Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Nieuwe inspiratiebundel 'Wonen is hoofdzaak'

Onze woning is onze uitvalsbasis, van waaruit we alles ondernemen. Goed wonen is daarom belangrijk voor iedereen. De inspiratiebundel 'Wonen is hoofdzaak' van de VNG laat via voorbeelden zien hoe gemeenten hieraan kunnen werken, in het bijzonder voor mensen met een beperking. Geen gemakkelijke opgave, maar de voorbeelden spreken voor zich: het kan wel!

Lees hoe je zelf aan de slag kunt

Meer dan 50 ondertekenaars manifest ‘Iedereen doet mee!’

Iedereen doet mee! Dat is de kern van het gelijknamige manifest waar vier gemeenten samen met ervaringsdeskundige inwoners eind september hun handtekening onder zetten. Hiermee sluiten zij zich aan bij de ambities van het VN-verdrag handicap. Zo laten zij zien dat ze actief werken aan een inclusieve samenleving.

Lees meer over de ondertekening van het manifest 'Iedereen doet mee!'

Informatie toegankelijk met publicatietool WordToEPUB

Informatie op een makkelijke manier toegankelijk maken is een peulenschil met WordToEPUB. Met deze tool kunnen mensen met een leesbeperking hun publicaties zelf toegankelijk maken. Terecht won WordToEPUB dan ook de Award for innovation in publishing 2020.

Lees meer over de publicatietool WordToEPUB

Steeds meer universiteiten toegankelijk voor álle studenten

Een beperking mag geen belemmering zijn om te kunnen studeren. Daar staat de Technische Universiteit Eindhoven pal achter: zij wil dan ook toegankelijk zijn voor álle studenten. Om die intentie te bekrachtigen, tekende rector Frank Baaijens namens het College van Bestuur een intentieverklaring. Deze is opgesteld door het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs en bevat een gezamenlijke ambitie, doelstellingen en afspraken rond de implementatie van het VN-verdrag handicap in het hoger onderwijs. Inmiddels hebben veertien hoger onderwijsinstellingen de verklaring ondertekend.

Lees meer over de ondertekening van de intentieverklaring

De app Hoor & Kijk

‘Uw baby of peuter is slechthorend.’ Als je als ouder deze diagnose over je kind krijgt, zal dat veel vragen bij je oproepen. De app Hoor & Kijk biedt uitkomst: hierin is veel informatie en adviezen over gehoorverlies te vinden.

Twee mannen met een document staan voor een stenen trap
Beeld: ©VNG

Ondertussen op de ministeries:

* vond op 12 oktober een (digitaal) gesprek plaats tussen zeven ervaringsdeskundigen, mensen met een beperking of chronische aandoening en naasten, en minister-president Mark Rutte. Zij spraken over de impact van corona op hun leven: over het belang van sociale contacten, de behoefte aan continuïteit van zorg en ondersteuning (ook bij oplopende besmettingen) en solidariteit in tijden waar het voor iedereen zwaar is, maar zeker voor mensen met een beperking of chronische ziekte en hun naasten. Zie op Twitter het bericht van minister-president Mark Rutte over dit gesprek.
 

* heeft de Eerste Kamer het voorstel om de Nederlandse Gebarentaal als officiële taal te erkennen met algemene stemmen aangenomen.
 

* is het eindrapport ‘Onbeperkt cultuur beleven’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport is het resultaat van het onderzoek naar de toegankelijkheid van cultuurinstellingen voor mensen met een beperking. Er blijken vele belemmeringen te zijn, zoals geen of te weinig informatie op een website over de voorzieningen, het ontbreken van een invalidenparkeerplaats, slecht vindbare routes, gebrek aan ondertiteling of een negatieve bejegening door het personeel. Je vindt het rapport samen met een samenvatting in begrijpelijke taal en een korte vertaling van het rapport in gebarentaal op de website van de Rijksoverheid. Het advies aan cultuurinstellingen: ga in gesprek met ervaringsdeskundigen, verbeter stap voor stap de toegankelijkheid en deel onderling kennis en werk samen. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt op dit moment een beleidsreactie op die zij voor de begrotingsbehandeling toestuurt aan de Tweede Kamer.
 

* heeft het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS de Voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer gestuurd.
 

* is informatie in begrijpelijke taal over het gebruik van mondkapjes op de website van de Rijksoverheid geplaatst. Recent is ook een link opgenomen naar de website van Steffie waar de app CoronaMelder in eenvoudige taal wordt uitgelegd. Alle coronagerelateerde informatie van de regering staat op rijksoverheid.nl. Op deze website legt de Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving.

Sessie met Mark Rutte
Beeld: ©Ministerie van Algemene Zaken

Kijk-, luister- en leestips

Online magazine programma Onbeperkt meedoen!

In oktober publiceerde het programma Onbeperkt meedoen! weer een editie van het gelijknamige online magazine. Deze keer aandacht voor vier coronamaatregelen die een bijdrage hebben geleverd aan het doel van het programma dat mensen met een beperking ook tijdens de coronacrisis naar eigen wens en vermogen mee kunnen doen aan de samenleving. Twee artikelen uitgelicht:

Podcast De Witte Stok

Blinde Sander en Tatjana uit Markelo maken een podcast-reeks: ‘We zien het soms net even anders’.

Mindervalide coureurs "doen geweldige dingen"

Lees het fascinerende verhaal van de Engelse Nathalie McGloin, een mindervalide vrouw die in Porsches racet. Ze is president van de FIA ​​Disability & Accessibility Commission en ambassadeur van Wings for Life en Dare To Be Different. Ook is Nathalie McGloin medeoprichter van Spinal Track, een liefdadigheidsinstelling die baan- en rallyervaringen biedt aan gehandicapte chauffeurs.

Principes toegankelijke website: video

Hoe surft iemand die blind is over het internet? De VNG maakte samen met Stichting Voorall en de Oogvereniging een video waarin ervaringsdeskundige Rik duidelijk maakt waaraan een website moet voldoen. Hij kan een website zelfstandig gebruiken als deze voldoet aan de vier principes waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust. Laat de video je inspireren.

Nieuwsbrief VNG Iedereen doet mee

Vanuit het VNG-project ‘Iedereen doet mee’ verschijnt regelmatig een nieuwsbrief. Lees hier de laatste editie.

Beeldvormingscampagne CP Nederland

CP Nederland, de vereniging van mensen met cerebrale parese, lanceerde op 13 oktober de campagne #DitisCP. Kijk hier naar het filmpje over Marieke van Driel.

Magazine Onbeperkt meedoen! Marie Claire Lanser
Beeld: ©Ministerie van VWS (fotograaf Riesjard Schropp)

Op de agenda

2 november: sluiting subsidieoproep Onderwijs, Opleiding & Werk ZonMw

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vanuit het programma Onbeperkt meedoen! ZonMw de opdracht gegeven projectsubsidies te verstrekken. Meer weten? Bekijk de uitgebreide subsidieoproep op de website van ZonMw.

5 november (15.30 uur tot 17.00 uur): officiële online kick-off van Wij zijn JongPIT!

JongPIT is het jongerenplatform voor en door jongeren met een chronische aandoening. Meld je aan!

18 november (15.30 uur tot 16.30 uur): online boekpresentatie Zó werkt de gehandicaptenzorg van de Argumentenfabriek

Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@zowerktdezorg.nl. Uiterlijk een week van tevoren ontvang je bericht met een link naar de online bijeenkomst. Kijk hier voor meer informatie over het programma. Het boek is vanaf 19 november verkrijgbaar in de (online) boekenwinkel, in drukwerk en als e-book.

24 en 25 november: online jaarlijks congres programma Volwaardig leven

3 december: Internationale dag mensen met een beperking

17 december: finale What if Lab Onbeperkt meedoen

Foto Floris-Ephraim
Beeld: ©ZonMw

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl