Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

Nieuwjaarsboodschap

Samen op weg naar een inclusieve samenleving

We danken alle ervaringsdeskundigen, collega’s, partners en andere betrokkenen voor hun inzichten, inzet en inspiratie! Samen hebben we mooie resultaten behaald en we blijven met elkaar werken aan een toegankelijke en gastvrije samenleving. Alle dagen van 2023!
Want mensen met een beperking ervaren nog steeds problemen in het dagelijks leven.

“Ik zie mezelf als een spin in het web. Het web is het netwerk dat we samen nodig hebben om onze prooi te pakken: een volledig toegankelijke en inclusieve samenleving”
(Marieke van Gastel, lid van de spiegelgroep Onbeperkt meedoen)

Een goede jaarwisseling, met rust, bezinning of een knallend feest!

Deelnemers Spiegelgroep programma Onbeperkt meedoen
Beeld: ©Monique Sterkenburgh

In het land

Goud en brons voor de MKB Toegankelijk Gebarenbibliotheek

MKB Toegankelijk heeft tijdens de uitreiking van The International Content Media Awards 2022 in Londen goud en brons gewonnen voor de MKB Toegankelijk Gebarenbibliotheek! Goud in de categorie ‘Best Content Within Media Relations’ en brons in de categorie ‘Best Video – Series’.


E-learning Digitale Toegankelijkheid voor ondernemers

In samenwerking met de E-Academy van Thuiswinkel.org, The A11Ycollective en Accessibility heeft MKB Toegankelijk de e-learning Digitale Toegankelijkheid ontwikkeld. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken, verbeterpunten kunt signaleren en hoe je met enkele praktische handvatten zelf aan de slag kunt gaan. Deze e-learning is interessant voor ondernemers die hun website of webshop toegankelijker willen maken of een nieuwe website willen ontwikkelen die toegankelijk is.


Tools om communicatie van gemeenten naar inwoners te verbeteren

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de communicatie van gemeenten voor veel inwoners niet duidelijk en begrijpelijk genoeg is. Om de communicatie te verbeteren, ontwikkelde de VNG modellen voor veelgebruikte brieven die gemeenten naar inwoners sturen. Dat deed de VNG samen met meer dan 100 gemeenten. Er staan nu 35 voorbeeldbrieven online in de kennisbank beeldtaal. Binnenkort zijn er 47 brieven beschikbaar.

Om gemeentelijke websites nog toegankelijker te maken, heeft de VNG samen met gemeenten en stichting Lezen en Schrijven een set van begrijpelijke, toegankelijke en inclusieve modelteksten met bijbehorende iconen ontwikkeld.


Poster VNG over Toekomstbestendige Lokale Inclusie Agenda

Voor het opstellen, uitvoeren en doorontwikkelen van de Lokale Inclusie Agenda (LIA) biedt de VNG de poster Toekomstbestendige Lokale Inclusie Agenda aan ter inspiratie. Hiermee wil de VNG inzicht geven in de succesfactoren van een toekomstbestendige LIA en daarmee aan toekomstbestendig inclusiebeleid. Download hier de poster.


Vroegsignaleringstool LVB

Ondersteun jij als professional jeugdigen of volwassenen in het sociaal domein, het onderwijs, bij politie of justitie of een financiële instelling? Dan werk je misschien zonder dat je het doorhebt met iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze beperking zie je niet, maar je merkt misschien dat iemand niet meekomt of anders reageert dan verwacht. Daarom is er een tool ontwikkeld die je helpt om LVB te herkennen.


Nieuwe dubbeldekkers NS beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel

NS heeft op 12 december 60 nieuwe dubbeldekkers besteld. Bijzonder aan deze trein is dat deze uit enkeldeks- en dubbeldeksrijtuigen bestaat. Zo biedt de dubbeldekker niet alleen een hoge capaciteit aan zitplaatsen maar ook een verbeterde toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel door de gelijkvloerse instap en uitschuiftrede. Naar verwachting gaan de eerste treinen in 2028 rijden.


Facebook: Meta-Funka Accessibility Hackathon 2022

Facebook organiseert inmiddels jaarlijks een hackathon in het teken van de Internationale Dag voor de rechten van mensen met een beperking. De hackathon leverde dit jaar 30 inzendingen voor praktische toegankelijkheidsoplossingen in het digitale verkeer op. De app Infigence werd uitgeroepen tot de winnaar van de Hackathon 2022 en is een praktisch hulpmiddel in het leven van mensen met neurodivergentie.

Poster van De gebaren bibliotheek
Beeld: ©MKB Toegankelijk

Ondertussen op de ministeries

* maakte Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), tijdens het Congres Toekomstagenda Gehandicaptenzorg en -ondersteuning bekend dat Guusje ter Horst de bestuurlijk aanjager wordt van het programma Onbeperkt meedoen. Bekijk de aftermovie.


* ontving minister Conny Helder tijdens een werkbezoek aan het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse monitorrapportage over het naleven van het VN-verdrag handicap. Dit jaar ging de monitor over de rechtsbescherming van mensen met een beperking. 


* organiseerde het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de afgelopen weken een reeks regionale bijeenkomsten over de toegankelijkheid van verkiezingen. Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat stemmen namelijk niet vanzelf, bijvoorbeeld doordat iemand beperkt is of moeite heeft met lezen en schrijven. Tijdens deze bijeenkomsten gingen gemeenteambtenaren met ervaringsdeskundigen, experts en elkaar in gesprek over het verbeteren van de toegankelijkheid van verkiezingen. Meer informatie is te vinden op www.actieplantoegankelijkstemmen.nl

Foto van een presentatie van Guusje ter Horst
Beeld: ©Vilans

Kijk-, luister- en leestips

Nieuwe norm moet toegankelijkheid gebouwen eenduidig maken

Otwin van Dijk is burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek en voorzitter van de normcommissie die werkt aan een eenduidige norm voor toegankelijkheid van gebouwen.
Lees waarom het zo belangrijk is om vast te leggen wat toegankelijkheid van gebouwen precies inhoudt.


Column Kim Putters (SER): Focus op talent, niet op beperkingen

In zijn column roept Kim Putters werkgevers – publiek en privaat, groot, mkb en klein – op om in kansen te denken en niet in belemmeringen. Er zijn namelijk meer mogelijkheden voor mensen met een arbeidsbeperking dan soms gedacht. Bovendien zijn er voor werkgevers allerlei vormen van ondersteuning beschikbaar, zoals subsidies en voorzieningen.


2050 Verhalenreeks Frances Aruna

De 2050-verhalen zijn korte, op zichzelf staande verhalen waarin de Rotterdamse rechercheur Frances Aruna steeds met een spannende zaak aan de slag gaat. In ieder verhaal heeft Frances een andere beperking. Ze leeft in een wereld die is ingericht volgens het sociaal model van handicap, waarin iedereen met een beperking gelijkwaardig leeft en werkt.
Oproep: Schrijf zelf ook een 2050-verhaal met Frances Aruna in de hoofdrol. Kies een (moord)zaak en de beperking van Frances. Verzin hoe een toegankelijke wereld eruitziet voor iemand met deze beperking en leef je creatief uit! Mail je verhaal (tussen de 2.000 en 5.000 woorden) naar Xandra Koster, x.koster@iederin.nl, en wie weet krijgt het een vaste plek in de officiële Frances Aruna-reeks.


Radio-uitzending Pointer: Groenere keuzes, niet voor iedereen

Uit een uitgebreide enquête onder ruim 300 Nederlanders met uiteenlopende beperkingen blijkt dat het overgrote deel van de respondenten zich zorgen maakt om milieu en klimaat. Tegelijkertijd geeft 78 procent van hen aan, dat het maken van duurzamere keuzes voor hen moeilijker wordt gemaakt dan voor mensen zonder beperking.

Foto van een man in een rolstoel
Beeld: ©Mathilde Dusol

Op de agenda

11 januari t/m 18 maart: Samen Schaatsen Elfstedentoer

Stichting het Gehandicapte Kind organiseert de Samen Schaatsen Elfstedentoer. Ben je tussen de 5 tot 12 jaar en hou je van schaatsen? Of heb je nog nooit geschaatst en lijkt het je supercool om eens te proberen? Iedereen kan meedoen, ook kinderen met een beperking. Want als je niet zelfstandig kunt staan of bewegen, kun je met een van onze schaatsframes toch zwieren over het ijs! Meld je aan voor de Samen Schaatsen Elfstedentoer!


26 januari: Bijeenkomst ‘De kansen van inclusie: ondernemerschap, lokale economie en toerisme’

Het VNG-project Iedereen doet mee! organiseert in samenwerking met MKB Toegankelijk een bijeenkomst over hoe je jouw inclusiebeleid kunt vormgeven in relatie tot ondernemers, lokale economie, toerisme en de binnenstad. Wethouders, beleidsadviseurs en gehandicaptenplatforms van onder andere de gemeenten Tubbergen, Almelo, Assen en Amersfoort delen hun persoonlijke ervaringen. Aanmelden: Stuur een mail aan secretariaatmkb@vnoncw-mkb.nl onder vermelding van: bijeenkomst 26 januari MKB Toegankelijk – VNG

Toeragenda van Samen Schaatsen
Beeld: ©Stichting het Gehandicapte Kind

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl-->{C}