Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

De nieuwsbrief die u gisteren ontving, was helaas te vroeg verzonden. U kunt deze als niet verzonden beschouwen.

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Campagne Oog voor een ander

Blinde of slechtziende mensen kunnen onzekere momenten ervaren tijdens het reizen met de trein. Daarom lanceerden NS, de Oogvereniging en ProRail samen de campagne Oog voor een ander. Dit doen ze om reizigers bewust te maken van slechtziende of blinde medereizigers. Ook geven ze handige tips zodat een reiziger een ander met een visuele beperking kan helpen in de trein of op het station.


Vijfde flitspeiling onder gemeenten over uitvoering VN-verdrag handicap 

Movisie, peilt in samenwerking met de VNG, sinds 2018 jaarlijks hoe gemeenten werk maken van het VN-verdrag handicap. Uit de peiling komt naar voren dat er grote verschillen bestaan tussen gemeenten als het gaat om de uitvoering van het VN-verdrag handicap. Sommige gemeenten zijn er al geruime tijd intensief mee bezig, andere zijn er nog niet of nauwelijks mee begonnen. De aanwezigheid van enthousiaste en betrokken bestuurders is een succesfactor, evenals de inzet van ervaringsdeskundigen. Met het project ‘Iedereen doet mee’ ondersteunt de VNG gemeenten die werk willen maken van lokaal inclusiebeleid met kennis en goede voorbeelden, met als doel dat uiteindelijk alle gemeenten inclusie op de agenda hebben staan.


Handreiking Provincies, gemeenten en het VN-verdrag handicap 

Het College voor de Rechten van de Mens publiceerde de handreiking Provincies, gemeenten en het VN-verdrag handicap. De handreiking biedt handvatten aan bestuurders en ambtenaren om hun werkzaamheden (beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering en regelgeving) te beoordelen in het licht van het VN-verdrag handicap. Voor de totstandkoming van deze handreiking heeft het College over dit onderwerp waardevolle gespreken gevoerd met ambtenaren bij provincies en gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en mensen met een beperking en hun organisaties.  


Ondertekening intentieverklaring VN-verdrag handicap door onderwijsinstellingen 

Afgelopen periode ondertekenden twee onderwijsinstellingen de intentieverklaring VN-verdrag handicap. Op 6 oktober, tijdens de Week van de Toegankelijkheid, ondertekende de Rijksuniversiteit Groningen de intentieverklaring. De teller staat hiermee op 24 hogeronderwijsinstellingen die de intentieverklaring hebben ondertekend. Op 13 oktober ondertekende het Koning Willem I College als eerste mbo-instelling de intentieverklaring. Hiermee werd ook de landelijke werkgroep VN-verdrag voor het mbo gelanceerd. 

Een man met een visuele beperking op een treinstation
Beeld: ©ministerie VWS / Jan Poot

Ondertussen op de ministeries

* bezocht Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport (ministerie VWS), tijdens de Week van de Toegankelijkheid het Rijksmuseum. Minister Helder ging mee met een rondleiding voor blinden en slechtzienden en nam het boek Rijkmuseum onbeperkt toegankelijk in ontvangst. In dit boek is vastgelegd hoe het Rijksmuseum het de afgelopen vijf jaar op het gebied van toegankelijkheid heeft aangepakt, waar ze tegenaan liepen en wat er goed ging en wat niet. Via deze link kun je het boek bestellen. Ook is het mogelijk de toegankelijke pdf van de publicatie gratis te downloaden.  Een waardevol document voor alle organisaties die toegankelijkheid hoog op de agenda willen zetten.

* maakte Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport (ministerie VWS), in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat het ministerie van VWS in totaal 14 miljoeneuro bijdraagt aan de eerste Europese Paralympische Spelen. Deze vinden in 2023 in Nederland plaats. Rond dit topsportevenement worden diverse activiteiten georganiseerd om de positie van mensen met een handicap zowel binnen de (top)sport als daarbuiten te versterken. Meer informatie is te vinden in de Kamerbrief.  

Drie mensen in een museum vlakbij schilderijen en een kanon
Beeld: ©Rijksmuseum

Kijk-, luister- en leestips

Artikel ZonMw: Gewoon welkom op de werkplek 

Hoe zorg je ervoor dat iemand met een beperking zich welkom voelt op het werk? Sterker nog, dat deze collega's kunnen opbloeien? CNV Jongeren ontwikkelde samen met Enspiratie een training die hierbij kan helpen. De Harrie Helpt-training laat werkgevers zien hoe zij iemand met een beperking kunnen begeleiden. En wat blijkt? Dat is makkelijker dan je denkt!


Nieuwsbericht: rolstoelpad voor ingang supermarkt 

Kun je je voorstellen dat je nauwelijks de supermarkt in en uit kunt doordat de stoep volstaat met fietsen die voor de ingang worden neergezet? Mensen in een rolstoel of scootmobiel lopen hier geregeld tegenaan. Er is een eenvoudige oplossing: leg voor de winkelentree een pad aan voor mensen met een rolstoel of scootmobiel. Een supermarkt in Nijmegen deed het al. Hopelijk zullen meer winkels dit goede voorbeeld volgen.


Boekje: ‘Op pad door Stein’ 

De gemeente Stein ontving uit handen van VNG-directeur Leonard Geluk het boekje Op pad door Stein. Stein behaalde vorig jaar de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Ter ere hiervan heeft de VNG met ondersteuning van de gemeente een Toegankelijke Recreatieve Route gemaakt. De route bestaat uit mooie locaties die voor iedereen toegankelijk zijn of worden gemaakt. Deze plekken staan beschreven in het boekje Op pad door Stein.


Artikel VNG over toegankelijkheid: Digitale drempels moeten weg  

Ook mensen met een beperking moeten hun weg kunnen vinden op gemeentelijke websites en apps. Het bewustzijn neemt toe, zien VNG-ambassadeurs Marcel Oosterveer en Yousuf Yousufi. Maar volledige digitale toegankelijkheid vraagt veel meer dan alleen het aanpassen van de homepage. Het vraagt om de mindset dat digitale toegankelijkheid vanzelfsprekend is.

Foto van mensen met een beperking in een vergaderruimte
Beeld: ©CNV

Op de agenda

14 t/m 19 november: Week van het Gehandicapte Kind 

Tijdens de Week van het Gehandicapte Kind vraagt Stichting het Gehandicapte Kind aandacht voor de problematiek van kinderen met een beperking. Dit jaar staat de week in het teken van vriendschappen.  
Vriendjes, die maak je toch op school, in de speeltuin of tijdens het sporten? Maar wat als school ver weg is van alle kinderen uit de buurt? Of als de speeltuin en sportclub niet toegankelijk voor jou zijn? Dan is eenzaamheid al snel je grootste handicap. De tienjarige Luuk zit door zijn cerebrale parese in een rolstoel. Hij gaat ver weg van huis naar school en kan in de speeltuin vaak niet meedoen. Lees het verhaal van Luuk


18 november: Maak Het Bruikbaar Conferentie 2022 

Gebruiker Centraal organiseert een conferentie met als thema: Maak Het Bruikbaar. Gebruiker Centraal is een community voor professionals die werken aan de gebruiksvriendelijke en inclusieve (online) dienstverlening en communicatie van de overheid. Onderwerpen die tijdens de conferentie aan bod komen, zijn onder andere mensgericht ontwerpen, inclusieve dienstverlening, begrijpelijke juridische teksten, direct duidelijk communiceren en digitale toegankelijkheid. De conferentie is op locatie én online te volgen. Meer informatie vind je op de website.


28 november: ECIO-congres De staat van inclusief onderwijs 

Ruimte voor talentontwikkeling, een veilig studieklimaat en succesvol de opleiding doorlopen, zijn bepalende ingrediënten voor een gelijk speelveld voor álle studenten. Hoe pak je dat aan als professional? Doel van dit ECIO-congres is om te verbinden en te inspireren tot succesvolle onderwijsaanpakken zodat ook studenten met een ondersteuningsvraag zonder belemmering hun opleiding kunnen doorlopen en afronden.


12 december: Congres Toekomstagenda Gehandicaptenzorg en -ondersteuning

Tijdens dit congres staan de actielijnen uit de Toekomstagenda centraal. Waar zetten we op in? Hoe zorgen we ervoor dat we dit samen doen? En hoe kunnen we van elkaar leren? We gaan onder andere hierover in gesprek met minister Conny Helder. Meld je aan voor het Congres Toekomstagenda via deze link.

Een kind in een rolstoel op een grasveld
Beeld: ©Masja Stolk

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl