Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

5 jaar VN-verdrag handicap

In 2016 heeft de Nederlandse overheid zich aangesloten bij het VN-verdrag handicap. Sinds dat moment versnellen we samen de beweging naar een samenleving waaraan iedereen vanzelfsprekend kan meedoen. Dit jaar markeren we het 5-jarige lustrum met het INC. Festival van 8 tot en met 10 juni.

Tijdens dit online festival blikken we terug op de afgelopen 5 jaar en brengen we jonge mensen met én zonder beperking bij elkaar. We dagen hen uit om samen met ons het verschil te maken voor de komende 5 jaar. Zowel tijdens het festival als met een nieuwe editie van het e-zine Onbeperkt meedoen! inspireren we elkaar met onze dromen, ideeën en verhalen. Bij beide komen onderwerpen aan bod als onbeperkt bewegen, onbeperkt ontwikkelen en onbeperkt genieten. 

Volg ook het gratis festival via een livestream op de site INC. Festival

Voorwoord

Het is precies 5 jaar geleden dat Nederland het VN-verdrag handicap heeft geratificeerd. Het doel van dit verdrag is dat we naar een inclusieve samenleving toe gaan die toegankelijk is voor iedereen. Eén van de belangrijkste ontwikkelingen in deze vijf jaar is bewustwording. We zijn het er met elkaar over gaan hebben. 

Lees het voorwoord van Otwin van Dijk, burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek

Foto van DanceAble
Beeld: ©Rona Lane Photography

Onbeperkt bewegen

Mensen met een motorische beperking, een spijsverteringsziekte of blaasproblemen zijn gebaat bij toegankelijke openbare toiletten. Zonder zulke toiletten is hun bewegingsvrijheid beperkt. Wat is er sinds de ratificatie van het VN-verdrag handicap gebeurd om ervoor te zorgen dat er meer openbare toiletten zijn?  En wat zou er de aankomende jaren moeten gebeuren? 

Lees het hele artikel 

Onbeperkt genieten

Dans voor iedereen. Dat is het motto van Holland Dance Festival. Daarom organiseert het festival onder de noemer DanceAble danslessen, -workshops en -projecten voor mensen met en zonder beperking. Een bijzondere vorm is de inclusiedans: een dans waarbij er niet wordt gekeken naar iemands beperking, maar juist naar wat er vanuit de mens mogelijk is. 

Lees het hele artikel

Onbeperkt ontwikkelen

Iedereen heeft het recht om te kunnen studeren. Daarom pleit het VN-verdrag handicap voor inclusief onderwijs. Van hoger onderwijsinstellingen vraagt dat voor studenten met een beperking aanpassingen van het onderwijs en de voorzieningen. Studente psychologie Nadèche Hanique kan door haar aandoening maar één college per dag volgen: ‘Het duurt langer maar uiteindelijk kom ik er wel.’

Lees het hele artikel

Onbeperkt feesten

Door de coronapersconferenties het afgelopen jaar heeft de tolk Nederlandse Gebarentaal veel bekendheid gekregen. Minder bekend is dat er ook muziektolken bestaan. Zij zorgen ervoor dat mensen met een auditieve beperking ook muziek kunnen beleven. Muziektolken Hanneke en Mirjam leggen uit wat ze precies doen, Tim Akkerman wat hij er als muzikant van vindt en ervaringsdeskundige Sandra wat een muziektolk voor haar betekent.

Lees het hele artikel

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl