Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Winnaars Tech for in Inclusion Challenge 2021 

De winnaars van de Tech for Inclusion Challenge 2021 zijn bekend! De Coalitie voor Technologie en Inclusie deed een oproep voor nieuwe pilots met inclusieve technologie. Dat heeft acht winnaars opgeleverd. De pilots bestaan uit een mooie mix van technologieën. Verschillende eindgebruikers gaan deze gedurende anderhalf jaar op de werkvloer gebruiken. Dit zijn mensen met zowel psychosociale als fysieke belemmeringen. Lees hier meer over de winnaars.


Feestelijk slotevenement eerste deel MKB Toegankelijke Route

Het eerste deel van het project de ‘MKB Toegankelijke Route’ vond plaats in het Rijk van Nijmegen en de gemeente Berg en Dal. In totaal zijn er 83 ondernemingen getoetst op hun toegankelijkheid. De Toegankelijke Toertocht op zaterdag 9 oktober sloot de route af. Hier vind je meer informatie over het project MKB Toegankelijke Route. 


Gemeente Vught en ervaringsdeskundigen werken samen aan inclusie

Ervaringsdeskundige inwoners en de gemeente werken in Vught op een prettige en succesvolle manier samen aan inclusiebeleid. Ingrid Gale van Kranen en Netty Verhagen werken samen aan inclusie en vertellen daarover in een filmpje. Ook geven ze ter inspiratie tips aan andere gemeenten die willen samenwerken met inwoners met een beperking.  Ingrid is ervaringsdeskundige en VN-ambassadeur, en Netty is beleidsmedewerker Samenleving bij de gemeente Vught. 
Ingrid Gale van Kranen is op 20 oktober 2021 overleden. De Coalitie voor Inclusie heeft een in memoriam over haar geschreven.


Steffie legt uit: mondkapjesplicht en een beperking

De mondkapjesplicht geldt weer in publieke binnenruimtes. Dat betekent dat iedereen boven de 12 jaar een mondkapje moet dragen om ergens naar binnen te mogen. Voor sommige mensen met een beperking is een mondkapje een probleem. Zij hoeven geen mondkapje te dragen. Wil je weten hoe dat precies werkt? Kijk dan op de website van Steffie. De website van Steffie legt veel dagelijkse dingen op een eenvoudige en duidelijke manier uit.


Informatie over leven in coronatijd

Op de website van Vilans is informatie te vinden over het leven in coronatijd voor mensen met een chronische aandoening of een beperking. Voor hen kan corona een extra risico vormen. Recent is nieuwe informatie opgenomen over de boosterprik. Ook is er bijvoorbeeld informatie te vinden over het coronatoegangsbewijs. 

Een illustratie van een persoon met een bril die iets voor diegene voorleest
Beeld: ©Coalitie voor Technologie en Inclusie

Ondertussen op de ministeries

* verstuurde het programma Onbeperkt meedoen! van het ministerie van VWS de Eindrapportage naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van VWS besteedde op Twitter aandacht aan de Eindrapportage en ook op het LinkedIn kanaal van het ministerie van VWS werd een bericht geplaatst. Bij de berichten op Twitter en LinkedIn staat een filmpje waarin ervaringsdeskundigen, die de afgelopen jaren hebben meegewerkt aan filmpjes voor het programma, vertellen hoe belangrijk een toegankelijke en gastvrije samenleving voor hen is.  


* dienden de fracties van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer op 11 november een amendement in bij het wetsvoorstel Verzamelwet SZW. Het amendement wil de invoering van de uniforme studietoeslag vervroegen. Daardoor hoeven studenten met een structurele medische beperking, die daardoor niet naast hun studie kunnen werken, niet te wachten op behandeling van het wetsvoorstel Breed Offensief. Het streven is om de uniforme studietoeslag per 1 april 2022 in te voeren. Op 16 november stemde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Verzamelwet en het amendement.


* was er op 12 november een persconferentie over de coronaregels. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal. De regels die vanaf 13 november gelden zijn samengevat in een beeldsamenvatting voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn. 
Alle coronagerelateerde informatie van de regering staat op de website www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.

Danseres Annemieke Mooij danst op het INC. Festival
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Podcast Onbeperkt meedoen aflevering 2 

Er staat een tweede aflevering online van de driedelige podcastserie Onbeperkt meedoen. In deze aflevering praat Eva Eikhout met Expertisecentrum Inclusief Onderwijs, Stichting Incluvisie en een ervaringsdeskundige over tips en tricks voor studenten, onderwijsinstellingen en werkgevers. Hoe kunnen zij de stap van onderwijs naar werk voor mensen met een beperking verbeteren? Veel studenten met een beperking komen namelijk obstakels tegen bij het vinden van een baan nadat ze hun opleiding hebben afgerond. Luister naar de tweede aflevering via Spotify of via Apple Podcast


Televisieprogramma Hands Up

Vanaf 13 november is er iedere week een aflevering te zien van Hands Up. Dit programma, dat gemaakt is voor én door slechthorende kinderen, is een primeur in Nederland. In het programma voeren zes duo’s samen opdrachten uit. De duo’s bestaan uit BN’ers die kunnen horen en dove of slechthorende kinderen. Zes weken lang strijden ze tegen elkaar om de winst. Het programma hoopt horende en slechthorende mensen te helpen elkaar beter te begrijpen. Het programma is iedere zaterdag tot 18 december om 18:35 uur te zien op NPO Zapp


Podcast: VN-verdrag handicap

In de uitzending van Pointer van zondag 14 november spraken verschillende gasten over het VN-verdrag handicap. Burgemeester Otwin van Dijk sprak over zijn gemeente Oude IJsselstreek, Illya Soffer van Ieder(in) over het VN-verdrag handicap in Nederland en José Smits vertelt over de schaduwrapportage die ze maakte. De uitzending is hier te luisteren. Het transcript van de uitzending staat op de website van Ieder(in).


Artikel: Vrij Nederland over VN-verdrag handicap

Vrij Nederland publiceerde een artikel over de positie van mensen met een beperking in Nederland, vijf jaar na ratificatie van het VN-verdrag handicap.  


Artikel: Met een beperking op zoek naar een woning

Mensen met een beperking hebben behoefte aan een geschikte woning. Maar hoe gaat dat in Nederland? Jiska Ogier is één van de mensen met een beperking die graag wilde verhuizen. In een artikel vertelt ze over haar zoektocht. 


Boek ‘Gezien, leven met een visuele beperking’

Marijke Osinga vertelt in haar nieuwe boek Gezien, leven met een visuele beperking over allerlei mensen met een visuele beperking.  De vele verhalen in het boek geven een inzicht in het leven van mensen met een visuele beperking. Hun achtergronden en ervaringen zijn totaal verschillend, net als de manier waarop ze met hun beperking omgaan. 

Een foto van een vrouw in een rolstoel
Beeld: ©Ministerie van VWS

Op de agenda

30 november: Bijeenkomst samenwerken aan een inclusieve overgang onderwijs- en arbeidsmarkt 

De overgang van hoger onderwijs naar werk verloopt voor studenten met een ondersteuningsvraag vaak moeilijker. Ze vinden minder snel een stage of baan. Wat zijn de oorzaken hiervan en wat kunnen we hieraan doen? Ook onderwijsprofessionals spelen hierin een hele belangrijke rol. Tijdens deze bijeenkomst deelt ECIO wat we nu weten over de overgang en concrete tips voor het begeleiden van studenten richting de arbeidsmarkt. De bijeenkomst is voor beleidsmedewerkers, decanen, stagecoördinatoren, docenten en studenten. Lees er hier meer over. 


2 en 3 december: Internationale conferentie over dichten digitale kloof

Niet iedereen heeft toegang tot technologie of weet hoe je het moet gebruiken. Dat leidt tot een 'digitale kloof'. Mensen met een beperking of psychische aandoening hebben hier vaker last van. Hoe kun je deze kloof dichten? Daarover gaat de internationale conferentie 'Tackling the digital divide' op 2 en 3 december. EURECO, een samenwerkingsverband waar ZonMw deel van uitmaakt, organiseert de conferentie. Let op: deze conferentie is in het Engels. Aanmelden kan hier


3 december: Internationale dag voor mensen met een beperking

De Verenigde Naties (VN) hebben 3 december uitgeroepen tot de Internationale dag voor mensen met een beperking. Lees hier meer over het VN-verdrag handicap.


9 december: Bijeenkomst Toekomstbestendig lokaal inclusiebeleid

In aanloop naar de Dag van de Rechten van de Mens op 10 december organiseert het VNG-projectteam Iedereen doet mee! een online bijeenkomst over het maken van een toekomstbestendige Lokale Inclusie Agenda. Meer informatie en aanmeldmogelijkheden staan op de website. 

Op de foto zien we de benen van iemand die op een weg loopt. Er staat 'take the first step' op de foto.
Beeld: ©ECIO

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl