Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

In het land

ZonMw start subsidieoproep Onderwijs, Opleiding & Werk

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vanuit het programma Onbeperkt meedoen! ZonMw de opdracht gegeven projectsubsidies te verstrekken. De projectsubsidies zijn bedoeld voor initiatieven waarmee onderdelen van het VN-verdrag handicap kunnen worden geïmplementeerd. De eerste subsidieoproep vanuit ZonMw richt zich op het wegnemen van onzichtbare drempels op het gebied van onderwijs, opleiding en werk. De focus ligt daarbij op de doelgroep ‘jongeren en jongvolwassenen met een beperking en/of aandoening’ in de leeftijd van 15-25 jaar. Want met name voor jongeren is de overgang van onderwijs naar werk een periode waarin ze veel drempels ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan het hoge studietempo van een studieprogramma, de overgang van studie naar werk of het ontbreken van ondersteuning in het werk.

Meer weten? Bekijk de uitgebreide subsidieoproep op de website van ZonMw.
De Coalitie voor Inclusie organiseert informatiebijeenkomsten over deze subsidieoproep. De bijeenkomsten vinden online via Zoom plaats op woensdag 30 september om 16.00 uur en op dinsdag 6 oktober om 16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Coalitie voor Inclusie.

1000 stageplaatsen voor studenten met een arbeidsbeperking

Stichting Studeren en Werken op Maat (SWOM) heeft in samenwerking met minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink een stagedesk opgericht. Via de stagedesk gaat SWOM 1000 studenten met een arbeidsbeperking aan een stageplaats helpen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is de eerste werkgever die meedoet.

Bekijk het filmpje waarin het ministerie van BZK uitlegt waarom BZK het belangrijk vindt om hieraan mee te doen. Ben jij een student met een beperking en zoek je een stage? Neem dan contact op met SWOM.

Themapagina inclusief sporten en bewegen online

Het is belangrijk dat iedereen met plezier mee kan doen met sport en bewegen, zich welkom en geaccepteerd voelt en eigen sportkeuzes kan maken. Professionals in de sport kunnen daar de mogelijkheden voor creëren. Voor hen is deze zomer de themapagina ‘Inclusief sporten en bewegen’ live gegaan als onderdeel van de website ‘Alles over sporten’. De webpagina biedt informatie, inspiratie en praktische handvatten om sport en bewegen voor iedereen mogelijk te maken.

Bekijk de themapagina ‘Inclusief sporten en bewegen’

RAAK Stimuleringsprijs 2020

Jaarlijks wordt de RAAK Stimuleringsprijs uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een toegankelijke collectie voor mensen met een visuele beperking. Dit jaar zijn De Lakenhal in Leiden, het Chabot Museum in Rotterdam en het Museum Martena in Franeker genomineerd voor de prijs. Tot en met woensdag 7 oktober kan er door iedereen gestemd worden.

Lees meer

Handreiking arbeidsparticipatie College voor de Rechten van de Mens

Het College voor de Rechten van de Mens heeft het rapport over arbeidsparticipatie van mensen met een visuele en auditieve beperking aan het UWV overhandigd.

Lees meer

Twee vrouwen zitten aan tafel en voeren een gesprek. De vrouw links zit in een rolstoel.

Ondertussen op de ministeries:

-wordt in opdracht van het programma Onbeperkt meedoen! tijdens de Dutch Design Week een online expositie ingericht en een fysieke expositie op de locatie Sectie-C. Vijf geselecteerde designers kregen vanuit het What if Lab Onbeperkt meedoen de opdracht een toegankelijke winkelomgeving te ontwerpen voor mensen met een beperking. Tijdens de expositie op de Dutch Design Week laten de ontwerpers hun voortgang zien. De oplossing moet bijdragen aan een positieve winkelervaring voor iedereen. HEMA, INretail, MKB-Nederland/VNO-NCW en Ieder(in) zijn bij deze opdracht als partner betrokken. Op 17 december 2020  vindt de presentatie plaats en wordt de meest aansprekende ontwerpoplossing gekozen. Toegangskaarten voor de Dutch Design Week zijn met ingang van donderdag 1 oktober te bestellen op de www.ddw.nl/tickets. De Dutch Design Week vindt dit jaar plaats van zaterdag 17 oktober t/m zondag 25 oktober en heeft als onderwerp ‘The New Intimacy’;

-heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) in samenwerking met Stichting Studeren en Werken op Maat de Handreiking Werken met een arbeidsbeperking in corona-tijd ontwikkeld. De handreiking is opgesteld om werknemers met een beperking, begeleiders op de werkvloer, leidinggevenden en HR-adviseurs te ondersteunen bij de vraag wat het inhoud om in corona-tijd te werken. De handreiking geeft antwoorden op vragen over thuiswerken met een arbeidsbeperking en bevat ervaringsverhalen over werken in corona-tijd. Aan de hand van acht thema’s wijst het document de weg in het ’nieuwe normaal’. De handreiking is beschikbaar als app en als interactieve PDF. Beide items zijn de vinden op de website www.swomapp.nl;

-is de innovatiechallenge “Hoe bepaal ik mijn stem” gesloten. Een challenge die het ministerie van VWS (programma Onbeperkt meedoen!) en het ministerie van BZK samen met ProDemos en stichting STRAS organiseren. Centraal in de challenge staat de vraag: Hoe maken we informatie over de verkiezingen toegankelijk en bereikbaar, zodat kiezers met een licht verstandelijke beperking of laaggeletterdheid zich ook kunnen voorbereiden op het stemmen? Bij het sluiten van de challenge werd bekend dat 3923 unieke bezoekers de challenge hadden bekeken en dat er 20 ideeën zijn ingediend. Op dit moment beoordeelt en selecteert een jury de inzendingen. De geselecteerde inzendingen mogen op 5 en 6 oktober tijdens de Week van de Toegankelijkheid een pitch aan ervaringsdeskundigen geven;

Lees meer over de innovatiechallenge
Lees meer over het Actieplan Toegankelijke Stemmen

-heeft de Tweede Kamer op dinsdag 22 september 2020 het wetsvoorstel voor erkenning van de Nederlandse Gebarentaal (NGT) aangenomen. Met dit wetsvoorstel wordt de juridische erkenning geregeld en worden ook een aantal hieruit voortvloeiende rechten en plichten vastgelegd, zoals het recht om een eed, belofte of bevestiging af te mogen leggen in de NGT;

Lees meer

-heeft het kabinet de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) gepubliceerd. De visie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met provincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke instellingen. De NOVI is een visie voor de langere termijn waarin staat beschreven hoe Nederland nu en in de toekomst omgaat met de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Het geeft richting aan de grote opgaven die het aanzien van ons land de komende dertig jaar ingrijpend zullen veranderen. In de definitieve NOVI heeft ook toegankelijkheid een plaats gekregen. Goede toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte wordt door het kabinet in de NOVI zelfs benoemd als zaak van nationaal belang, met daarbij een verwijzing naar het VN-verdrag handicap.

Lees meer

logo Dutch Design Week

Kijk- en luistertips

Digitale huisstijl en website

Arnold van Binsbergen van Treffend & Co, een creatief communicatiebureau, kreeg de vraag van een klant om mee te denken over een 100% toegankelijke huisstijl en website. Een opdracht die hij met beide handen aannam.

Lees zijn verhaal

Project ‘Naar de top!’

Het project ‘Naar de top’ is gericht op persoonlijke groei en het ontwikkelen van talenten van mensen met een beperking. In het verhaal van Agnes komt naar voren wat ‘Naar de top’ voor haar heeft betekend. Jarenlang dacht dat ze nooit een opleiding te kunnen volgen of te kunnen werken, anders dan dagbesteding. De training ‘Naar de top!’ heeft dat veranderd. Het project is onderdeel van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS.

Lees het verhaal van Agnes

Online magazine programma Onbeperkt meedoen! gepubliceerd

In juli publiceerde het programma Onbeperkt meedoen! weer een editie van het online magazine Onbeperkt meedoen! Deze keer aandacht voor het thema fysieke toegankelijkheid:

-In het voorwoord vertelt regisseur Mari Sanders wat fysieke toegankelijkheid voor hem betekent.

In de vijf daaropvolgende artikelen:

-vertelt Aafke over een toegankelijk winkelgebied in Leiderdorp;

-vertelt Jan over de toegankelijke stationsomgeving in Rotterdam;

-vertelt Ed over toegankelijk bouwen;

-vertelt Sharda over de toegankelijke gemeente Zwolle;

-vertellen Bram en Rosemiek dat zij door hun afstudeerproject doordrongen zijn van het belang van toegankelijk ontwerpen.

Tv-spots campagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken'

Het programma Een tegen Eenzaamheid van het ministerie van VWS is de campagne 'Een klein gebaar kan het verschil maken' gestart. De tv commercials zijn gemaakt met ondersteuning van een tolk Nederlandse Gebarentaal.

Bekijk een van de tv-spotjes met gebarentaal

Opengeklapte laptop waarop een website van KNOP staat afgebeeld met daarbij de tekst 'Digitale inclusie volgens Knop' en daarnaast een diagram

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie

www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl