Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Online informatiepunt Leven in coronatijd geopend

De impact van de coronacrisis is groot, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Mensen met een beperking, senioren, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona in hun persoonlijke leven. Vilans heeft daarom sinds 1 november het online informatiepunt Leven in coronatijd geopend. Hiermee bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans kennis en informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.

Inclusief onderwijs, niet voor ieder kind vanzelfsprekend

Kinderen met een beperking en/of chronische aandoening krijgen vaak niet het juiste onderwijs. En als zij op school al hobbels ervaren, hoe moet dat dan later met een baan? Mathijs Woertman en Femke van Zoggel hebben een chronische aandoening en delen hun ervaringen. Ook vertellen zij hoe zij zich via hun (vrijwillige) baan bij JongPIT inzetten om de drempels voor andere jongeren zo laag mogelijk te maken. Zij hopen dan ook dat het nieuwe ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! kan bijdragen aan inclusief onderwijs en de stap daarna, een soepelere overgang naar werk.

Online zelfscan – ondernemers toetsen zelf de toegankelijkheid van hun bedrijf

Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland en social enterprise Ongehinderd hebben gezamenlijk een gratis online zelfscan ontwikkeld. Met deze scan toets je als ondernemer, aan de hand van een aantal vaste criteria, de toegankelijkheid van je eigen bedrijf. De uitkomsten geven een indicatie van de mate van toegankelijkheid van je locatie en suggesties waarmee je aan de slag kunt.

Momenteel zijn er twee branche-specifieke zelfscans beschikbaar: voor hotels & overnachtingsaccomodaties en restaurants & cafés. Aan een zelfscan voor andere branches, bijvoorbeeld retail, wordt hard gewerkt. Doe de zelfscan.

Handreiking voor werkgevers: technologie en psychosociale belemmeringen

Werkgevers die getalenteerde mensen met een psychosociale belemmering werk willen bieden, kunnen de Handreiking Technologie en psychosociale belemmeringen raadplegen. Hierin staan mogelijkheden die technologie kan bieden om deze doelgroep aan passend werk te helpen. Deze handreiking is ontwikkeld door TNO.

Advies College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens heeft een advies gepubliceerd over het recht op onderwijs in het VN-verdrag handicap.

ABCDate

Met ABCDate kunnen mensen met een verstandelijke beperking contact maken en onderhouden met nieuwe vrienden en vriendinnen. Dat kan via een website, app, videobellen en/of ontmoetingsavonden. ABCDate werkt samen met meer dan 25 zorgorganisaties en is het meest veilige platform voor contactbemiddeling in Nederland.

Online toiletsymposium

Op Wereldtoiletdag (19 november) organiseerden de Maag Lever Darm Stichting en de andere partijen in de Toiletalliantie voor de derde keer een symposium over openbare en opengestelde toiletten. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie voor voldoende openbare en opengestelde toiletten in Nederland zorgen.

Subsidie – Ook in 2021 staat de subdidieregeling e-health (SET) nog open

De zogenaamde ‘SET’-subsidie voor e-health toepassingen, die bedoeld is voor zorgaanbieders Wmo, wijkverpleging, huisartsenzorg en/of geestelijke gezondheidszorg, blijft ook in 2021 open. Aanvragers kunnen de subsidie gebruiken om e-health toepassingen, zoals online afspraken, aan te bieden aan kwetsbare groepen. Naast de SET-regeling zijn er meerdere subsidieregelingen voor e-health. Welke waarvoor dient, is hier te lezen.

een man in een rolstoel en een vrouw. Beiden dragen mondkapjes.
Beeld: ©Vilans

Ondertussen op de ministeries

* verstuurde het programma Onbeperkt meedoen! van het ministerie van VWS de Voortgangsrapportage 2020 naar de Tweede Kamer. Minister Tamara Van Ark besteedde op LinkedIn aandacht aan de Voortgangsrapportage.

* vond op donderdag 26 november een breed nota-overleg plaats waar ook het programma Onbeperkt meedoen! aan bod is gekomen.

* hebben de ministeries van VWS en IenW de Voortgangsbrief Iedereen onderweg naar de Tweede Kamer verzonden.

* heeft op 16 november het debat over Passend Onderwijs plaatsgevonden.

* geldt vanaf 1 december in Nederland een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Er zijn redenen waardoor je geen mondkapje hoeft te dragen. Je bent uitgezonderd van deze mondkapjesplicht als je vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kan dragen. En mensen die van het mondkapje ernstig ontregeld raken, zijn ook uitgezonderd. Meer informatie over de uitzondering vind je hier.

* laat het communicatieprogramma Zorg van Nu van het ministerie van VWS zien welke innovaties in de zorg je verder kunnen helpen. Zoals digitale en online toepassingen, handige hulpmiddelen en slimme technieken die kunnen helpen bij zorg, gezondheid of ondersteuning. Zorg van Nu laat zien wat er nu al beschikbaar is, maar waarvan nog niet iedereen weet dat het er is of hoe je het gebruikt. Zo zijn er ook allerlei slimme zorgoplossingen om onbeperkt mee te kunnen (blijven) doen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan drempelhulpen, wekkers voor doven en slechthorenden en apps voor mensen met een cognitieve beperking. Lees voor meer informatie het blog of neem een kijkje op de website van Zorg van Nu.

Een meisje in een rolstoel met een tennisracket
Beeld: ©Ministerie van VWS (Rayleigh)

Kijk-, luister- en leestips

Focus op kansen en eigen kracht

Rajiv Lachman werkt bij het Rijksvastgoedbedrijf en hij is actief voor de LEAGUE, het netwerk voor en door rijksambtenaren met een bijzonderheid. Rajiv heeft een progressieve erfelijke oogaandoening waardoor hij een (letterlijke) kokervisie heeft en nachtblind is. Lees hier zijn verhaal.

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

In oktober publiceerde het programma Onbeperkt meedoen! weer een editie van het gelijknamige online magazine. Deze keer aandacht voor vier coronamaatregelen die een bijdrage hebben geleverd aan het doel van het programma dat mensen met een beperking ook tijdens de coronacrisis naar eigen wens en vermogen mee kunnen doen aan de samenleving. Twee artikelen uitgelicht:

Rudolf vertelt hoe belangrijk begrijpelijke informatie is

Rosy vertelt hoe belangrijk het voor haar is om tijdens de coronacrisis bekende gezichten te blijven zien

De musical Sprookjessprokkelaar mét audiodescriptie

Veel theaters zijn dicht of werken met een aangepaste programmering, waardoor veel reguliere shows minder toegankelijk zijn. Dit geldt al helemaal voor blinden en slechtzienden die naar het theater zouden willen. Daarom stelt de Stichting Komt het Zien! de musical Sprookjessprokkelaar van de Efteling online beschikbaar met audiodescriptie. Bekijk de video.

De Week van de 1000 Voorbeelden

Eind oktober is de Week van de 1000 Voorbeelden afgesloten met de presentatie van het tijdschrift ‘Open de deuren voor inclusie’. In dit tijdschrift zijn 29 best practices over inclusief werkgeven te vinden.

Samenwerking ervaringsdeskundigen en gemeenten

Zie hier de video waarin ervaringsdeskundige Trudy de Jong (Niets Over Ons Zonder Ons) en Joyce van der Klauw (Iedereen doet mee!) in gesprek gaan over hoe gemeenteambtenaren en ervaringsdeskundigen samen kunnen werken aan het VN-verdrag handicap.

Foto Rajiv Lachman
Beeld: ©Ministerie van BZK (Onbeperkte Denkers)

Op de agenda

3 december Internationale dag mensen met een beperking

3 december Disability Studies organiseert lunch webinar: Zeldzame ziekten en kwaliteit van bestaan.
Je kunt je hier aanmelden

4 december Prokkelparelparade van Stichting Prokkel

7 december om 20.00 uur laatste voorstelling van de theatertour Lastige Ouders

Een vader en een moeder vertellen hoe het is om te leven met een kind dat voortdurende zorg nodig heeft. Te volgen via een livestream.
Aanmelden kan hier gratis.

17 december eindpresentatie What if Lab Onbeperkt meedoen

17 december conferentie ‘Arbeidsgehandicapten, hoe benutten we hun potentieel?’
Je kunt je hier aanmelden.

Een vrouw met een tablet
Beeld: ©Ministerie van VWS (Marit)

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl