Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Museum voor iedereen

Iedereen moet naar een museum kunnen. Platform Steffie.nl helpt museumbezoek mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Daarom is er nu de website Naareenmuseum.nl waar in duidelijke taal meer informatie is te vinden over musea. De website is feestelijk gelanceerd in het Rijksmuseum samen met Tooske Ragas. Ook zijn 25 Nederlandse musea door 45 Museaonderzoekers getoetst op hun toegankelijkheid. Lees er meer over op de website van Leer Zelf Online.


Gebarenbieb voor ondernemers

Communicatie is in ons leven ontzettend belangrijk. Ook voor mensen die doof of slechthorend zijn. Zij communiceren veelal niet met woorden, maar met gebaren. Daarom heeft MKB Toegankelijk een gebarenbibliotheek ontwikkeld. Zo leren ondernemers aan de hand van YouTube-video’s korte zinnetjes te vertalen in gebaren en kunnen zo een dove of slechthorende klant te woord staan.


Campagne: is jouw site toegankelijk? 

MKB Toegankelijk is een campagne gestart over het toegankelijk maken van websites en webshops. In deze campagne staat vooral het belang centraal voor mensen met een beperking en de aankondiging dat in 2025 iedere site verplicht toegankelijk moet zijn. Bekijk de Campagne 'digitale toegankelijkheid'.


Nieuwe toolkit en e-learning voor werken met mensen met een LVB

De kans is groot dat je als professional – misschien zonder dat je dat weet – werkt met iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB). Iemand reageert dan bijvoorbeeld anders dan gangbaar is. Communiceren kan in zo’n geval moeilijk zijn. Het Landelijk Kenniscentrum LVB ontwikkelde daarom een toolkit en e-learning om een mogelijke LVB eerder te herkennen en hiermee om te gaan. Kijk voor meer informatie over de toolkit en e-learning op de website van het Landelijk Kenniscentrum LVB


Subsidieoproep ZonMw Onderwijs, Opleiding en Werk 2

Er is nog veel te winnen op het gebied van inclusief onderwijs, inclusief werkgeverschap en een soepele transitie tussen beide. Voor jongeren en jongvolwassenen met een beperking bestaan namelijk nog steeds onzichtbare drempels in de overgang van onderwijs naar werk. Het ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! stelt een subsidieoproep open voor samenwerkingsverbanden die mogelijkheden zien om deze drempels weg te nemen. De subsidieoproep staat open tot: 11 augustus 2022, 14.00 uur. Meer informatie over de subsidieoproep vind je op de website van ZonMw.

Mensen met beperking in Rijksmuseum
Beeld: ©Steffie.nl

Ondertussen op de ministeries

* ontving minister Dijkgraaf op 23 juni het manifest voor verbetering inclusieve overgang van opleiding naar werk. Ondanks het nijpend tekort aan arbeidspotentieel staan veel studenten met een ondersteuningsvraag te vaak aan de zijlijn. De overgang van opleiding naar werk moet voor deze jongeren beter. Studenten en professionals van verschillende hogescholen sloegen daarom – in samenwerking met ECIO, KBA Nijmegen, JongPIT en een aantal jongerenorganisaties – de handen ineen. Dit resulteerde in een manifest met tien adviezen voor hoger onderwijsinstellingen, gemeenten en werkgevers. Hun rol in de overgang van opleiding naar werk is cruciaal. Het manifest werd overhandigd aan minister Dijkgraaf tijdens een bijeenkomst waarin hij in gesprek ging met studenten met een ondersteuningsvraag. Naast vertegenwoordigers van het ministerie van OCW, waren ook de ministeries van VWS en SZW vertegenwoordigd. Lees de tweet van Robbert Dijkgraaf over kansengelijkheid.


* ontving minister Schouten op 22 juni het manifest ‘Ik ben niet beperkt genoeg’. De afgelopen jaren zijn door middel van de Banenafspraak mensen met een beperking aan werk geholpen. Zo was het aantal banen via de Banenafspraak in 2020 opgelopen tot 141.276 (cijfers 2021 zijn in de loop van 2022 bekend). Maar niet alle mensen met een beperking die willen en kunnen werken vallen onder de doelgroep van de Banenafspraak. Onder meer Start Foundation, JongPIT, CNV Jongeren, Onbeperkt aan de Slag en Ieder(in) sloegen de handen ineen om de verhalen van deze werkzoekenden te verzamelen. Op 22 kreeg Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioen) hierover het manifest ‘Ik ben niet beperkt genoeg’ aangeboden.


* besteedde minister Helder op 14 juni aandacht aan het 6-jarige jubileum VN-verdrag Handicap met een filmpje over wat er in de afgelopen jaren is bereikt.


* ging minister Helder op 9 juni in gesprek met de deelnemers aan de jaarlijkse prokkel bij het ministerie van VWS over hoe de samenleving kijkt naar mensen met een beperking. 


* bezocht minister Helder op 2 juni café-restaurant Luden en boekhandel Paagman in Den Haag vanwege hun deelname aan de MKB Toegankelijke Route.

Minister Dijkgraaf ontvangt het manifest voor verbetering inclusieve overgang van opleiding naar werk
Beeld: ©Ministerie van OCW

Kijk-, luister- en leestips

Aftermovie Special Olympics Nationale Spelen in Twente

Dit jaar vonden de Special Olympics Nationale Spelen plaats in Twente plaats van 10 tot en met 12 juni 2022. Ruim 2.300 sporters met een verstandelijke beperking uit binnen- en buitenland gingen de sportieve strijd aan met elkaar. Met ruim 2.800 vrijwilligers actief werd alles uit de kast gehaald om de sporters een toernooi van hun leven te laten spelen. Geniet na met de aftermovie.


Podcastserie 1 op de 17 over leven met een verstandelijke beperking

Zorgorganisatie ’s Heeren Loo is een nieuwe podcastserie begonnen: 1 op de 17. Het gaat over leven met een licht verstandelijke beperking. Hiermee wil de organisatie zorgen voor meer begrip en herkenbaarheid voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De podcast 1 op de 17 is vanaf dinsdag 31 mei wekelijks te luisteren via onder andere Spotify.


Theatermettolk.nl

Deze website is een initiatief van Theater met Tolk, een stichting die zich inspant om podiumkunst toegankelijk te maken voor een doof publiek. Theater met Tolk wil dat doven naar theater kunnen gaan en net als horende mensen kunnen genieten van wat er getoond wordt. Dat wordt mogelijk gemaakt door de inzet van gebaren- en/of schrijftolken. Kijk voor voorstellingen met tolk onder het menu-item 'Voorstellingen'.

Foto van het Nederlandse team van de Special Olympics
Beeld: ©Special Olympics / Special Olympics Nationale Spelen juni 2022 in Twente

Op de agenda

3 – 8 oktober Week van de Toegankelijkheid Gewoon Welkom 

Toegankelijkheid is meer dan het weghalen van alle fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en normaal ontvangen. Dit jaar vraagt de Week van de Toegankelijkheid speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. Sociale toegankelijk gaat over hoe we met elkaar omgaan. Dat je gewoon wordt aangesproken bijvoorbeeld, en dat er rekening gehouden wordt met wat je wilt en kunt. Kijk voor meer informatie en aanmelden van activiteiten op de website van Week van de Toegankelijkheid.

Meisje in rolstoel speelt pool
Beeld: ©Ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl