Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Coronamaatregelen ‘inclusief’

In tijden van crisis komt het er nog meer op aan om iedereen geïnformeerd en betrokken te houden. Het komt nog scherper te liggen dat noodzakelijke maatregelen niet bij mogen dragen aan het uitsluiten van mensen met een beperking. In dit e-zine laten we zien hoe vier coronamaatregelen een bijdrage hebben geleverd aan het doel van het programma dat mensen met een beperking naar eigen wens en vermogen mee kunnen doen aan de samenleving. Met een voorwoord van Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, een initiatief van KRO-NCRV. 

Voorwoord

Het coronavirus heeft een grote impact op ons allemaal. Voor mensen met een beperking kunnen de gevolgen extra groot zijn. Zo kunnen ze zich door hun handicap of rolstoelgebruik maar moeilijk in de anderhalvemetersamenleving bewegen. Voorkomen dat noodzakelijke maatregelen mensen met een beperking uitsluiten, is in deze crisistijden dus nog belangrijker geworden. Ook moeten we ervoor zorgen dat iedereen goed geïnformeerd en betrokken blijft.

Lees het voorwoord van Rick Brink

Akbar Shafiee
Beeld: ©Ministerie VWS

Tolk Nederlandse Gebarentaal

‘Door de inzet van een tolk Nederlandse Gebarentaal voel ik me werkelijk gelijkwaardig’

Vrij snel na het uitbreken van het coronavirus in Nederland is bij de persconferenties een tolk Nederlandse Gebarentaal ingezet om ook doven en slechthorenden direct te informeren. Dat wordt inmiddels standaard onderdeel van de crisiscommunicatie en is van grote betekenis voor de dovengemeenschap. ‘Ik vind het geweldig dat ik nu informatie krijg in gebarentaal’, vertelt Ali Akbar Shaffiee.

Lees het hele artikel

Begrijpelijke informatie

‘Juist nu heeft iedereen behoefte aan begrijpelijke informatie’

‘Ik ben zelf vrij mondig en kom op veel plaatsen, maar er zijn ook mensen die laaggeletterd zijn en niet zo gemakkelijk dingen doen als ik. Als ze informatie die voor hen belangrijk is snappen, kunnen ze net als ik zelfstandig keuzes maken en meer zelf doen. Fantastisch om zo mensen te kunnen helpen’, zegt Rudolf Slotboom die meehelpt met de website Steffie.

Lees het hele artikel

Protocol Toegankelijk dagje uit

‘Het moment dat Diergaarde Blijdorp weer openging, was heerlijk’

De dertienjarige Marie Claire Lanser, ambassadeur van het Gehandicapte Kind, gaat graag naar het Oceanium. En de pasgeboren olifanten en giraffen vindt ze ook heel leuk. Maar het fijnste aan Diergaarde Blijdorp is toch wel dat ze er met familie en vrienden naartoe kan, vanuit haar rolstoel alles kan bekijken en aan alles mee kan doen. En dankzij afspraken over toegankelijkheid van dagattracties kan zij ook in coronatijd Diergaarde Blijdorp op een veilige manier blijven bezoeken.

Lees het hele artikel

Gehandicaptenzorg

‘Ik vond het heel fijn om bekende gezichten te kunnen blijven zien’

Toen Nederland in maart op slot ging vanwege het coronavirus, zette dat het leven van veel cliënten in de gehandicaptensector op zijn kop. Hun sociale kringen werden kleiner en erop uitgaan, kon even niet. Hoe stimuleer je dan als zorginstelling dat je cliënten toch zoveel mogelijk hun dagelijkse structuur kunnen blijven vasthouden? Organisatie Active4you bedacht een alternatief. ‘Door de coronacrisis is er iets in gang gezet, waardoor we dagbesteding nog meer op maat willen aanbieden.’

Lees het hele artikel

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl