Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

Vanwege de zomervakantie verschijnt er in juli geen nieuwsbrief Onbeperkt meedoen! We wensen u een fijne zomer. 

In het land

De Zonnebloem introduceert nieuw verkeersbord

Uit recent onderzoek van de Zonnebloem blijkt dat er nog steeds veel straten en gebouwen ontoegankelijk zijn. Om hiervoor bewustwording te creëren, heeft de Zonnebloem een campagne gelanceerd. Hierbij is het verkeersbord te zien op posters door het hele land met de boodschap 'Dit bord bestaat niet, maar het staat bijna overal'.


Tjarda Struik nieuwe burgemeester Leiderdorp

De gemeenteraad van Leiderdorp heeft de vrijwel blinde Tjarda Struik voorgedragen als nieuwe burgemeester. Tjarda is een van de leden van het aanjaagteam politieke ambtsdragers met een beperking. Dit aanjaagteam wil meer mensen met een beperking enthousiast maken voor een functie in de politiek.


Changing Places in Nederland

Stichting het Gehandicapte Kind en Joint Projects hebben het initiatief genomen om meer Changing Places in Nederland te realiseren. Een Changing Place is een speciale toiletvoorziening zodat ook mensen met een ernstige lichamelijke of (zeer) ernstig meervoudige beperking naar het toilet kunnen. Zo moet er bijvoorbeeld een hoog-laag volwassenbrancard zijn, een tillift, een rolstoeltoegankelijk toilet en een hoog-laag wastafel. Het is namelijk belangrijk dat iedereen er onbezorgd op uit kan gaan. Nederland heeft er officieel nu nog geen, maar doel is om uiterlijk 2044 2.501 Changing Places in Nederland te realiseren zodat er in elke woonplek een beschikbaar is. 


Rapport ISO: ondersteuning voor studenten niet altijd vanzelfsprekend

Hoe is het om te studeren met een behoefte aan extra ondersteuning? Daar deed ResearchNed, in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), verkennend onderzoek naar. Een op de drie studenten heeft namelijk te maken heeft met een functiebeperking. Hoewel deze studenten een positief beeld schetsten van de ondersteuning en fysieke inrichting van hun hogeschool of universiteit, ervaren zij nog te vaak belemmeringen. Lees alle onderzoeksresultaten op de site van het ISO.


Inschrijven voor de Pier de Boer-prijs

Fonds SPZ en HandicapNL reiken in 2023 weer de tweejaarlijkse Pier de Boer-prijs uit. Het thema dit jaar is Coach van de Toekomst. Coach of begeleid jij mensen met een verstandelijke beperking om ze aan het werk te krijgen of te houden? Dan kan je met jouw organisatie kans maken op deze prijs. Schrijf je vóór zondag 9 juli in. Meer informatie en de voorwaarden hierover vind je hier.


Verbeterde Routekaart voor Toegankelijke Festivals

De Routekaart voor Toegankelijke Festivals die in 2020 is uitgebracht, is nu verbeterd. Dit kennisinstrument is bedoeld als leidraad om festivals inclusief en beter toegankelijk te maken. Het Themanetwerk van de Coalitie voor Inclusie heeft op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een volgende stap gemaakt voor toegankelijke festivals. Deze verbeterde en interactieve versie van de routekaart is hier gratis te downloaden.

Reclamebord in de stad over toegankelijkheid voor mensen met een beperking
Beeld: ©Zonnebloem

Ondertussen of de ministeries

* besloten Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), en Maarten van Ooijen, staatsecretaris van het ministerie van VWS, namens het kabinet om het facultatief protocol van het Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (VN-verdrag Handicap) te bekrachtigen. Het kabinet start direct met het ratificatieproces van het protocol bij het VN-verdrag Handicap. Hiervoor wordt een goedkeuringswet opgesteld. 


* stuurde Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer waardoor een groot aantal producten en diensten toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Dat gaat om bijvoorbeeld ondertiteling, een voorleesfunctie en aanpasbare helderheid op smartphones en pinautomaten. En om eenvoudig taalgebruik op websites en in gebruiksaanwijzingen. MKB gaat samen met VWS en Ieder(in) ondernemers informeren over de toegankelijkheidsvoorschriften. Lees hier het persbericht. 


* bracht Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, een bezoek aan woonzorgcentrum Rivierenhof in Zwolle. Aanleiding is het inclusiepact waarbij werkgevers, scholen en de human Capital Agenda in de arbeidsmarktregio Zwolle samenwerken om meer jongeren uit het voorgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs te laten uitstromen naar een duurzame plek op de arbeidsmarkt.


* stuurde Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen (ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid), een brief aan de Tweede Kamer waarin zij extra stappen aankondigt om de Banenafspraak te verbeteren


* organiseerden de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) BeleidsProkkels. De BeleidsProkkel, een initiatief van Stichting Prokkel, wil mensen met een licht verstandelijke beperking laten meedenken en -praten over beleid en kennis laten maken met elkaars werelden. BZK organiseerde met ProDemos en ervaringsdeskundigen een BeleidsProkkel over toegankelijke informatie over verkiezingen. Bij die van VWS werd stilgestaan bij het thema eenzaamheid en hoe je iets voor een ander kan betekenen. 

Een stok van een persoon met een visuele beperking
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Discriminatie van mensen met een beperking

Een gebrek aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking beschouwen we meestal niet als discriminatie, maar dat is het wel. Movisie-onderzoekers Caroline Harnacke en Hanneke Felten vertellen in dit artikel hoe dat komt en hoe het anders kan.


Praktisch toolboekje van ZonMw

Het programma Gewoon Bijzonder van ZonMw heeft een boekje ontwikkeld met praktische producten die zorgprofessionals helpen om de best mogelijke zorg te verlenen aan mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Denk hierbij aan een leidraad, een werkboek, een meetinstrument, een app en nog veel meer. Elk hulpmiddel wordt kort in het gidsje besproken en afgesloten met een link naar meer informatie.


Podcast: Samen spelen doe je zo!  

Het SamenSpeelNetwerk presenteert de podcast: Samen spelen doe je zo! Deze live podcast heeft het doel een speelbeweging te creëren voor kinderen met een beperking zodat zij makkelijker kunnen meedoen.

Twee mannen in een kleine zeilboot
Beeld: ©Ministerie van VWS

Op de agenda

8 tot 20 augustus: European Para Championships in Rotterdam

Van 8 tot 20 augustus vindt de allereerste editie van de European Para Championships plaats in Rotterdam. 1.500 atleten uit 45 landen gaan in 10 paralympische sporten met elkaar de strijd aan om de Europese titels én plaatsing voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Je kunt een dagkaart kopen via www.epc2023.com.


Juli en augustus: verschillende toegankelijke festivals

HandicapNL werkt samen met verschillende festivals (bijvoorbeeld Awakenings, Amersfoort Jazz en Straf_Werk) om deze toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Iemand met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap kan een Extra Care ticket kopen voor henzelf plus maximaal één begeleider of vriend(in). Hiermee kan je gebruik maken van de aanwezige extra faciliteiten zoals een prikkelarme ruimte, verzorgingsruimte en toegang tot het rolstoeldek. Op de site van HandicapNL vind je alle festivals waarmee wordt samengewerkt.


15 juli: Unieke Sportdag (8 tot 65 jaar)

Op zaterdag 15 juli vindt de Unieke Sportdag voor mensen met een motorische beperking plaats. Van 14.00 tot 17.00 uur kan je in het Kennemer Sportcentrum in Haarlem verschillende sporten uitproberen. Leuk voor mensen die niet weten welke sport ze leuk vinden of die een keer een andere vorm van bewegen willen uitproberen. Meld je aan via de site van Sport in de wijk, deelname is gratis.


15 september: Oogfestival van de Oogvereniging

De Oogvereniging bestaat 10 jaar. Het Oogfestival is een feestelijke afsluiting van het tienjarig jubileum bij de Eenhoorn in Amersfoort. Kijk voor meer informatie op de site van de Oogvereniging. 

Een paralympische sporter op een speciale racefiets
Beeld: ©European Para Championships

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl