-NCW 8 webinars. Op 30 januari van 19.30 uur tot 20.30 uur vindt alweer het 6de webinar plaats. Je kunt je eenvoudig en kosteloos aanmelden voor dit webinar via deze link.

Een man en een kind in een rolstoel in een achtertuin
Beeld: ©Vilans

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl