Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief programma Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Meer samenspeelplekken

Jantje Beton en het Gehandicapte Kind willen in iedere gemeente een speelplek mogelijk maken voor kinderen met én zonder handicap. Daar kunnen zij elkaar ontmoeten en samen spelen. Dankzij een bijdrage van 2 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij kan het SamenSpeelFonds nu een vliegende start maken met de ondersteuning van meer samenspeelplekken.


Online corona-informatiepunt Vilans

Mensen met een beperking, senioren, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona in hun persoonlijke leven. De informatie wordt regelmatig geactualiseerd, bijvoorbeeld over vaccineren. De indeling van de website is recent aangepast waardoor de website overzichtelijker is. Kijk op het online informatiepunt Leven in coronatijd van Vilans.


Alarmnummer 112 nu ook te bereiken via e-SMS

Vanaf 11 februari is het mogelijk om via e-SMS een noodoproep te doen aan 112. Het woord e-SMS is een samenvoeging van sms-bericht met de e van emergency, Engels voor noodgeval. Een belangrijke stap voor mensen met een auditieve- of spraakbeperking.


ECIO Frank Award

Minister Ingrid van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de ECIO Frank Award uitgereikt. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten met een ondersteuningsvraag die zich inzetten voor inclusief onderwijs op hun hogeschool of universiteit. Tess Tegelberg (Technische Universiteit Delft) was een van de twee winnaars. Ze studeert bouwkunde en heeft ADD. Ze onderzocht wat studenten met en zonder mentale beperking nodig hebben voor een betere inclusieve, prikkelarme studieplek.


Nieuw cao ‘Aan de Slag’ voor mensen met een arbeidsbeperking

De VNG, belangenorganisatie Cedris en de vakbonden CNV en FNV hebben een akkoord gesloten. Het gaat om een geheel nieuw cao voor ruim 15.000 mensen met een arbeidsbeperking.


Onderzoek naar het organiseren van wonen voor mensen met een beperking

Momenteel voert Platform31 een praktijkonderzoek uit naar hoe gemeenten, woningcorporaties en andere organisaties ervoor kunnen zorgen dat er voldoende geschikte woningen zijn voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking of een chronische aandoening. Om inzicht te krijgen in het lokale beleid, praktijk en ervaringen, is Platform31 op zoek naar verschillende praktijkvoorbeelden. Ken je een inspirerend praktijkvoorbeeld, meld dit dan bij Platform31 via deze link.  


Benoeming bijzonder hoogleraar Disability Studies Universiteit voor Humanistiek

Prof.dr. Alice P. Schippers is benoemd tot bijzonder hoogleraar Disability Studies aan de Universiteit voor Humanistiek. De leerstoel, gevestigd door de Stichting Disability Studies, is erop gericht om onderzoek te bevorderen dat bijdraagt aan de kwaliteit van bestaan van mensen met een beperking, en daarmee aan een inclusieve samenleving.

Kind in een rolstoel in een speeltuin
Beeld: ©NSGK

Ondertussen op de ministeries

* kreeg minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een spontane knuffel van Fred Fuchs, toen hij bij de instelling Westerhonk van ’s Heeren Loo in Monster aanwezig was bij de eerste vaccinaties voor mensen met een beperking.


* was er op 23 februari een persconferentie over de lockdown tot en met 15 maart. Op de website van de Rijksoverheid is de persconferentie terug te vinden in eenvoudige taal. De regels zijn samengevat in een beeldsamenvatting voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn.


* staat alle coronagerelateerde informatie van de regering op de website van www.rijksoverheid.nl/corona-eenvoudig. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.


* beantwoordden premier Rutte en minister Hugo de Jonge van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het Jeugdjournaal van 16 februari kindervragen over corona. Tijdens deze eerste corona-kinderpersconferentie was ook een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig.


* heeft de Eerste Kamer ingestemd met een voorstel voor een grondwettelijk verbod op discriminatie wegens een handicap of seksuele geaardheid. Om het verbod in te voeren moet artikel 1 van de Grondwet worden gewijzigd. Voor een Grondwetswijziging is een tweede behandeling van het wetsvoorstel na verkiezingen verplicht. De wijziging kan dan ook pas definitief worden, als de Tweede en Eerste Kamer na de verkiezingen op 17 maart nogmaals gestemd hebben over het wetsvoorstel.


* zijn de winnaars van de Challenges Sportakkoord van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Sportinnovator bekend gemaakt. Een van de winnaars is de Challenge Sportakkoord Inclusieve(re) Esports (het competitief spelen van computerspelen). Want ook deze tak van sport moet toegankelijk worden voor mensen met een lichamelijke en/of mentale beperking. Kijk hier welke innovaties hebben gewonnen.

Foto Hugo de Jonge
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kijk-, luister- en leestips

Dans kent geen beperking

Lees het inspirerende verhaal van Isis Geurts. Zij is artistiek leidster van Stichting Dans+ en dansvakdocent, community artist, choreograaf, danswetenschapper, en heeft een beperking.


Met de Racerunner op natuurijs

Gerlinda heeft een neurologische aandoening en kon dankzij de Racerunner afgelopen maand schaatsen op natuurijs. Bekijk hier het filmpje 'Gerlinda uit Hengelo wil dolgraag schaatsen, maar werkt haar Racerunner op natuurijs?'


Documentaire ‘Wat kan je wel!?’

SDW en Omroep Brabant hebben de documentaire ‘Wat kan je wel!?’ gemaakt, waarin zeven cliënten met een verstandelijke beperking hun verhaal vertellen. De documentaire richt zich in acht afleveringen niet op hun beperkingen maar juist op wat ze wél kunnen. De documentaire is op 17 februari gestart bij ‘Omroep Max’ op NPO 2 (iedere woensdag om 18.20 uur). Kijk op www.sdw.nl/watkanjewel voor meer informatie over deze bijzondere documentaire en om de reeds uitgezonden afleveringen online terug te kijken.


‘Onhaalbare doelen haalbaar maken’, dat is mijn doel

Theo Maas is wethouder, (pleeg)vader en commissievoorzitter van het ZonMw-programma Onbeperkt meedoen!. Hij blikt terug op 5 jaar VN-verdrag handicap. Lees zijn blog 'Onhaalbare doelen haalbaar maken'.

Vrouw in een rolstoel
Beeld: ©Code Diversiteit & Inclusie

Op de agenda

3 maart: Internationale dag van het gehoor ‘Hearing care for all’

World Hearing Day 2021: Hearing care for all


8, 10, 15, 16 en 17 maart: online bijeenkomsten inclusief onderwijs Ieder(in)

Wil je meer horen over dit onderwerp en wil je erover meepraten? Geef je dan op voor de online bijeenkomsten die Ieder(in) organiseert.

Kinderen mét en zonder beperking samen naar school? Praat erover mee!


Maart tot en met oktober 2021: zes online masterclasses ‘Zo werkt de zorg binnen gemeenten’

Gemeentelijk beleid raakt op allerlei terreinen aan het zorgstelsel. Om sneller en beter je weg te vinden, is het belangrijk om te snappen hoe het zorgstelsel in elkaar zit. Samen met de VNG en de VNG Academie is daarom een serie online masterclasses ontwikkeld voor gemeenteambtenaren, waaronder één over de gehandicaptenzorg.

Foto Ronald
Beeld: ©Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl