Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

De 10 meest toegankelijke stranden

De zomervakantie is begonnen en de zon schijnt. We genieten met z´n allen van de zon en de zee, bijvoorbeeld door naar het strand te gaan. Een uitstapje naar het strand is niet voor iedereen even makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan mensen in een rolstoel, die niet zomaar naar het strand kunnen, laat staan óp het strand. Daar helpen we je graag bij! In dit overzicht vind je de tien meest rolstoeltoegankelijke stranden.  


Wat is er leuker dan samen spelen?

Rennen, ravotten, bouwen, met modder spelen en vies worden. Welk kind speelt er nou niet graag buiten? Op 17 juli opende Speelnatuur van OERRR haar ‘poorten’ op landgoed Haarzuilens van Natuurmonumenten. Geen strakke speeltoestellen, maar een plek waar kinderen kunnen uitwaaien, ontdekken en hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Natuurmonumenten wil met de speelnatuur kinderen de mogelijkheid bieden om zelf spelenderwijs de natuur te ontdekken en hun creativiteit te ontwikkelen. Het terrein is voor iedereen toegankelijk, ook voor kinderen met een beperking.


Inclusief speelgoed

Vindt maar eens speelgoed waarin je je als kind met een handicap kunt herkennen. Steeds meer fabrikanten zien de meerwaarde en brengen ook inclusief speelgoed op de markt: van Barbies in een rolstoel tot WCMX-playsets.


Tweede ronde Meest Toegankelijke Gemeente: top 12 bekend

Wat is de meest toegankelijke gemeente van Nederland voor mensen met een beperking of chronische ziekte? In de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland is eind juni de top 12 van gemeenten bekend geworden. De gemeenten Beek, Hardenberg, Harderwijk, Oude IJsselstreek, Meierijstad, Noordenveld, Rotterdam, Sint Anthonis, Stein, Waalwijk, Westland en Zwolle (in alfabetische volgorde). In de tweede ronde krijg jij de kans om je stem uit te brengen op één van deze twaalf gemeenten! Dat kan  via de website www.meesttoegankelijkegemeente.nl. Daar is ook de nodige informatie per gemeente te vinden, over wat ze doen om toegankelijkheid te verbeteren. Je stem uitbrengen kan nog tot en met 29 augustus.


Website hoger onderwijs toegankelijk

Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO) lanceerde de website: Hoger onderwijs toegankelijk. Het platform waarop alle informatie voor studenten met een ondersteuningsvraag in het hoger onderwijs beschikbaar is. De website is tot stand gekomen samen met onder andere de jongerenorganisaties Landelijke Studentenvakbond, Interstedelijk Studenten Overleg, Jong Pit en Jobmbo.


Steffie geeft uitleg over quarantaineplicht en coronabewijzen

Ga je op vakantie naar het buitenland? En hoe zit dat dan met de quarantaineplicht? Leer Zelf Online heeft een filmpje ontwikkeld waarin Steffie uitlegt wat quarantaineplicht is als je op vakantie gaat. Quarantaineplicht - Steffie - Wat is Corona?
Ook is er een filmpje waarin Steffie uitlegt wat een coronabewijs is en waar je het voor nodig hebt. Coronabewijzen - Steffie - Wat is Corona?

Vrouw in rolstoel aan het strand
Beeld: ©ministerie van VWS

Ondertussen op de ministeries

* organiseerden het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 24 juni een werkconferentie Inclusive Mobility Lab, als onderdeel van de vernieuwingsagenda Iedereen onderweg. Deze agenda is gericht op het toegankelijker maken van het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer. De ministeries werken met alle relevante partijen (zoals vervoerders overheden en natuurlijk de reizigers zelf) samen in het Inclusive Mobility Lab om ervaring en kennis te delen en goede (lokale) initiatieven een stap verder te brengen. Naast een aantal inspirerende voorbeelden en een gesprek met reizigers stonden verschillende workshops en webinars op het programma.

* heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het Actualisatierapport Toegankelijkheid Spoor 2021 aan de Tweede Kamer aangeboden. Op het station en in de trein moeten mensen met auditieve, visuele en motorische beperkingen hun weg kunnen vinden. Dit rapport legt uit hoe het beleid ons treinvervoer zelfstandig toegankelijker moet maken voor mensen met een beperking. Dit rapport doet verslag van de vorderingen in de uitvoering.

* komt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met een tijdelijke experimentenwet assistentie bij het stemmen. In de huidige Kieswet is het nu alleen mogelijk voor kiezers om vanwege hun lichamelijke gesteldheid hulp te krijgen in het stemhokje. Deze wet regelt dat ook andere kiezers om assistentie kunnen vragen in het stemhokje, bijvoorbeeld kiezers met een verstandelijke beperking of kiezers die laaggeletterd zijn. Een speciaal hiervoor getraind stembureaulid kan deze kiezers hulp bieden. De tijdelijke experimentenwet assistentie in het stemhokje is in consultatie tot 20 september 2021. Dit betekent dat iedereen kan reageren via internetconsultatie.nl en zo een bijdrage kan leveren aan de verbetering van deze wet. Na afloop van de consultatieperiode worden alle reacties bekeken en wordt de wet eventueel aangepast. Daarna gaat de wet voor advies naar de Raad van State.

* was er op 18 juni een persconferentie over de coronaregels. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal Persconferentie coronavirus 18 juni 2021 in eenvoudige taal | Rijksoverheid.nl. De regels die vanaf 10 juli gelden zijn samengevat in een beeldsamenvatting Samenvatting in beeld: coronaregels vanaf 10 juli 2021 | Publicatie | Rijksoverheid.nl voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn. Alle coronagerelateerde informatie van de regering staat op de website www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.

Foto van een tv-opname
Beeld: ©ministerie van IenW en ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Vijf jaar VN-verdrag handicap in Nederland in zeven persoonlijke verhalen

Veel mensen keken er naar uit dat ook Nederland het VN-verdrag zou ondertekenen. Wat hoopten zij toen de handtekening van de koning onder het verdrag stond?  Zeven mensen vertellen hun persoonlijke verhaal over vijf jaar VN-verdrag handicap.


College voor de Rechten van de Mens reflecteert op 5 jaar VN-verdrag handicap

Vier ervaringsdeskundigen vertellen hun verhaal. Welke invloed heeft het verdrag? Wat mist er? En wat moet er nog gebeuren? Daarnaast vertellen voorzitter Adriana van Dooijeweert, ondervoorzitter Jan-Peter Loof en collegeleden Marjolein Swaanenburg-van Roosmalen en Yvonne Donders in een groepsinterview meer over wat er al is bereikt en waar nog hard aan gewerkt moet worden. 


Artikel Vrij Nederland over 5 jaar VN-verdrag handicap

Volwaardige deelname aan de samenleving is sinds 2016 een recht voor mensen met een beperking. Toen ratificeerde Nederland het VN-verdrag handicap. Wat is daar vijf jaar later van te merken in de praktijk? Lees hier het verhaal van Anja en Marijke.


Film Dark Rider in de bioscoop

Als tiener werd bij de Australische Ben Felten (51) een degeneratieve oogziekte vastgesteld waardoor hij als dertiger volledig blind werd. Ondanks de jarenlange ontberingen en de enorme risico's is Ben vastbesloten om zijn kinderdroom na te jagen en professioneel motorracer te worden. Samen met voormalig Grand Prix kampioen Kevin Magee wil hij het snelheidsrecord verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld worden. Tijdens hun reis kruisen Ben en Kevin het pad van Jed (13), die slechtziend is en worstelt om zijn weg in het leven te vinden. Nu te zien in de bioscoop en bekijk hier alvast de trailer


Terugblik IASSIDD congres 6 - 8 juli 2021

Alice Schippers, bijzonder hoogleraar Disability Studies, blikt terug op het 6e IASSIDD Europe Congres Value Diversity. Lees hier het artikel. 

Een vrouw in een rolstoel met een hond op een grasveld
Beeld: ©Ieder(in)

Op de agenda

30 september, 26 november en 27 januari 2022: talkshows licht verstandelijke beperking

Wat is er nodig, zodat mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) volwaardig mee kunnen doen in de samenleving? Tijdens vier talkshows gaan we met elkaar het gesprek aan hoe mensen met een LVB mee kunnen doen en hoe we zorgen voor een toegankelijke overheid. Inspirerende voorbeelden komen aan bod en er wordt kennis gedeeld wat een LVB is en hoe je het herkent. Heb jij in jouw werk te maken met mensen met een LVB of vervul jij een rol bij het mee inrichten van de (lokale) samenleving, dan zijn de talkshows interessant voor jou. Na de zomer wordt het programma van de talkshows bekend gemaakt. Schrijf je hier alvast in om op de hoogte gehouden te worden.

In augustus geen nieuwsbrief in verband met zomerreces

In verband met het zomerreces verschijnt er in augustus geen nieuwsbrief. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt weer in september.

Logo LVB Doet Mee
Beeld: ©ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl