Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Onbeperkt meedoen: Doe onbeperkt mee.

In het land

Sinterklaasintocht en Sinterklaasjournaal met audioscriptie

De intocht die dit jaar op 17 november plaatsvond, was dit jaar voor het eerst op televisie voorzien van audiodescriptie. De intocht was te volgen via NPO 2 Extra. Ook zijn alle afleveringen van het Sinterklaasjournaal voorzien van audiodescriptie. De audiodescriptie is voor het journaal is te beluisteren via de (gratis) app Earcatch.


Conferentie Embassy of Inclusive Society: kwetsbaarheid en verbinding

Inclusiviteit is een continu proces van leren en ontleren, zo werd duidelijk tijdens de conferentie van de Embassy of Inclusive Society tijdens de Dutch Design Week 2023. Inclusiviteit is een complex onderwerp. De Embassy of Inclusive Society omarmt deze complexiteit en het ongemak dat het soms met zich meebrengt. Het betekent onder meer het moeilijke gesprek aangaan en je kwetsbaar durven opstellen. Shay Raviv, curator van de Embassy of Inclusive Society: “Elke keuze heeft een consequentie. Door transparant te zijn in keuzes en te blijven werken aan verbetering, denk ik dat we grote stappen kunnen zetten.”


Speciale Libelle-editie voor laaggeletterde mannen

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Veel laaggeletterden lezen daarom niet snel voor hun plezier een tijdschrift. Dat was aanleiding voor Libelle en Stichting Lezen en Schrijven om op zondag 19 november, Internationale Mannendag, een speciale editie van het tijdschrift te presenteren. Het blad met de naam ‘Libello – Extra makkelijk te lezen’ richt zich op mannen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het is verstuurd naar onder meer bibliotheken, gemeenten, ROC’s en taalhuizen. Bestel het blad hier gratis.


Kinderen met handicap vaker buitengesloten

22 procent van de kinderen met een handicap zegt vaak of altijd buitengesloten te worden, versus 5 procent van de kinderen zonder handicap. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind onder 700 kinderen met en zonder handicap. Daarnaast zegt 79 procent van de ondervraagde kinderen met een handicap af en toe te worden buitengesloten, tegenover 50 procent van de kinderen zonder handicap. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat 3 op de 5 kinderen met een handicap graag (meer) vriendjes willen hebben (59 procent). Lees hier het volledige onderzoeksrapport.


Rapport Staat van Inclusief onderwijs 2023

ECIO publiceerde op 16 november het rapport Staat van Inclusief Onderwijs 2023. Uit het rapport blijkt dat 35 van de 54 hogescholen en universiteiten een intentieverklaring om hun onderwijs toegankelijk te maken, hebben ondertekend. Ondanks een toename in bewustzijn en draagvlak bij de ondertekenaars, blijft de uitvoering achter. Knelpunten zijn vaak nog ontoegankelijke gebouwen en een gebrek aan docententraining. Tijdens de bestuurdersbijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag nam prinses Laurentien het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst. Ook tekenden nog vier hogescholen de intentieverklaring VN-verdrag. Lees hier het gehele rapport.


50e Samen naar School-klas gestart

In Delfgauw is de 50e Samen naar School-klas van start gegaan. In deze klas zitten zes kinderen met een meervoudige beperking. Zij gaan nu, net als andere kinderen, naar een school bij hen in de buurt. Waar het kan, doen de kinderen mee met de reguliere lessen. De ontmoetingen tussen kinderen met en zonder beperking zijn de start van een inclusieve samenleving. Stichting het Gehandicapte Kind wil de komende vier jaar het aantal Samen naar School-klassen uitbreiden van vijftig naar honderd om de beweging naar inclusief onderwijs verder aan te jagen. Het Jeugdjournaal was ook aanwezig bij de feestelijke opening.


Publicatie 2 artikelen over mensen met taalontwikkelingsstoornis 

Onder de naam Deelkracht werken onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen samen aan één einddoel: een samenleving die ook met een zintuiglijke beperking toegankelijk is.  Lees de twee artikelen over wat er al bekend is over jongeren en volwassenen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).

Sinterklaas en Dieuwertje Blok
Beeld: ©NTR

Ondertussen op de ministeries

organiseerde Directie Zorg en Jeugd Caribisch Nederland een Symposium VN Verdrag Handicap. Het symposium, dat op 3 november op Bonaire plaatsvond, ging over het vergroten van het bewustzijn en het ontwikkelen van een gezamenlijk actieprogramma voor de rechten van mensen met een beperking. Na een film die het leven van mensen met een beperking in Caribisch Nederland in beeld bracht, werd een rapport gepresenteerd met vijf aanbevelingen. Na enkele presentaties, waaronder van het College Rechten van de Mens, gingen de aanwezige professionals en ervaringsdeskundigen vanuit Bonaire, Saba en Sint Eustatius in gesprek over prioriteiten en quick wins op diverse levensdomeinen.


* introduceerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met de brancheorganisaties van de kinderopvang het Ontwikkelpad kinderopvang. Via het Ontwikkelpad kunnen mensen zonder een diploma in deze richting beginnen als groepshulp in de kinderopvang. Stapsgewijs leren kandidaten met en zonder beperking de verschillende werkzaamheden via een op maat gemaakt Ontwikkelpad. Alles wat kandidaten hebben geleerd, wordt vastgelegd in een praktijkverklaring, (mbo)certificaat en/of mbo-diploma. Hierna zullen er ook Ontwikkelpaden komen voor onder andere de techniek, bouw en energie, zorg, groen en facilitair.


* organiseerde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en wetenschap (OCW) de derde jongerenbijeenkomst over inclusief onderwijs. Het thema van de dag was: wat kan er al wel en welke richting gaan we op? Na de kennismaking met de nieuwe deelnemende jongeren gaf het Johannes Fruytier Scholengemeenschap een presentatie over hoe zij aan inclusief onderwijs vormgeven. Vervolgens gingen de jongeren samen met OCW-collega’s aan de slag om de ambitie inclusief onderwijs verder te concretiseren.  Bekijk de beeldende samenvatting van deze bijeenkomst.  Heb je vragen of wil je je als school of jongere aanmelden voor de bijeenkomst in februari 2024? Neem dan contact op met Tim van Den Berg.


* versterken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Oranje Fonds maatschappelijke initiatieven die eenzaamheid verminderen binnen het Programma Verminderen Eenzaamheid (2023-2025). Kijk hier of jouw initiatief in aanmerking komt om een aanvraag te doen voor een financiële bijdrage.

Man in een rolstoel met gezelschap
Beeld: ©Kenny Ranking

Kijk-, luister- en leestips

Handreiking Vergeet je hen niet?

Mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen met een (verstandelijke) beperking moeten net als alle andere mensen kunnen meedoen in de samenleving. In tijden van een pandemie heeft deze groep vaak wat extra aandacht nodig om hen in staat te stellen te blijven meedoen. In de handreiking ‘Vergeet je hen niet?' worden beleidsmakers, communicatieadviseurs, bestuurders en andere geïnteresseerden hierover geïnformeerd.


Manifest Jongeren INC

Het FNO-programma Jongeren INC heeft in vier jaar tijd veel in gang gezet om een inclusieve samenleving dichterbij te brengen voor én met jongeren met een chronische aandoening. Zij presenteerde samen met JongPIT het manifest ‘Voor ons, met ons’ tijdens het slotevent van Jongeren INC op 2 november in Amersfoort. Lees hier het manifest. Daarnaast ging zij bij veel verschillende partijen langs om het manifest uit te reiken en in gesprek te gaan. Bekijk de video die hierover is gemaakt.


YouTube: Door het oog van een autist

Op 8 november won Judith Ros de Special Media Award in de categorie YouTube. Zij heeft gewonnen met haar eigen YouTube-kanaal Door het oog van een autist. In haar filmpjes wil zij meer begrip creëren voor autisme.

Vrouw in rolstoel en een speciale rolstoelvriendelijke vervoersauto
Beeld: ©Sabine Joosten

Op de agenda

14 december: tentoonstelling Unzipped (Rolling Stones)

Het Groninger Museum wil graag voor iedereen toegankelijk zijn. Daarom zijn er speciale rondleiding waarin je verhalen kunt horen en beleven met het hele lichaam. De eerste rondleiding was langs de tentoonstelling Unzipped waarin het verhaal over de Rolling Stones uitgebreid wordt verteld. De volgende rondleiding voor blinden en slechtzienden is op donderdag 14 december.


5 december: Webinar validisme

Discriminatie van mensen met een beperking wordt ook wel ‘validisme’ genoemd. In dit webinar ga je op 5 december van 14.00 uur tot 15.00 uur met diverse experts in gesprek over dit onderwerp. Wat is validisme, hoe vaak komt het voor en in welke vormen? Zegt het VN-verdrag Handicap hier ook iets over? En wat kunnen gemeenten eraan doen? Je kunt je hier aanmelden.


3 december: Internationale dag voor mensen met een beperking.

In 1992 riepen de Verenigde Naties 3 december uit tot Internationale dag voor mensen met een beperking. Er vinden deze dag verschillende activiteiten plaats. Zo wordt in Sevenum een evenement georganiseerd ter ere van deze dag en de VNG organiseert in Rotterdam het Symposium Wereldgehandicaptendag


November t/m 5 december: Toegankelijk Huis van Sint

Het Huis van Sint in Utrecht is zo ingericht dat het zo toegankelijk mogelijk is voor kinderen en ouders. Voor bezoekers met een visuele beperking is er onder andere een getrainde rondleider die beeldend vertelt.

De Rolling Stones
Beeld: ©The Rolling Stones ©The Rolling Stones archive

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl