Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Innovatieve hulpmiddelen en e-learning op website Zorg van Nu

Zorg van Nu heeft een wegwijzer gemaakt die mensen helpt bij het vinden van slimme zorgoplossingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Zowel patiënten/cliënten, als mantelzorgers en zorgprofessionals kunnen hiermee inspiratie opdoen voor zinvolle innovatieve hulpmiddelen. Ga naar de website en ontdek welke slimme zorgoplossingen jou kunnen helpen. Zorg van Nu heeft ook een e-learning-module gemaakt over slimme zorg. Deze e-learning-module is gemaakt voor (aanstaande) verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Je leert over de mogelijkheden van slimme zorg en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. 


Gemeente Sittard-Geleen voegt een inclusieparagraaf toe aan alle plannen

De gemeente Sittard-Geleen is al een paar jaar bezig met inclusie. De raad en het college hebben de lokale inclusie-agenda in 2020 officieel vastgesteld. Een van de doelen uit deze agenda is het betrekken van alle medewerkers bij inclusie. Daarom is de afspraak nu dat alle college- en raadsvoorstellen een inclusieparagraaf hebben. De gemeente doet dit zodat niemand meer om het onderwerp inclusie heen kan. 


30 april: Dag vóór de arbeid voor Iedereen

1 mei is de dag van de arbeid. Maar werken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom roept Stichting Incluvisie 30 april uit tot de Dag vóór de arbeid voor Iedereen. Tijdens informatieve en inspirerende online workshops wordt aan werkzoekenden, werkenden, studenten en werkgevers getoond dat je ook met een beperking een waardevolle werknemer of ondernemer kunt zijn. 


Inclusieve samenleving = Inclusieve media

Netwerk Mediawijsheid streeft naar een meer inclusieve, mediawijze samenleving voor iedereen. Hiermee bedoelen ze ook echt íedereen: dus ook mensen met een beperking. Om dit te ondersteunen en stimuleren, organiseert Netwerk Mediawijsheid elk jaar een stimuleringsregeling in de vorm van een challenge. Dit jaar staat de challenge in het teken van het MNX jaarthema: All inclusive. Partijen kunnen, samen met tenminste één andere netwerkpartner, een idee indienen voor een mediawijsheid-initiatief. In totaal is 50.000 euro beschikbaar voor de beste initiatieven. Doe mee met de challenge en meld je uiterlijk 16 mei aan.


NS werkt verder aan toegankelijkheid  

Onder het motto ‘zelfstandig waar het kan, met hulp waar het moet’ werkt NS hard aan de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. NS werkt nauw samen met verschillende belangenorganisaties. Lees een interview met Joost Nagtzaam, projectmanager Toegankelijkheid bij NS, op de website van doof. 


Online corona-informatiepunt Vilans

Mensen met een beperking en senioren, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona voor hun persoonlijke leven. Kijk daarvoor op het online informatiepunt Leven in coronatijd van Vilans. Op de website staan ook de antwoorden op de meest gestelde vragen over zorg en ondersteuning.

Foto van een jongen met een beperking die naar een tablet kijkt met op de voorgrond de tekst slimmer leven met een beperking?
Beeld: ©Ministerie van VWS

Ondertussen op de ministeries

* heeft minister Hugo de Jonge, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in overleg met de koepel van huisartsen LHV, de GGD-GHOR en het RIVM besloten dat één miljoen mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie sneller hun prik bij de GGD krijgen. Zij krijgen de uitnodiging voor een afspraak van hun eigen huisarts. Met die uitnodiging op naam maken zij een afspraak bij de GGD. De groep krijgt het BioNTech/Pfizer of Moderna-vaccin.  


* was er op 20 april een persconferentie over de lockdown. Op de website van de Rijksoverheid staat de persconferentie in eenvoudige taal. De regels zijn samengevat in een beeldsamenvatting voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn. Op www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig van de Rijksoverheid legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.


* zijn de winnaars van de Direct Duidelijk prijzen bekend gemaakt. De campagne Direct Duidelijk is ooit begonnen als een initiatief van het Netwerk Begrijpelijke Overheid (NBO). In het NBO werken het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Nederlandse Taalunie nauw samen met een groot aantal andere organisaties uit Nederland en België. Zij willen het probleem van onduidelijke overheidstaal aanpakken. Minister Raymond Knops van het ministerie van BZK lanceerde in het najaar van 2019 de Direct Duidelijk Brigade. Dit is een uitbreiding van de Direct Duidelijk-campagne. Recent heeft staatssecretaris Raymond Knops van het ministerie van BZK de Direct Duidelijk prijzen 2020 digitaal uitgereikt aan overheidsmedewerkers die zich inspannen om onduidelijke overheidstaal te voorkomen. 


* is op initiatief van het A&O-fonds Waterschappen, de Vereniging werken voor waterschappen en de vakbonden FNV en CNV het programma Onbeperkte Denkers sector waterschappen gelanceerd. Het programma ondersteunt de totstandkoming van banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarbij ligt de focus op het beoordelen van mensen op hun talenten in plaats van op hun beperkingen. 

Foto van iemand die een vaccinatie krijgt
Beeld: ©Rijksoverheid

Kijk-, luister- en leestips

Onbeperkte Denkers: mogen zijn wie je bent

Een cultuur waarin alles er mag zijn, waar je mag zijn wie je bent en waar je wordt gewaardeerd en erkend om wie je bent. Dat is volgens Adriaan Brouwer, manager bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de belangrijkste basis van een organisatie. Volgens Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is iedereen nodig en mag iedereen er zijn. Bekijk hier het videoportret van Erik en Adriaan op het platform van de Onbeperkte Denkers. 


Idman wil trouwen

Op 15, 16 en 17 maart vond het Ervaringssymposium plaats. Het doel was om door ervaringsleren meer te leren over het perspectief van iemand met een beperking. Bekijk hier het filmpje over ervaringsdeskundige Idman die wil trouwen met Mohamed. 


Autisme wordt bij vrouwen vaak later vastgesteld

Autisme bij vrouwen, zeker ook onder de groep 50-plussers, wordt vaak minder goed herkend en gediagnosticeerd dan bij mannen. Autisme uit zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Daarom wordt dit vaak niet opgemerkt. Bovendien kunnen veel vrouwen de symptomen van autisme beter camoufleren. Bekijk de documentaire over Ghislaine.

Logo Onbeperkte Denkers
Beeld: ©Rijksoverheid / Onbeperkte Denkers

Op de agenda

8 juni tot en met 11 juni INC. Festival: Onbeperkt meedoen! markeert 5 jaar VN-verdrag handicap

Vijf jaar geleden heeft Nederland het VN-verdrag handicap ondertekend. Hiermee is de beweging versneld naar een samenleving waaraan iedereen vanzelfsprekend kan deelnemen. Met het INC. Festival brengen we als partners van het programma Onbeperkt meedoen! jonge mensen met én zonder beperking bij elkaar. Tijdens het meerdaagse online festival begin juni inspireren we elkaar en de samenleving met onze ambities, ideeën en verhalen. Het inhoudelijke programma combineren we met cultuur en spectaculaire (live) optredens op gebied van dans, theater, muziek en film. We werken nog hard aan het programma, binnenkort hoor je meer!


18 juni: Online symposium ‘De hokjes voorbij’

Op 18 juni wordt tijdens dit gratis symposium aandacht besteed aan inclusie van mensen met een psychische aandoening. 


11 mei, 8 en 14 september: trainingen ‘Zelf aan de slag met het VN-verdrag handicap’

Wil je meer leren over het VN-verdrag handicap en hoe je het verdrag als ervaringsdeskundige kunt gebruiken in gesprekken met je gemeente? Kijk op de website van Niets Over Ons Zonder Ons voor de trainingsdata.

De banner van het INC. Festival met daarop de tekst 8 tot en met 11 juni 2021
Beeld: ©Publiquest

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl