In het land
Sinterklaasintocht en Sinterklaasjournaal met audioscriptie
De intocht die dit jaar op 17 november plaatsvond, was dit jaar voor het eerst op televisie voorzien van audiodescriptie. De intocht was te volgen via NPO 2 Extra. Ook zijn alle afleveringen van het Sinterklaasjournaal voorzien van audiodescriptie. De audiodescriptie is voor het journaal is te beluisteren via de (gratis) app Earcatch.
Conferentie Embassy of Inclusive Society: kwetsbaarheid en verbinding
Inclusiviteit is een continu proces van leren en ontleren, zo werd duidelijk tijdens de conferentie van de Embassy of Inclusive Society tijdens de Dutch Design Week 2023. Inclusiviteit is een complex onderwerp. De Embassy of Inclusive Society omarmt deze complexiteit en het ongemak dat het soms met zich meebrengt. Het betekent onder meer het moeilijke gesprek aangaan en je kwetsbaar durven opstellen. Shay Raviv, curator van de Embassy of Inclusive Society: “Elke keuze heeft een consequentie. Door transparant te zijn in keuzes en te blijven werken aan verbetering, denk ik dat we grote stappen kunnen zetten.”
Speciale Libelle-editie voor laaggeletterde mannen
Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Veel laaggeletterden lezen daarom niet snel voor hun plezier een tijdschrift. Dat was aanleiding voor Libelle en Stichting Lezen en Schrijven om op zondag 19 november, Internationale Mannendag, een speciale editie van het tijdschrift te presenteren. Het blad met de naam ‘Libello – Extra makkelijk te lezen’ richt zich op mannen die moeite hebben met lezen en schrijven. Het is verstuurd naar onder meer bibliotheken, gemeenten, ROC’s en taalhuizen. Bestel het blad hier gratis.
Kinderen met handicap vaker buitengesloten
22 procent van de kinderen met een handicap zegt vaak of altijd buitengesloten te worden, versus 5 procent van de kinderen zonder handicap. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind onder 700 kinderen met en zonder handicap. Daarnaast zegt 79 procent van de ondervraagde kinderen met een handicap af en toe te worden buitengesloten, tegenover 50 procent van de kinderen zonder handicap. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat 3 op de 5 kinderen met een handicap graag (meer) vriendjes willen hebben (59 procent). Lees hier het volledige onderzoeksrapport.
Rapport Staat van Inclusief onderwijs 2023
ECIO publiceerde op 16 november het rapport Staat van Inclusief Onderwijs 2023. Uit het rapport blijkt dat 35 van de 54 hogescholen en universiteiten een intentieverklaring om hun onderwijs toegankelijk te maken, hebben ondertekend. Ondanks een toename in bewustzijn en draagvlak bij de ondertekenaars, blijft de uitvoering achter. Knelpunten zijn vaak nog ontoegankelijke gebouwen en een gebrek aan docententraining. Tijdens de bestuurdersbijeenkomst in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag nam prinses Laurentien het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst. Ook tekenden nog vier hogescholen de intentieverklaring VN-verdrag. Lees hier het gehele rapport.
50e Samen naar School-klas gestart
In Delfgauw is de 50e Samen naar School-klas van start gegaan. In deze klas zitten zes kinderen met een meervoudige beperking. Zij gaan nu, net als andere kinderen, naar een school bij hen in de buurt. Waar het kan, doen de kinderen mee met de reguliere lessen. De ontmoetingen tussen kinderen met en zonder beperking zijn de start van een inclusieve samenleving. Stichting het Gehandicapte Kind wil de komende vier jaar het aantal Samen naar School-klassen uitbreiden van vijftig naar honderd om de beweging naar inclusief onderwijs verder aan te jagen. Het Jeugdjournaal was ook aanwezig bij de feestelijke opening.
Publicatie 2 artikelen over mensen met taalontwikkelingsstoornis
Onder de naam Deelkracht werken onderzoekers, professionals en ervaringsdeskundigen samen aan één einddoel: een samenleving die ook met een zintuiglijke beperking toegankelijk is. Lees de twee artikelen over wat er al bekend is over jongeren en volwassenen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS).