In het land
Twee inclusiepacten ondertekend
Op 13 december 2022 is het inclusiepact ‘Van onderwijs naar werk voor jongeren in het vso en pro Regio Zwolle’ ondertekend. Hiermee slaan werkgevers, 16 scholen en de Human Capital Agenda (HCA) de handen ineen om jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) beter zichtbaar te maken in de arbeidsmarktregio Zwolle. Als dit succesvol is in de regio Zwolle, willen we de goede voorbeelden en werkwijzen breder in het land verspreiden.
Op 1 februari hebben 16 partijen het inclusiepact ‘Apenheul: Natuurlijk Gastvrij!’ ondertekend. Zo geven zij invulling aan het VN-Verdrag handicap op toerisme en plezier én werken ze aan het bevorderen van toegankelijkheid en inclusie. De afspraken in dit inclusiepact moeten gaan leiden tot een nog betere toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking.
Aan de slag met digitale toegankelijkheid
Op 27 januari organiseerde MBK Toegankelijk een ronde tafel over digitale toegankelijkheid. Een Europese richtlijn stelt namelijk dat de (digitale) diensten en producten die ondernemers leveren of gebruiken op 28 juni 2025 toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. ‘Het is belangrijk dat iedereen in onze samenleving ook digitaal volop kan meedoen’, aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. ‘Tegelijk vraagt deze richtlijn het nodige van bedrijven. Van belang is dat zij tijdig met hun voorbereidingen beginnen en ondersteuning krijgen van hun leveranciers.’
Inclusief communiceren: 8 tips
Steeds vaker zien we mensen met een beperking in mediapublicaties. Denk bijvoorbeeld aan een meisje met het syndroom van Down en een jongen in een elektrische rolstoel in een speelgoedboek. Mensen met een beperking worden dus steeds beter zichtbaar en dat is goed nieuws. Maar hoe zorg je dat deze beeldvorming niet stereotiep is en niet (onbedoeld) vooroordelen versterkt? Op basis van wetenschappelijke literatuur geven Hanneke Felten en Caroline Harnacke, onderzoekers bij Movisie, en Xan Koster, beleidsmedewerker bij Ieder(in), acht tips aan journalisten, communicatiemedewerkers en media-makers.
Openbare raadpleging voorstel European Disability Card online
De Europese Commissie (EC) zal eind 2023 een voorstel indienen tot invoering van de European Disability Card (EDC) in alle EU-lidstaten. De kaart geeft Europese burgers met een beperking recht op bepaalde diensten en voordelen. Die zullen met name op het gebied van vervoer, sport, cultuur en vrijetijdsbesteding zijn, zowel in het land van herkomst als in een ander EU-land. De EC heeft een online vragenlijst uitgezet om meningen over het initiatief te verzamelen. De vragenlijst is in alle EU-talen beschikbaar.
Je kunt deze vragenlijst vinden op de pagina Europese gehandicaptenkaart op de website van de Europese Commissie. Ook is er via deze link een toegankelijke versie van de vragenlijst beschikbaar.
Sociaal Innovatiefonds
Het Sociaal Innovatie Fonds wordt in 2023 verlengd en uitgebreid met vijf extra werkgeversdeals op de bestaande pilot. Het publiek-private fonds heeft als doel om werkgevers te ondersteunen bij investeringen in inclusieve aanpassingen. Hierbij gaat het om aanpassingen om groepen mensen die een steuntje in de rug nodig hebben aan het werk te helpen, waaronder mensen uit de banenafspraak. Met de uitbreiding en verlenging is het mogelijk om extra banen voor de doelgroep te realiseren. Tegelijkertijd kan onderzocht worden of het fonds voor een grotere groep werkgevers en werknemers een meerwaarde kan hebben. In het programma ‘Zakendoen met…’ van BNR spreekt de projectleider van het Sociaal Innovatiefonds vanaf 1:19:00 over de opschaling van het fonds en over hoe het fonds werkgevers helpt bij het investeren in inclusiviteit. Hierbij de link naar de uitzending: Len Boot (NNZ) over duurzame verpakkingen (vanaf 1:19:00).