Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

Sociale toegankelijkheid 

Deze editie staat in het teken van sociale toegankelijkheid. Mensen met een beperking lopen niet alleen tegen fysieke drempels aan maar ook tegen drempels op sociaal vlak. Toegankelijkheid gaat ook over bejegening, gastvrijheid, goede omgangsvormen en een open houding naar mensen met een beperking. In Nederland kunnen alle bibliotheken, theaters, trein- en metrostations, scholen en andere openbare gebouwen fysiek toegankelijk zijn maar een echt inclusieve samenleving staat of valt met hoe we met elkaar omgaan. Hoe mooi is het als we zouden leven in een gastvrijheidseconomie, waarbij iedereen zich welkom voelt en deel uitmaakt van de samenleving. In de artikelen leest u wat het voor mensen met een beperking en hun naasten betekent dat er aandacht wordt besteed aan sociale toegankelijkheid.

Onbeperkt vakantie vieren

Iedereen gaat graag onbezorgd op vakantie. Ook mensen met een beperking, zoals Patricia van Corven. Onbezorgd betekent voor haar niet alleen dat een vakantiebestemming fysiek toegankelijk is, maar ook dat deze gastvrij en verwelkomend is. We spraken haar over het belang van vriendelijk personeel en de mogelijkheid om zo nu en dan met een gerust hart een weekendje weg te kunnen.

Lees het hele artikel

Onbeperkt werken

‘Alles gaat heel goed.’ Aan de telefoon klinkt een enthousiaste jongen. Het is de 21-jarige Daan. Daan heeft ADD, wat werken soms lastig maakt. Op tijd komen, is voor hem bijvoorbeeld een uitdaging. Ook zijn er dagen dat hij het überhaupt lastig vindt om aan de slag te gaan; te druk in zijn hoofd. Bij zijn voormalige werkgevers betekende dat einde verhaal, maar bij Matz Carwash in Deventer gaan ze daar anders mee om. 

Lees het hele artikel

Onbeperkt ontmoeten

Stichting Prokkel organiseert al jarenlang ontmoetingen tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. De focus daarbij ligt op verbinding en interactie: het aangaan van contact en elkaar leren kennen. Wat leveren zulke ontmoetingen beide partijen op? Ervaringsdeskundige Lisa Scheltens, wethouder Janine Kock en participatiecoach Henrique Grijsen vertellen. 

Lees het hele artikel

Onbeperkt zorgen

Wat als je partner getroffen wordt door een chronische ziekte en steeds afhankelijker raakt van jouw zorg? Het overkwam Jaap en Wilma Heemskerk, toen Jaap de diagnose MS kreeg. Langzaam maar zeker kreeg Wilma een steeds zwaardere rol als mantelzorger. Dankzij de respijtzorg, waar Jaap maandelijks gebruik van maakt, kunnen ze het thuis samen goed redden. ‘Het geeft een hoop rust dat Jaap kan logeren.’

Lees het hele artikel

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl