Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Onbeperkt meedoen in de ruimte

Het Europees Ruimteagentschap ESA heeft 23 november de nieuwste astronauten gepresenteerd. De organisatie presenteerde ook haar eerste astronaut met een lichamelijke beperking, de Brit John McFall (1981). Hij verloor op negentienjarige leeftijd zijn rechterbeen door een motorongeluk. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen.


Volledig toegankelijk sportcomplex in Zaltbommel

Het sportcomplex de Sportwaard in Zaltbommel ontving 13 oktober 2022 het Integraal Toegankelijkheidssymbool Keurmerk. In Nederland kreeg slechts een aantal sportcentra eerder dit keurmerk. De toekenning van dit symbool is het resultaat van een goede samenwerking tussen ervaringsdeskundigen, de lokale werkgroep van de gemeente en het sportcomplex. Een mooi voorbeeld hoe je samen kan werken aan toegankelijkheid voor iedereen. Lees over de toegankelijkheid van de Sportwaard.


De meest toiletvriendelijke gemeenten van 2022

De Toiletalliantie presenteert ieder jaar in samenwerking met de HogeNood-app een ranglijst van de meest toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. Dit jaar staat gemeente Veere op nummer 1. Het aantal openbare toiletten is nog steeds te weinig, aldus de Toiletalliantie. Hopelijk inspireert de lijst andere gemeenten.


Utrechtse actie: Houd de lijn vrij!

Mensen die blind of slechtziend zijn, gebruiken geleidelijnen om veilig hun weg te vinden in de stad. Staan er fietsen, reclameborden of andere obstakels, dan levert dit voor hen gevaarlijke situaties op. Dat kan anders! Grafisch Ontwerpbureau Blik uit Utrecht ontwierp in opdracht van Solgu (voor Utrechters met een beperking) een abri en stoeptegel-graffiti met de boodschap: Houd de lijn vrij! Deze zijn overal in de binnenstad te vinden. Zie het bericht op LinkedIn.


Campagne sociale revalidatie

Per jaar moeten bijna 200.000 mensen revalideren na een ongeluk, ziekte of operatie. En hoewel de revalidatiezorg in Nederland van hoog niveau is, krijgt ruim 99% van de revalidanten niet genoeg ondersteuning na het medische herstel. Aandacht voor mentale en sociale revalidatie ontbreekt. Hierdoor doen nog te veel mensen minder mee dan ze zouden willen en kunnen. Dit moet en kan anders volgens HandicapNL. Onder andere via een campagnefilm vragen ze de organisatie hier aandacht voor.


DDW22: inclusiviteit als continu lerend proces

Inclusiviteit is een complex, gevoelig en soms abstract onderwerp. De Embassy of Inclusive Society omarmt deze complexiteit en het ongemak dat het soms met zich meebrengt. Vaak wordt inclusie benaderd als een probleem dat moet worden opgelost of als een lijstje dat kan worden afgevinkt. De Embassy maakt de keuze om inclusie te benaderen als een continu proces van leren en ontleren. Tijdens Dutch Design Week 2022 (DDW22) bood de Embassy ruimte voor uitwisseling en ontmoeting.


Special Media Awards

Tien mediamakers met een verstandelijke beperking gingen er tijdens de jaarlijkse Special Media Awards met een felbegeerde award vandoor. Dankzij Co Hases en presentatoren Irene Moors en Kevin van den Berg was het een indrukwekkend feestje bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum. De organisatie van Special Media Awards laat met dit evenement zien hoeveel creativiteit en expertise er is bij mediamakers met een verstandelijke beperking.


‘Onbeperkt Feest’-belofte

Een groep van tien toonaangevende muziek- en cultuurfestivals, waaronder Awakenings, Amsterdam Open Air, Oerol en STRAF_WERK, nemen het voortouw in het toegankelijk maken van de festivalsector. Dit doen zij door als koplopers aan te sluiten bij de ‘Onbeperkt Feest’-belofte, een initiatief van HandicapNL en Green Events. Naast het uitspreken van de belofte zetten zij concrete stappen richting een toegankelijk festival. De samenwerking met de koplopers werd op 21 oktober tijdens Amsterdam Dance Event (ADE) Green in het bijzijn van festivalorganisatoren gelanceerd.


Nieuwe aanmeldingsronde passende baan

Vind jij het lastig om als jongere met een arbeidsbeperking een geschikte baan te vinden? Wil jij een realistisch beeld krijgen van je talenten en mogelijkheden, jezelf ontwikkelen en je baankansen vergroten? En wil je tegelijkertijd als inclusie-maker inzetten voor een gelijkwaardige arbeidsmarkt met het vertellen van jouw persoonlijke verhaal? Neem dan deel aan de Realisten-Academie. Klik hier om je aan te melden als Realist.

Foto van Bestuursakkoord Toegankelijkheid Openbaar Vervoer
Beeld: ©ministerie Infrastructuur en Waterstaat

Ondertussen op de ministeries

* was de 11-jarige Joël bij minister Conny Helder op bezoek met het NOS Jeugdjournaal. Samen met Pauline en Hüseyin overhandigde hij aan de minister een onderzoek over eenzaamheid, namens de Stichting het Gehandicapte Kind. Namelijk, lang niet alle speeltuinen zijn geschikt voor kinderen met een beperking. Daardoor is het voor hem lastiger om te spelen en vriendschappen te sluiten. Kinderen met een beperking hebben minder vrienden en zien hun vrienden ook minder vaak dan ze zouden willen. ‘Ik trek me dit zeker aan en ga samen met onder andere gemeenten zorgen voor meer inclusieve sport- en speelplekken!’ aldus Conny Helder. Bekijk het volledige fragment op de website van het Jeugdjournaal.  


* stuurde de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onlangs een brief aan de Tweede Kamer hoe in de culturele en creatieve sector het VN-verdrag handicap vorm en inhoud krijgt, met behulp van de kennis van ervaringsdeskundigen. In de brief worden goede voorbeelden naar voren gebracht, zoals een rondleiding door het Rijksmuseum in gebarentaal, ondertiteling bij tv-programma's en bibliotheken en theaters die toegankelijker worden. 


* hebben staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, regionale bestuurders, ov-bedrijven en ProRail het Bestuursakkoord Toegankelijkheid Openbaar Vervoer 2022-2032 getekend. Want iedereen moet met het openbaar vervoer kunnen reizen, ook mensen met een beperking.


* is er vanuit Onbeperkt meedoen! een communicatieonderzoek gedaan naar de bewustwording, de bereidheid en eigen bijdrage van mensen. In dit onderzoek staan resultaten in hoeverre mensen (mét en zonder beperking) achter dit streven staan, of en hoe zij daar zelf aan mee willen doen. De resultaten worden meegenomen in de te ontwikkelen communicatieaanpak.

Kinderen met een beperking samen met de minister
Beeld: ©ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kijk-, luister- en leestips

Hoogtepunten talkshows met Lef en Liefde gebundeld

Het afgelopen jaar zijn er vier talkshows geweest over wat we kunnen doen om mensen met een licht verstandelijke beperking (lvb) mee te laten doen in de samenleving. De belangrijkste inzichten en meest inspirerende voorbeelden zijn samengevat in een compilatiefilm. Onderwerpen van de film: wat is een licht verstandelijke beperking, hoe herken je het, hoe kunnen mensen met een lvb meedoen en hoe kan de toegankelijkheid beter? Bekijk hier de compilatiefilm.


Hoe werkt beschermingsbewind?

Op Steffie.nl is een video-animatie verschenen die gaat over beschermingsbewind. Dit heet ook wel ‘bewindvoering’ of ‘onder bewind staan’. Steffie legt in makkelijke taal uit hoe je een beschermingsbewindvoerder kan krijgen en wat een bewindvoerder doet. Bijvoorbeeld bij het regelen van je geldzaken. Lees of luister verder op Steffie.nl


Tips voor werken met ervaringsdeskundigen

Het betrekken van mensen met een beperking bij het maken van beleid en wetgeving is één van de verplichtingen die het VN-verdrag handicap uniek maakt. Daarom werkt Onbeperkt meedoen! nauw samen met de Alliantie; vijf belangenbehartigende organisaties voor mensen met een beperking. Ook betrekt Onbeperkt meedoen! andere belangenorganisaties waar dat kan. En stimuleert anderen binnen en buiten het ministerie om samen te werken met ervaringsdeskundigen in beleid- en wetgevingstrajecten. Wil je meer weten over wat het VN-verdrag handicap hierover zegt of hoe je dit kunt aanpakken in de praktijk? Xandra Koster van Iederin schreef er een interessant artikel over waarin ze 4 tips geeft.


Werken aan een inclusieve overgang van onderwijs naar werk

WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, UWV en onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs en het mbo werken regionaal samen aan passende begeleiding voor een duurzame overstap naar de arbeidsmarkt. Het project heet Werklab en heeft een award gewonnen. Samenwerkingspartners Antoinette Verveen, rayonmanager UWV, en Rob Ruhl, manager WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, vertellen meer over hun succesaanpak in het artikel Meer baankansen met sectoroverstijgende samenwerking.

Still van talkshow LVB Doet Mee
Beeld: ©LVB doet mee

Op de agenda

2 december: SamenSterkdag

SamenSterkdag is een jaarlijks evenement voor mensen met een beperking. Ook naasten, vertegenwoordigers en medewerkers van zorgaanbieders zijn van harte welkom! De SamenSterkdag wordt georganiseerd door Kansplus, Ieder(in), LFB en het LSR. Aanmelden kan via de website van het LSR.


3 december: Internationale dag voor mensen met een beperking

In 1992 werd 3 december uitgeroepen als internationale dag voor mensen met een beperking door de Verenigde Naties. Onder andere via (social)mediaberichten wordt aandacht besteed aan deze dag om zo de bewustwording te vergroten. 


12 december: Congres Toekomstagenda zorg- en ondersteuning

Wil je meer weten en meepraten over de acties in de Toekomstagenda die zorgen voor verbeteringen voor mensen met beperking en een zorg- en ondersteuningsvraag? Bijvoorbeeld over passende beschikkingsduur voor Wmo-ondersteuning of meedoen via een STERKplaats? Meld je dan aan voor dit gratis congres dat toegankelijk is voor iedereen. Inschrijven kan via de website.

Een man en vrouw omhelzen elkaar voor de camera
Beeld: ©SamenSterkdag

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl