Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Internationale Vrouwendag

Op 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Op deze dag werd extra aandacht gegeven aan de positie van vrouwen én meisjes in de wereld. Niets Over Ons Zonder Ons vroeg die dag in het bijzonder aandacht voor de positie van vrouwen én meisjes met een beperking.


Online corona-informatiepunt Vilans

Mensen met een beperking, senioren, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona voor hun persoonlijke leven. Kijk op het online informatiepunt Leven in coronatijd van Vilans.
Op de website staan de antwoorden op de meest gestelde vragen over zorg en ondersteuning. Vragen zoals de volgende komen bijvoorbeeld aan de orde: Moet mijn zorgverlener na vaccinatie nog beschermingskleding dragen? Of: Ik ben mantelzorger, moet ik mij aan de avondklok houden?


‘Je hoeft geen Superman te zijn. In de ruimte zijn we allemaal gehandicapt’

Kunnen mensen met een handicap ook astronaut worden? Volgens André Kuipers wel! De European Space Agency (ESA) zet eind maart een vacature uit waarin mensen met een handicap worden opgeroepen om te solliciteren; parastronauten! Lees het interview met Kuipers.


LEGObraillebricks

Voor blinde kinderen is braille nog steeds een belangrijk communicatiehulpmiddel voor het lezen van boeken, leren schrijven van woorden of werken met ingewikkelde informatie. Naast leren is ook spelen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen met een visuele beperking. LEGO© ontwikkelde speciale braille-lespakketten – de zogenaamde LEGObraillebricks – en stelt deze beschikbaar in 20 landen, waaronder Nederland. Bartiméus verzorgt de uitlevering.


Inclusieve reclamecampagne HEMA

Voor iedereen, dat zit in de kern van het merk en in de naam: HEMA staat immers voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. De afgelopen jaren heeft HEMA verschillende mooie initiatieven op het gebied van inclusie laten zien. Denk aan het organiseren van het homohuwelijk voor stellen die in hun land niet konden trouwen en de introductie van het speciale geboorteverlof. Met de ondertekening van de Charter Diversiteit in januari 2021 onderstreept HEMA het belang van diversiteit en inclusiviteit voor haar organisatie. In lijn hiermee heeft HEMA in haar reclamecampagne over naadloos ondergoed ook een model opgenomen met een stoma. Bekijk de post op Instagram.


Zorginstelling Aveleijn wint de VGN Gehandicaptenzorgprijs

De VGN Gehandicaptenzorgprijs stond dit jaar in het teken van eenzaamheid. In het winnende project van Aveleijn werden kunstenaars met en zonder beperking aan elkaar gekoppeld om een periode lang samen kunst te maken. Door onder goede begeleiding samen bezig te zijn met een gedeelde passie, zijn er bijzondere connecties en vriendschappen ontstaan.

Rayleigh meisje met beperking speelt tennis
Beeld: ©Ministerie van VWS

Ondertussen op de ministeries

* heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een animatievideo gemaakt over uitzonderingen op de mondkapjesplicht. In heel Nederland geldt op bepaalde plekken een mondkapjesplicht. Mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen, zijn uitgezonderd van deze wettelijke plicht. Zij kunnen zelf aantonen dat ze onder de vrijstelling vallen. Bekijk de animatievideo Uitzondering Mondkapjesplicht.


* was er op 23 maart een persconferentie over de lockdown. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal. De regels zijn samengevat in een beeldsamenvatting voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn.


* staat alle coronagerelateerde informatie van de regering op de website van www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.


* stuurde minister Van Ark van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een brief naar de Tweede Kamer waarin zij reageert op de uitkomsten van pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning, waarin gekeken is hoe specifieke cliëntgroepen en hun naasten op een juiste manier ondersteund kunnen worden bij het regelen en organiseren van complexe zorg.

afbeelding van de animatie Uitzondering mondkapjes
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk-, luister- en leestips

Filmpje Programma Onbeperkt meedoen!

Het programma Onbeperkt meedoen! heeft een filmpje gemaakt over toegankelijk stemmen. In dit filmpje vertelt Bryan over de cursus Stoere Stemmer van STRAS voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo wist hij wat er van hem verwacht werd toen hij in het stemhokje stond.


We gaan het maken

In maart startte het programma ‘We gaan het maken’ waarin onder andere (technisch) ontwerpers van de Universiteit Twente aan de slag gaan om mensen met een beperking meer zelfstandigheid te geven.


Arbeidsparticipanten blij met hun werk bij Defensie

Voor de krijgsmacht geldt dat er voor 2024 achthonderd extra banen gecreëerd moeten zijn voor mensen met een arbeidsbeperking. Denk aan een fysieke aandoening of de nasleep van een ernstige ziekte. Inmiddels zijn er 556 vacatures gevuld. De Defensiekrant sprak met twee arbeidsparticipanten, want wat vinden ze er eigenlijk van?

Bryan met zijn stempas
Beeld: ©Ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl