Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Onbeperkt meedoen: Doe onbeperkt mee.

Nieuwjaarsboodschap

2023, het jaar van samenwerken aan de nationale strategie VN-verdrag Handicap

Wij danken alle ervaringsdeskundigen, belangenverenigingen, collega’s, partners en andere betrokkenen voor het delen van hun ervaringen en kennis. Dankzij jullie inzet hebben wij ons beleid inclusiever kunnen maken en is de nationale strategie tot stand gekomen in een co-creatief proces.

Dank ook aan alle initiatiefnemers in het land die ook dit jaar weer hebben meegewerkt aan het verbeteren van een inclusieve samenleving.

In 2024 willen wij de fijne samenwerking met jullie voortzetten bij onder andere de ontwikkeling van de werkagenda bij de nationale strategie. Samen naar een toegankelijke en inclusieve samenleving.

Voor nu wensen wij jullie een goede, gezellig jaarwisseling en alle goeds in het nieuwe jaar!

Team Onbeperkt meedoen

Groepsfoto van het ministerie
Beeld: ©ministerie van VWS

In het land

Onbeperkt Luisteren: vrijwilligerswerk bij Luisterlijn voor iedereen

De Luisterlijn is dag en nacht bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, per chat en 24/7 per telefoon (088 0767 000). 1500 vrijwilligers voeren de telefoongesprekken vanuit locaties door heel Nederland. Na een proefperiode is hier structureel Onbeperkt Luisteren aan toegevoegd. Dit is een virtuele locatie voor vrijwilligers die bij de Luisterlijn willen werken maar vanwege een lichamelijke beperking niet naar een locatie kunnen reizen of waarvoor de locatie onvoldoende toegankelijk is. Met Onbeperkt Luisteren krijgen ze hun training online en kunnen zij vanuit huis werken.


Door ervaringsparcoursen niet meer bewustwording

Ervaringsparcoursen zijn een populaire manier om de bewustwording over mensen met een beperking te vergroten, vooroordelen weg te nemen en de toegankelijkheid te verbeteren. Het klinkt veelbelovend: zelf ervaren hoe het is om een beperking te hebben waardoor je meer rekening met hen houdt. Maar volgens deskundigen van Sociale Vraagstukken werkt het niet. Zij hebben getest wat deze rolstoel- en blinddoekparcoursen doen met de deelnemers. Conclusie: deze simulaties bereiken niet wat ze beloven en werken soms zelfs averechts. In gesprek gaan met ervaringsdeskundigen helpt wel. 


Braille-chocoladeletter voor kinderen met visuele beperking

Leerlingen van Visio-scholen in Rotterdam, Amsterdam, Haren, Grave en Breda kregen een chocoladeletter in braille. Als eerste kreeg de kleuterklas in Rotterdam een chocoladeletter in braille. De letters zijn gemaakt door een professionele chocolatier. Oudere leerlingen maakten de letters zelf, onder begeleiding van een kookdocent.


Hbo-minor Digitale Toegankelijkheid en Inclusief

ICT-docenten van Hogeschool Utrecht en specialisten van stichting Accessibility werken samen aan een nieuwe minor over Digitale Toegankelijkheid en Inclusie. Deze minor, die start in schooljaar 2024-2025, is uniek in Nederland en staat open voor alle hbo-studenten. Voor het eerst kunnen studenten zich specialiseren in het vakgebied van digitale toegankelijkheid waar vanuit het bedrijfsleven veel vraag naar is. 

Een man achter een computer met een hond liggend op de vloer
Beeld: ©De Luisterlijn

Ondertussen op de ministeries

* organiseerde het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport vanuit Sportakkoord II een strategiebijeenkomst over sportdeelname van mensen met een beperking. De gezamenlijke missie stond daarbij centraal: ‘Sporten voor mensen met een handicap is vanzelfsprekend in 2030!’ Na een inspirerend gesprek met Fleur Jong, Patrick Renkema en sportminister Conny Helder gingen meer dan 120 deelnemers, waaronder partners en ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek. In tien deelsessies werd gewerkt aan een verenigde aanpak om het sportplezier en de sportdeelname te vergroten, voor zowel de breedte- als de topsport, nationaal en internationaal. Met alle waardevolle inzichten, kansen en nieuwe perspectieven kan worden overgegaan tot actie en het uitvoeren van de missie in de praktijk.


* overhandigde het College voor de Rechten van de Mens de monitor: Reizen in het dagelijks leven aan Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport. Het College roept de overheid op om te werken aan een integrale benadering van toegang tot vervoer en mobiliteit van mensen met een beperking, in lijn met het VN-verdrag handicap. In januari wordt hier met alle betrokkenen over verder gesproken.


* bezocht Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op 22 november een extra toegankelijk stemlokaal in Almere. Voor mensen met een visuele beperking was een blindengeleidenlijn aangebracht en was een stemmal met een soundbox aanwezig. Verder waren er een oefenstemhokje en een stembus die op zijn kant was gezet zodat mensen in een rolstoel er makkelijk bij konden. De minister bezocht ook een stemlokaal in Baarn waar prokkelduo’s waren ingezet. Dat zijn duo’s van iemand mét en iemand zonder een licht verstandelijke beperking, die samen de taken van een stembureaulid uitvoeren. Er waren bij deze verkiezing 194 gemeenten die met prokkelduo’s werkten. In totaal deden er 383 duo’s mee.


* is Guusje Ter Horst 1 jaar bestuurlijk aanjager Onbeperkt Meedoen. Lees meer over haar jaar als bestuurlijk aanjager.

Presentatie met vier mensen, waarvan er een in een rolstoel zit
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Infographic over samenwerking met ervaringsdeskundigen

Netwerkorganisatie Pluut & Partners heeft het afgelopen jaar de Spiegelgroep opgezet en begeleid. Dat is een groep ervaringsdeskundigen die wordt ingezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hun ervaringen en opgedane kennis over werken met ervaringsdeskundigen hebben zij samengebracht in een infographic.


Broos

Broos is een muzikale, ontroerende voorstelling over hoe je jezelf kwijt kan raken in de zorg om een ander. De voorstelling is geïnspireerd op gesprekken met moeders van een zorgintensief kind. Van maart tot en met mei wordt deze voorstelling in verschillende theaters verspreid door Nederland gespeeld.


Zorgverzekering uitgelegd

Op Steffie.nl wordt in makkelijke taal van alles uitgelegd over de zorgverzekering. Zo wordt er uitgelegd wat eigen risico is, wat eigen bijdragen zijn en wanneer je zorgtoeslag kan ontvangen. Erg handig als je nog wil overstappen dit jaar. De informatie is beschikbaar in meerdere talen, onder andere Nederlands, Engels en Turks.


Klik, de podcast

Klik is een podcast van kenniscentrum en vakblad Klik. In de podcast wordt ingegaan op ontwikkelingen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. In de laatste aflevering wordt bijvoorbeeld ingegaan op cultuursensitieve begeleiding. De podcast is te beluisteren op Spotify, Apple podcast en Google podcast.

Deelnemers Spiegelgroep programma Onbeperkt meedoen
Beeld: ©Monique Sterkenburgh

Op de agenda

27 januari 2024: openingsfeest Special Social Club Nijmegen

Op 27 januari om 20.00 uur is het openingsfeest van De Special Social Club in Lindenberg in Nijmegen. Mensen met en zonder beperking zijn welkom op dit uitgaansfeest: de locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een prikkelarme chill-ruimte en er loopt een Happiness-team rond voor vragen. De kaartjes zijn € 7,50. Vind je het spannend om alleen te reizen? Vrijwilligers reizen met je mee vanaf Nijmegen Centraal en/of wachten op je bij de ingang. Mocht je dit willen, stuur dan een mail. Kun je niet op 27 januari? Kijk op de site van De Special Social Club voor andere toegankelijke feesten.


16 januari: Uniek Festival 2024 Harderwijk

Op dinsdag 16 januari 2024 vindt voor de tweede keer het Uniek Festival plaats. Dit festival is een speciaal evenement voor iedereen: jong, oud, thuiswonend of in een speciale woonvorm, met leer- of gedragsproblemen en/of een (verstandelijke) beperking. Een event met muziek, kraampjes, clinics, theater, cultuur, sport en spel. En een grandioze afterparty natuurlijk! Kijk hier de aftermovie van het eerste Uniek Festival.


13 januari: Goalball vriendentoernooi in Zwolle

Op zaterdag 13 januari 2024 vindt het derde Goalball Zwolle Vriendentoernooi in Sporthal Zwolle Zuid plaats. Dit toernooi is bedoeld om mensen kennis te laten maken met Goalball, een balsport die oorspronkelijk is bedacht voor mensen met een visuele handicap. Een-->{C}-->{C}

Een groep mensen dansen de polonaise
Beeld: ©De Special Social Club

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl