In het land
Online informatiepunt Leven in coronatijd geopend
De impact van de coronacrisis is groot, zeker voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Mensen met een beperking, senioren, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona in hun persoonlijke leven. Vilans heeft daarom sinds 1 november het online informatiepunt Leven in coronatijd geopend. Hiermee bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans kennis en informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals.
Inclusief onderwijs, niet voor ieder kind vanzelfsprekend
Kinderen met een beperking en/of chronische aandoening krijgen vaak niet het juiste onderwijs. En als zij op school al hobbels ervaren, hoe moet dat dan later met een baan? Mathijs Woertman en Femke van Zoggel hebben een chronische aandoening en delen hun ervaringen. Ook vertellen zij hoe zij zich via hun (vrijwillige) baan bij JongPIT inzetten om de drempels voor andere jongeren zo laag mogelijk te maken. Zij hopen dan ook dat het nieuwe ZonMw-programma Onbeperkt meedoen! kan bijdragen aan inclusief onderwijs en de stap daarna, een soepelere overgang naar werk.
Online zelfscan – ondernemers toetsen zelf de toegankelijkheid van hun bedrijf
Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland en social enterprise Ongehinderd hebben gezamenlijk een gratis online zelfscan ontwikkeld. Met deze scan toets je als ondernemer, aan de hand van een aantal vaste criteria, de toegankelijkheid van je eigen bedrijf. De uitkomsten geven een indicatie van de mate van toegankelijkheid van je locatie en suggesties waarmee je aan de slag kunt.
Momenteel zijn er twee branche-specifieke zelfscans beschikbaar: voor hotels & overnachtingsaccomodaties en restaurants & cafés. Aan een zelfscan voor andere branches, bijvoorbeeld retail, wordt hard gewerkt. Doe de zelfscan.
Handreiking voor werkgevers: technologie en psychosociale belemmeringen
Werkgevers die getalenteerde mensen met een psychosociale belemmering werk willen bieden, kunnen de Handreiking Technologie en psychosociale belemmeringen raadplegen. Hierin staan mogelijkheden die technologie kan bieden om deze doelgroep aan passend werk te helpen. Deze handreiking is ontwikkeld door TNO.
Advies College voor de Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens heeft een advies gepubliceerd over het recht op onderwijs in het VN-verdrag handicap.
ABCDate
Met ABCDate kunnen mensen met een verstandelijke beperking contact maken en onderhouden met nieuwe vrienden en vriendinnen. Dat kan via een website, app, videobellen en/of ontmoetingsavonden. ABCDate werkt samen met meer dan 25 zorgorganisaties en is het meest veilige platform voor contactbemiddeling in Nederland.
Online toiletsymposium
Op Wereldtoiletdag (19 november) organiseerden de Maag Lever Darm Stichting en de andere partijen in de Toiletalliantie voor de derde keer een symposium over openbare en opengestelde toiletten. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie voor voldoende openbare en opengestelde toiletten in Nederland zorgen.
Subsidie – Ook in 2021 staat de subdidieregeling e-health (SET) nog open
De zogenaamde ‘SET’-subsidie voor e-health toepassingen, die bedoeld is voor zorgaanbieders Wmo, wijkverpleging, huisartsenzorg en/of geestelijke gezondheidszorg, blijft ook in 2021 open. Aanvragers kunnen de subsidie gebruiken om e-health toepassingen, zoals online afspraken, aan te bieden aan kwetsbare groepen. Naast de SET-regeling zijn er meerdere subsidieregelingen voor e-health. Welke waarvoor dient, is hier te lezen.