Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Zo kun je drempels wegnemen voor jongeren met een beperking op weg naar werk

Hoe neem je drempels weg die veel jongeren met een beperking ervaren als zij de stap van onderwijs naar werk willen zetten? De projecten uit de eerste subsidieoproep van het programma Onbeperkt meedoen! houden zich daarmee bezig. Zij kregen van ZonMw de gelegenheid om hun product of activiteit een stap verder te brengen. De projecten zijn nu aan het afronden. Wat heeft dat opgeleverd? Lees het op de website van ZonMw: Zo kun je drempels wegnemen voor jongeren met een beperking op weg naar werk.


Nationale ombudsman: rapport Meedoen zonder beperking

De Nationale ombudsman heeft een rapport uitgebracht waarin hij concludeert dat jongeren met een beperking veel risico lopen op langdurige financiële problemen. Dat komt onder andere door ingewikkelde wetten en regels, grote administratieve lasten, onzekere financiën en weinig toekomstperspectief.


Onderzoek naar de ervaringen met onderwijs onder dove en slechthorende leerlingen

Hoe ervaren dove en slechthorende leerlingen het onderwijs in Nederland? Voor een onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens deelden leerlingen knelpunten die zij in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs tegenkomen. Ook gaven zij mogelijke oplossingen hiervoor. Op basis van deze input doet het College aanbevelingen aan de overheid en aan onderwijsinstellingen. Lees hier meer over het onderzoek, de ervaren knelpunten en de aanbevelingen van het College.


Onderzoek naar digitale toegankelijkheid van overheidswebsites gepubliceerd

Het onderzoek van Capgemini in opdracht van de Europese Commissie naar de digitale toegankelijkheid van overheidswebsites is gepubliceerd. Dit onderzoek is onderdeel van de eGoverment Benchmark. Eén van de bevindingen van het onderzoek is dat slechts 16% van de Europese overheidswebsites volledig toegankelijk is voor mensen met een beperking (voldoet aan 8 WCAG 2.1 criteria waarop de websites zijn getoetst). In Nederland voldoet 44% van de overheidswebsites aan alle 8 criteria.  


Handreiking Duidelijke Overheidscommunicatie van VNG

De handreiking ‘Duidelijke Overheidscommunicatie voor gemeenten’ van VNG wijst gemeenten op het belang van duidelijke overheidscommunicatie, en helpt hen bij het maken van een plan om duidelijk te communiceren met inwoners. In een aantal workshops op verschillende locaties in Nederland geeft de VNG uitleg over deze handreiking. Ook geeft de VNG concrete voorbeelden in de vorm van begrijpelijke modelteksten die zijn ontwikkeld door gemeenten en inwoners. Meld je hier aan voor een workshop Duidelijke Overheidscommunicatie.


Website inclusievooriedereen.nl gelanceerd

Eind augustus is www.inclusievooriedereen.nl gelanceerd. De publicatie op deze website geeft een overzicht van de actuele beschikbare kennis over inclusie op de domeinen wonen, werk, onderwijs, vrije tijd en mobiliteit. 

Een vrouw bij een bushalte
Beeld: ©ministerie VWS

Ondertussen op de ministeries

* is het programma Onbeperkt meedoen! van het ministerie van VWS ook dit jaar partner van de Embassy of Inclusive Society. Tijdens de Dutch Design Week  (22 t/m 30 oktober) is er in het Van Abbemuseum een expositie en biedt het museum een plek om elkaar te ontmoeten. De Embassy zet zich in de breedste zin van het woord in voor een inclusieve samenleving en doet een oproep voor een meer divers en inclusief ontwerpveld. Om in het complexe landschap van inclusiviteit te navigeren, biedt de inclusieve ruimte in de Embassy een kompas, een kaart, wandelschoenen en vooral achteruitkijkspiegels om onze blinde vlekken op te zoeken. Aanmelden voor de workshops kan vanaf begin oktober via de World Design Embassies website

* verstuurde Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs 2021-2022 naar de Tweede Kamer. De monitor schetst jaarlijks een beeld over de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs waarbij ook aandacht is voor studenten met een fysieke beperking of ondersteuningsvraag.

Foto van de Embassy of Inclusive Soceity
Beeld: ©Dutch Design Foundation

Kijk-, luister- en leestips

Artikel Movisie: VN-verdrag handicap vereist toegankelijke democratie

Een democratie vereist dat álle burgers mee kunnen doen. Het meedoen geldt ook voor politiek en beleid. Een mooi streven, maar als het gaat om burgers met een beperking, dan worstelen sommige gemeenten daar nog mee. In dit artikel van Movisie wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat gemeenten deze handschoen tóch oppakken, en vertellen twee mensen met een beperking hun succesverhaal.


Documentaire: Elin 

De filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Froger hebben het gezin van de gehandicapte Elin vier jaar lang gevolgd. We zien hoe Elin weer een stem krijgt door een spraakcomputer, maar ook wat voor impact haar handicap op het gezin heeft. Bekijk de documentaire op NPO Start.

Een vrouw met telefoon op een bankje
Beeld: ©ministerie VWS

Op de agenda

3 t/m 8 oktober: Week van de Toegankelijkheid

Dit jaar vraagt de Week van de Toegankelijkheid speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. Sociale toegankelijkheid gaat over hoe we met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld dat je gewoon wordt aangesproken, en dat er rekening gehouden wordt met wat je wilt en kunt. Kijk voor meer informatie en aanmelden van activiteiten op de website van Week van de Toegankelijkheid. Ook ontwikkelde de organisatie samen met Werkgroep Toegankelijk Groningen een digitale waaier met tips over hoe je omgaat met mensen met verschillende beperkingen. Bekijk de waaier ‘Welkom bij...’


12 oktober (12.30 – 17.00 uur): Samenspelen fietstocht in Leiden

In samenwerking met gemeente Leiden en Ruimte van de Jeugd organiseert SamenSpelenNetwerk een fietstocht door Leiden om je te laten zien hoe een echte samenspeelplek eruitziet. Je krijgt informatie over hoe je openbare speelplekken in de gemeente toegankelijk en gastvrij maakt voor álle kinderen, ook met een handicap. Hoe je samenspelen aanpakt, waar je op moet letten en wat de do’s en don’ts zijn. Meld je aan via de website van het SamenspeelNetwerk.


26 oktober: Online intervisiebijeenkomst voor ervaringsdeskundige belangenbehartigers

In heel Nederland zijn ervaringsdeskundige belangenbehartigers actief die veel van elkaar kunnen leren. Het Niets Over Ons Zonder Ons-project organiseert daarom ook dit najaar intervisiebijeenkomsten. Op woensdag 26 oktober vindt de laatste intervisiebijeenkomst plaats. Voor meer informatie en om mee te doen, kijk dan hier: Laatste intervisiebijeenkomst van dit jaar.

Logo van de Week van de toegankelijkheid
Beeld: ©Ieder(in)

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl