Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Lancering zelfscan digitale toegankelijkheid

Tijdens het INC. Festival is de digitale toegankelijkheid zelfscan “Is mijn site toegankelijk” gelanceerd! MKB-Nederland heeft deze zelfscan samen met Thuiswinkel.org en Accessibility ontwikkeld vanuit het programma MKB Toegankelijk. Het is een praktische online tool die websites toetst op diverse onderdelen van (digitale) toegankelijkheid, zoals kleurcontrast, gebruiksvriendelijkheid en leesbaarheid. De zelfscan werkt vrij eenvoudig. Je vult je webadres in en de zelfscan voert dan automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor jouw website zijn.


SCP-rapport “Lang niet toegankelijk”

Op 8 juni heeft het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) het rapport “Lang niet toegankelijk” uitgebracht. Het SCP heeft onderzoek gedaan naar de participatie van mensen met een lichamelijke beperking in het publieke leven, bijvoorbeeld in de openbare ruimte, winkels, cafés, theaters, verenigingen en op het internet. Mensen met een lichamelijke beperking participeren minder in het publieke leven dan mensen zonder lichamelijke beperking. Dat komt niet alleen door de fysieke toegankelijkheid van publieke plekken, maar ook door vooroordelen en de manier waarop mensen worden behandeld. Lees het rapport hier


Mensen met een beperking helpen aan een baan op maat

Voor mensen met een beperking is het vaak moeilijk een reguliere baan te vinden. Hun gevoel van eigenwaarde neemt daardoor sterk af. Een werkcoach kan samen met een werkgever helpen. Om de werkzoekenden te ondersteunen, is er een nieuwe werkwijze ontwikkeld: de Vraagkanteling. Deze werkwijze kwam tot stand na een onderzoekstraject. Mensen met een beperking, werkgevers en professionals namen hieraan actief deel. Deze werkwijze is ontwikkeld binnen een project dat onderdeel is van het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk. 


Resultaten Hulpkaart NS-stations

Er zijn mensen die soms tijdelijk de regie over hun leven kwijt raken en letterlijk of figuurlijk even de weg kwijt zijn. Door (te) veel prikkels of een stresssituatie kunnen zij in paniek raken. Voor de omgeving is het vaak onduidelijk hoe zij het beste in deze situaties kunnen handelen. Daarom is de Hulpkaart ontwikkeld. Daarmee kunnen mensen snel de hulp of zorg krijgen die zij op dat moment nodig hebben. NS deed hier een proef mee, op station Hengelo en Enschede. De resultaten van de proef zijn sinds kort bekend. 

Foto van de lancering ''is mijn website toegankelijk?" tijdens het INC. Festival
Beeld: ©Ministerie van VWS

Ondertussen op de ministeries

* organiseerde het ministerie van VWS het INC. Festival. Iedereen moet vanzelfsprekend kunnen meedoen. Daarom heeft Nederland zich vijf jaar geleden aangesloten bij VN-verdrag handicap. Hoe staat Nederland ervoor na vijf jaar? Tijdens het INC. Festival van 8 tot 10 juni werd samen met jongeren, met of zonder beperking, terug en vooruit geblikt. In de gesprekken over onbeperkt bewegen, ontwikkelen en genieten was veel energie, herkenning en gezamenlijke ideëen over actiepunten voor de komende jaren. Het programma van het volledig toegankelijke INC. Festival bestond uit een mix van inhoudelijke onderdelen, cultuur en spectaculaire (live) optredens in de vorm van dans, theater, muziek en film. Bekijk hier een filmpje met een impressie van het festival. 


* hebben Idman en Angela (LFB) op woensdagmiddag een activiteit van stichting Prokkel gedaan tijdens het INC. Festival. Ze hebben meegelopen met de fotograaf van het festival. Angela heeft de fotovakschool afgerond en heeft foto’s achter de schermen gemaakt. Lees hier meer inspirerende verhalen. 


* gingen acht mensen met een verstandelijke beperking tijdens een beleidsprokkel digitaal in gesprek met medewerkers van het ministerie van VWS. Dit deden ze in het kader van de jaarlijkse Prokkelweek (7 tot 12 juni). In deze week staan ontmoetingen tussen mensen met en mensen zonder verstandelijke beperking centraal. De acht deelnemers spraken met medewerkers van VWS over hoe het is om te sporten met een beperking en wat er komt kijken bij een ziekenhuisbezoek. Lees hier hun verhaal. 


* was er op 18 juni een persconferentie over de coronaregels. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal. De regels zijn samengevat in een beeldsamenvatting. Alle coronagerelateerde informatie van de regering staat op de website www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving. 


* werkten verschillende partijen, zoals cliëntorganisaties, handhavende partijen (Politie en Openbaar Ministerie), het openbaar vervoer (OV) en de supermarktbranche aan de “Eigen Verklaring Uitzondering Mondkapjesplicht.” Dit is een formulier waarop je kan aanvinken hoe je kan aantonen dat je onder de uitzondering valt. De Eigen Verklaring vervangt het kaartje dat tot nu toe gebruikt kon worden, omdat dat problemen gaf in de handhaving van de mondkapjesplicht. Ook mensen die recht hebben op de uitzondering hadden hier last van. De Eigen Verklaring is hier te vinden. 


* heeft het ministerie van VWS een aparte toolkit ontwikkeld met informatiemateriaal over coronavaccinaties voor specifieke doelgroepen. Deze geeft je nog makkelijker toegang tot de communicatiemiddelen die VWS maakt om onder andere anderstaligen, mensen met een migratieachtergrond en laaggeletterden te informeren over vaccineren. Denk aan mooie filmpjes van gemeente Amsterdam, visuals van GGD Utrecht, posters van het Rode Kruis en nog veel meer. Je kunt de materialen inzetten voor je eigen communicatie. Zo hoeven we geen dubbel werk te doen.

Foto van een discussie tijdens het INC. Festival
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

In juni publiceerde het programma Onbeperkt meedoen! weer een editie van het gelijknamige online magazine. Deze keer met aandacht voor vijf jaar VN-verdrag handicap. 

Jiska zit in een rolstoel en vertelt hoe belangrijk toegankelijke openbare toiletten zijn voor mensen met een motorische beperking, een spijsverteringsziekte en blaasproblemen. Wat is er sinds de ratificatie van het VN-verdrag handicap gebeurd om er voor te zorgen dat er meer openbare toiletten zijn? Lees hier het artikel.

Annemieke is professioneel danser, ze werd geboren met een beperking. Haar verlangen: ‘Ik hoop dat inclusiedans in de toekomst niet meer aangekondigd hoeft te worden als zodanig. Ik zou willen dat het normaal is dat mensen met en zonder beperking met elkaar dansen in lessen en op het podium.’ Lees hier haar inspirerende verhaal over inclusiedans van Holland Dance Festival.


Impressie INC. Festival

Je kunt een groot deel van het INC. Festival hier bekijken.


Ontwikkelperspectief voor jongeren met een verstandelijke beperking

Voor jongeren die van het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) komen, zijn er in Nederland weinig mogelijkheden voor een vervolgopleiding die bij hen past. Een reguliere mbo-opleiding is voor veel van hen te complex of niet passend. Toch blijkt nu uit onderzoek dat deze groep zich na hun achttiende levensjaar nog flink kan ontwikkelen. Over het onderzoek en de aanpak van Parc Spelderholt is een video gemaakt die woensdag 9 juni 2021 in première ging tijdens het Inc. Festival. Bekijk de video hier


ProkkelParelParade

De opening van de Prokkelweek was vrijdag 4 juni. In het online praatprogramma ProkkelParelParade interviewden Ellis Jongerius en Marian Geling verschillende gasten over hun Prokkelervaringen. Minister Tamara van Ark (VWS) opende om 16:00 uur officieel de Prokkelweek. Terugkijken kan hier


Innovatie in de persoonsgerichte zorg 

Wil je meer lezen over vernieuwende voorbeelden van persoonsgerichte zorg? Sinds 17 juni kun je het online Twinkelmagazine lezen! ‘Begeleiding à la carte’ is het tweejarig traject van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS. Het richt zich op vernieuwende persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector. In totaal doen zo’n 35 zorgorganisaties mee. Onder begeleiding van kenniscentrum Vilans zetten deze organisaties een flinke stap in de vernieuwing van zorg. 

Foto van Jiska Ogier
Beeld: ©Ministerie van VWS

Op de agenda

16 september: Webinar Organiseren van wonen voor mensen met een beperking 

Platform31 doet momenteel onderzoek naar het organiseren van wonen voor mensen met een fysieke beperking. Hoe kunnen gemeenten, woningcorporaties en andere organisaties bijdragen aan voldoende en geschikte woningen voor mensen met een beperking? Welke mogelijkheden zijn er om een bestaande woning aan te passen? En hoe wordt gelet op eigen regie van de doelgroep? De publicatie verschijnt in september op de website van Platform31. Ook vindt op donderdag 16 september (van 10.00 tot 12.00) een webinar plaats waarin de uitkomsten van het praktijkonderzoek worden gedeeld en gezamenlijk geleerde lessen worden besproken. Meer informatie en aanmelden kun je hier vinden.

4 oktober tot en met 8 oktober: Week van de Toegankelijkheid

De Week van de Toegankelijkheid besteedt dit jaar aandacht aan toegankelijke winkels, horeca, theaters, natuurgebieden, sportaccommodaties en festivals enzovoorts. Online meedoen is en blijft belangrijk, ook na corona. Daarom is er ook aandacht voor digitale toegankelijkheid. Iedereen moet overal mee kunnen doen, online en op locatie: Uit en Thuis.


7 oktober 2021: Congres Iedereen doet mee! 

Vijf jaar na het ingaan van het VN-verdrag handicap in Nederland is er veel gebeurd, zeker bij gemeenten. Waar staan we nu en wat zijn de grootste uitdagingen voor de komende jaren om toegankelijkheid en inclusie van mensen met een beperking te verbeteren? Op donderdag 7 oktober van 10:00 tot 14:30 uur organiseert het VNG-project Iedereen doet mee!, een online landelijk congres. In een afwisselend programma van prikkelende presentaties en leerzame workshops staan we stil bij deze vragen. We eindigen met het moment waar veel mensen met spanning naar uitkijken: het bekendmaken van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Dus mis het niet! Reserveer 7 oktober alvast in je agenda. Meer informatie over het programma en aanmelden volgt in augustus op de VNG-website. 

Twee personen bij een huis
Beeld: ©Ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl