Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

Laatste editie
Dit is de laatste editie van het e-zine Onbeperkt meedoen! In dit nummer blikken we samen met ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen terug op de thema’s die ook in de eerste editie centraal stonden: toegankelijk stemmen, toegankelijk reizen, toegankelijk internetten en toegankelijke gemeente. Toegankelijkheid is onmisbaar om iedereen te laten meedoen aan onze samenleving. In de acht e-zines die sinds 2019 zijn verschenen is daar uitgebreid aandacht aan besteed. Ook deze laatste editie staat vol met aansprekende verhalen en oproepen die het belang benadrukken om naar eigen wens en vermogen een zelfstandig leven te leiden. We hebben mooie resultaten behaald, maar het is nodig om met elkaar te blijven werken aan een toegankelijke, gastvrije samenleving.

Voorwoord

Dit is de laatste editie van het e-zine Onbeperkt meedoen!. In dit nummer blikken we samen met ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen terug op de thema’s die ook in de eerste editie centraal stonden: digitale toegankelijkheid, toegankelijke gemeente, toegankelijk openbaar vervoer en toegankelijk stemmen. 

Lees het voorwoord door Paul Blokhuis, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Jeroen Muntjewerf op station Schagen
Beeld: ©Ministerie van VWS | Fotograaf: Jurgen Huiskes

Toegankelijk stemmen

Drempelplaten, een stemmal met soundbox, een tolk Nederlandse Gebarentaal. Er komen steeds meer voorzieningen om verkiezingen toegankelijk te maken voor iedereen. Wat merken mensen met een beperking daarvan? En wat is er nog nodig om de gang naar de stembus op 16 maart 2022 voor de gemeenteraadsverkiezingen nog makkelijker te maken? In gesprek met ervaringsdeskundigen Benny Elferink en Rozemarijn Verhoeven en met Carla Ligterink, projectleider bij de gemeente Utrecht. 

Lees het hele artikel

Toegankelijk reizen

Zelfstandig kunnen reizen is voor Jeroen Muntjewerf, die van jongs af aan in een rolstoel zit, belangrijk om zich volwaardig burger te voelen. Hij zet zich al jarenlang in om het reizen per trein beter toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking. Hij is zo betrokken dat de NS hem vroeg om mee te denken over de ontwikkeling van de NS Reisassistentie-app. 

Lees het hele artikel

Toegankelijk internetten

Zorgkosten declareren, een treinreis plannen of winkelopeningstijden opzoeken. Via het internet is het tegenwoordig zo geregeld of opgezocht. Behalve als die handige informatie voor mensen met een beperking onbereikbaar is. Bijvoorbeeld omdat afbeeldingen geen tekstuele beschrijvingen bevatten, zodat de hulpsoftware van een bezoeker met een visuele beperking niets kan voorlezen. Gelukkig beseffen steeds meer bedrijven en overheden dat ze hun onlinediensten digitaal toegankelijk moeten maken. Sommigen zetten daar ook structurele stappen in. Bijvoorbeeld verzekeraar OHRA.

Lees het hele artikel

Toegankelijke gemeente

Sinds de geleidelijnen richting het winkelcentrum in het Limburgse dorp Stein zijn geplaatst, steekt Chritiën Lienaerts weer veilig de parkeerplaats over. En straks als de toegankelijke toiletten in de brasserie van het Steinerbos klaar zijn, gaat Hein Coumans zonder hulp even naar de wc. Dat dit kan, betekent veel voor hen.  Want ‘als je een beperking hebt, wil je zoveel mogelijk zelf doen. Maar, dan moeten de mogelijkheden er wel zijn.’ Aan die mogelijkheden werkt de gemeente Stein, op allerlei terreinen. Want in Stein moet iedereen kunnen meedoen.

Lees het hele artikel

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl