Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

KIC-subsidieoproep ‘Meedoen op de arbeidsmarkt' staat open

Veel mensen met een beperking of chronische ziekte krijgen moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt. Of ze kunnen zich op hun werk niet ten volle ontplooien. Om de arbeidsparticipatie van deze groepen verder te stimuleren en faciliteren, is nieuw onderzoek nodig. Daarom lanceert NWO een subsidieoproep, gecoördineerd door ZonMw. De subsidieoproep richt zich op onderzoek naar innovatieve mogelijkheden en oplossingen voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Lees meer over deze subsidieoproep. Op 29 september vindt een matchmakingbijeenkomst plaats. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.


Toolbox voor bewindvoerders bij ondersteuning van mensen met LVB en/of beperkte basisvaardigheden 

Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam heeft samen met bewindvoerders, ervaringsdeskundigen en experts een toolbox ontwikkeld. Het doel hiervan is om bewindvoerders te ondersteunen in hun werk met mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en/of beperkte (financiële) vaardigheden. De toolbox bevat o.a. een stappenplan, een coachingstool en laagdrempelige en visuele communicatiemiddelen, zodat bewindvoerders beter kunnen aansluiten bij de belevingswereld van deze groep. 


Regeling Sportakkoord verruimd voor inclusieve speeltuinen

De Regeling Sportakkoord en Leefstijlinterventies 2020-2022 voor gemeenten is gewijzigd. De wijziging komt voort uit het coalitieakkoord 'Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst'. De aanpassing in de regeling betekent dat gemeenten hun uitvoeringsbudget (dat eerder is aangevraagd en toegekend) nu ook kunnen inzetten om speeltuinen toegankelijk te maken. Er is extra aandacht voor het realiseren van (meer) inclusieve speeltuinen, die toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking. 


Komt het Zien!

Het nieuwe theaterseizoen gaat van start. Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor iedereen met een visuele beperking. Blindentolken beschrijven ter plekke alles wat er gebeurt (live audiodescriptie) en dat hoor je via een koptelefoon of oortjes. Er is een audio-introductie en vóór de voorstelling is er ook een meet & feel met de spelers, het decor en de kostuums. Hoor details die je niet ziet. Lach mee. Ga lekker een middag of avond uit en geniet van theater!


Onbeperkt Trots tijdens Canal Parade

Tijdens de Pride Amsterdam deden ook mensen met een verstandelijke beperking uit de lhbti+-community mee. Zij stonden op de Onbeperkt Trots-boot. De boot is een initiatief van veertien gehandicaptenzorgorganisaties, Zonder Stempel (de landelijke groep van het COC voor en door lhbti+-personen met een lichte verstandelijke beperking) en de VGN. 

Foto van een man achter een computer
Beeld: ©Ministerie van VWS

Ondertussen op de ministeries

* heeft minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport (ministerie VWS) de programmatische uitwerking van de Toekomstagenda naar de Tweede Kamer gestuurd. Hiermee wordt de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking toekomstbestendig gemaakt. Mensen met een licht verstandelijke beperking, een complexe zorgvraag en thuiswonenden met een levenslange beperking krijgen in de plannen extra aandacht. De plannen worden in samenwerking door onder andere cliënten- en naastenorganisaties, werkgeverorganisaties, verzekeraars en gemeenten uitgevoerd.

* is op de website van de Rijksoverheid een overzicht geplaatst van de plannen hoe producten en diensten toegankelijker worden gemaakt voor mensen met een beperking. Iemand die slechtziend is, moet bijvoorbeeld met een voorleesfunctie eenvoudiger gebruik kunnen maken van een geldautomaat. Dit staat in een Europese richtlijn. Nederland moet dit met een wetsvoorstel omzetten naar regelgeving

Foto van een man in een rolstoel die door een vrouw onderwezen wordt
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Handreiking om drempels weg te nemen rond opleiding en werk voor jongeren met een beperking

Vier projecten uit het ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! hebben, begeleid door Kennisland, tips verzameld om de positie van jongeren met een beperking te verbeteren. Daarbij gaat het om opleiding, werk en de overgang van opleiding naar werk. De lessen zijn gebundeld in een Handreiking. Wil jij je als beleidsmaker, docent, werkgever of jongere inzetten voor een inclusieve samenleving, lees dan deze tips.


De geschiedenis van de curb cuts (de kleine afritten in de stoep)

Bekijk de website en luister naar de podcast (beide Engelstalig) over een aanpassing (in de openbare ruimte) die gemaakt is voor mensen met een beperking, maar die voor iedereen heel handig bleek. Op de website en in de podcast wordt verteld hoe deze curb cuts ontstonden en welke rol de gehandicaptenbeweging daarin heeft gespeeld.

Foto van een man
Beeld: ©Ministerie van VWS

Op de agenda

8 september t/m 14 september: Week van Lezen en Schrijven 

Gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties vragen extra aandacht voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland. Je kunt meedoen door bijvoorbeeld een kennissessie bij te wonen. Of door zelf iets te organiseren voor collega’s, werknemers, cursisten, vrijwilligers of kinderen met hun ouders. Er is een toolkit met communicatiematerialen beschikbaar. Doe mee met de Week van Lezen en Schrijven!


10 september en 11 september: Open Monumentendag 

Duizenden monumenten openen dit weekend gratis de deuren. Het stadsmuseum Woerden is er één van en organiseert rondleidingen voor doven en slechthorenden onder begeleiding van een schrijftolk en gebarentolk. 


14 september en 26 oktober: Online intervisiebijeenkomsten voor ervaringsdeskundige belangenbehartigers

In heel Nederland zijn ervaringsdeskundige belangenbehartigers actief die veel van elkaar kunnen leren. Het Niets Over Ons Zonder Ons-project organiseert daarom ook dit najaar weer twee online intervisiebijeenkomsten: op woensdag 14 september en woensdag 26 oktober. Meedoen en meer informatie? Kijk dan hier: Online intervisiebijeenkomsten: werken aan de lokale inclusie agenda.


September: Netwerkbijeenkomsten en webinars VNG Iedereen doet mee!

Het VNG-projectteam Iedereen doet mee! organiseert dit najaar weer diverse netwerkbijeenkomsten en webinars. Kijk op de agenda Iedereen doet mee! voor data en locaties. 


3 oktober t/m 8 oktober: Week van de Toegankelijkheid

Dit jaar vraagt de Week van de Toegankelijkheid speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. Sociale toegankelijk gaat over hoe we met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld dat je gewoon wordt aangesproken, en dat er rekening gehouden wordt met wat je wilt en kunt. Kijk voor meer informatie en aanmelden van activiteiten op de website van Week van de Toegankelijkheid.


22 oktober t/m 30 oktober: Dutch Design Week Eindhoven

Ook dit jaar heeft de Embassy of Inclusive Society een expositie en ontmoetingsplek tijdens de Dutch Design Week en wel in het Van Abbemuseum. De Embassy zet zich in de breedste zin van het woord in voor een inclusieve samenleving en doet een oproep voor een meer divers en inclusief ontwerpveld. Om in het complexe landschap van inclusiviteit te navigeren, biedt de inclusieve ruimte in de Embassy een kompas, een kaart, wandelschoenen en vooral achteruitkijkspiegels om onze blinde vlekken op te zoeken. 

Foto van een man en twee kinderen die een boek lezen
Beeld: ©Stichting Lezen en Schrijven

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl