Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’ van start

Iedereen moet in Nederland mee kunnen doen! Daarom organiseert de VNG de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. Jij kan bepalen welke gemeente deze titel verdient. Ga naar www.meesttoegankelijkegemeente.nl voor meer informatie en om mee te beoordelen.

Eurovisie Songfestival toegankelijk

Het Eurovisie Songfestival gaf tijdens de 65e editie het goede voorbeeld! Het festival zette tolken Nederlandse Gebarentaal, singdancers en audiodescriptie in. Daardoor konden mensen met een auditieve en visuele beperking genieten van dit muzikale spektakel. Daarnaast opende breakdancer Redouan Ait Chitt, die een beperking heeft, samen met zangeres Eefje de Visser de tweede halve finale. 

Start projecten vanuit ZonMw-programma Onbeperkt meedoen!

Hoe kunnen jonge mensen met een beperking geholpen worden om de stap van opleiding naar werk te zetten? En hoe kunnen gemeenten en werkgevers bijvoorbeeld daaraan bijdragen? Vier projecten over dit onderwerp hebben subsidie gekregen vanuit het ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! De projecten gaan hun kennis en ervaring delen. Zo kunnen andere regio’s ook met de resultaten aan de slag. Benieuwd naar de projecten? Kijk dan op de website van ZonMw.

Begeleiding van opleiding naar werk 

Studenten met een ondersteuningsvraag lopen vaak tegen belemmeringen aan wanneer ze willen beginnen op de arbeidsmarkt. Verschillende hbo-instellingen, JongPIT, KBA Nijmegen en ECIO hebben recent het project Transitieroutes gestart. Samen met regionale partners, zoals gemeenten en bedrijven, zorgen ze voor extra begeleiding, coaching en een betere toegang tot de regionale arbeidsmarkt. 

Esther Vergeer Foundation opent binnenkort Sportpoli’s 

Dankzij een extra bijdrage van de VriendenLoterij kan de Esther Vergeer Foundation binnenkort Sportpoli’s openen in de academische kinderziekenhuizen. De sportpoli’s helpen kinderen met een beperking en hun ouders bij de zoektocht naar een passende sportplek. 

Braille op soepverpakking

Ontwerpbureau DiDutch uit Enschede heeft verpakking met brailleschrift ontwikkeld voor Naturally Tasty. Deze Nijmeegse soepfabrikant wil dat haar producten voor een grote groep consumenten beschikbaar is, dus ook voor blinde mensen.

Een collage van foto's die samen één persoon vormen
Beeld: ©VNG

Ondertussen op de ministeries

* markeert het programma Onbeperkt meedoen! van het ministerie van VWS vijf jaar VN-verdrag handicap. Dat doen we met het online INC. Festival, van 8 juni tot en met 10 juni. We brengen jonge mensen met én zonder beperking bij elkaar. Wat zijn hun verlangens? Hoe dagen we hen uit om het verschil te maken in de komende vijf jaar? Wat hebben zij hiervoor nodig? Tijdens dit driedaagse festival inspireren we elkaar met onze dromen, verhalen en ideeën. Het programma is voor én met jongeren samengesteld. Op de agenda staan onderwerpen waar we iedere dag mee te maken hebben, zoals onbeperkt bewegen, ontwikkelen en genieten. Het inhoudelijke programma combineren we met cultuur en (live) optredens op gebied van dans, theater, muziek en film. Goed om te weten: het online INC. Festival is volledig toegankelijk en gratis. Deelnemers hoeven zich niet van tevoren te registreren en kunnen op ieder moment tussen 15:00 en 22:00 uur de livestream volgen. 

* spraken Marit Schreurs en Ellen van Veen (ECIO) met het ministerie van OCW en het ministerie van VWS over de ontwikkelingen rondom inclusief hoger onderwijs.

* was er op 11 mei een persconferentie over de coronamaatregelen. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal. De regels zijn samengevat in een beeldsamenvatting.

* Op www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig van de Rijksoverheid legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.

Logo van het INC. Festival met de tekst: Onbeperkt ontmoeten 8-10 juni, volg de livestream op INCFestival.nl
Beeld: ©INC. Festival

Kijk-, luister- en leestips

Stoomcursus Nederlandse Gebarentaal voor ondernemers

Bekijk het filmpje waarin Irma Sluis en Tobias de Ronde een stoomcursus Nederlandse Gebarentaal geven aan ondernemers.  

Mari staat op

In de vierdelige serie ‘Mari staat op’ reist filmmaker Mari Sanders in zijn rolstoel door Nederland. Hij neemt de kijker mee in zijn persoonlijke zoektocht naar acceptatie in de wereld van mensen zonder beperking.
 

Podcast Paralympische Spelen

In deze podcast van de Paralympische Spelen vertellen paralympische sporters over hun ervaringen. 
 

App Uniek Sporten Thuis

Sport en bewegen zijn voor ieders gezondheid belangrijk, ook als je een beperking hebt. Het tv-programma Kassa besteedde daarom op 8 mei aandacht aan sporten en bewegen met een beperking. Daarbij gaf Uniek Sporten-oprichter Arjo Wijnhorst alvast uitleg over een mooie app die binnenkort beschikbaar is: Uniek Sporten Thuis.

Een still van de cursus met de tekst Stoomcursus gebarentaal
Beeld: ©MKB Toegankelijk

Op de agenda

Maandag 7 juni tot en met zaterdag 12 juni: Prokkelweek 

Samen ontmoeten, bewegen en beleven. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat is de Prokkelweek
 

Vrijdag 11 juni tot en met zondag 13 juni: Special Olympics Nederland

De Special Olympics Nationale Spelen in Den Haag is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Drie dagen lang zijn er in Haagse sportaccommodaties wedstrijden in maar liefst achttien verschillende sporten.

Logo Prokkelweek
Beeld: ©Stichting Prokkel

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl