In het land
Lancering zelfscan digitale toegankelijkheid
Tijdens het INC. Festival is de digitale toegankelijkheid zelfscan “Is mijn site toegankelijk” gelanceerd! MKB-Nederland heeft deze zelfscan samen met Thuiswinkel.org en Accessibility ontwikkeld vanuit het programma MKB Toegankelijk. Het is een praktische online tool die websites toetst op diverse onderdelen van (digitale) toegankelijkheid, zoals kleurcontrast, gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid. De zelfscan werkt vrij eenvoudig. Je vult je webadres in en de zelfscan voert dan automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor jouw website zijn.
SCP-rapport “Lang niet toegankelijk”
Op 8 juni heeft het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) het rapport “Lang niet toegankelijk” uitgebracht. Het SCP heeft onderzoek gedaan naar de participatie van mensen met een lichamelijke beperking in het publieke leven, bijvoorbeeld in de openbare ruimte, winkels, cafés, theaters, verenigingen en op het internet. Mensen met een lichamelijke beperking participeren minder in het publieke leven dan mensen zonder lichamelijke beperking. Dat komt niet alleen door de fysieke toegankelijkheid van publieke plekken, maar ook door vooroordelen en de manier waarop mensen worden behandeld. Lees het rapport hier.
Mensen met een beperking helpen aan een baan op maat
Voor mensen met een beperking is het vaak moeilijk een reguliere baan te vinden. Hun gevoel van eigenwaarde neemt daardoor sterk af. Een werkcoach kan samen met een werkgever helpen. Om de werkzoekenden te ondersteunen, is er een nieuwe werkwijze ontwikkeld: de Vraagkanteling. Deze werkwijze kwam tot stand na een onderzoekstraject. Mensen met een beperking, werkgevers en professionals namen hieraan actief deel. Deze werkwijze is ontwikkeld binnen een project dat onderdeel is van het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk.
Resultaten Hulpkaart NS-stations
Er zijn mensen die soms tijdelijk de regie over hun leven kwijt raken en letterlijk of figuurlijk even de weg kwijt zijn. Door (te) veel prikkels of een stresssituatie kunnen zij in paniek raken. Voor de omgeving is het vaak onduidelijk hoe zij het beste in deze situaties kunnen handelen. Daarom is de Hulpkaart ontwikkeld. Daarmee kunnen mensen snel de hulp of zorg krijgen die zij op dat moment nodig hebben. NS deed hier een proef mee, op station Hengelo en Enschede. De resultaten van de proef zijn sinds kort bekend.