Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

Coronavirus: informatie vanuit Rijksoverheid

‘Naasten in beeld’: Marike van Weelden vertelt over haar zoon Jons
Het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS heeft weer een mooi portret gemaakt. De portrettenserie ‘Naasten in beeld’ geeft de samenleving inzicht in het dagelijks leven van naasten en de dilemma’s waar zij mee te maken krijgen. Marike van Weelden is de moeder van Jons (19) die zwaar verstandelijk gehandicapt is en autisme heeft. Jons woont in een instelling. Hoe hebben zij de afgelopen maanden ervaren door de maatregelen die werden getroffen in verband met het coronavirus? 

Lees meer

Handreiking toegankelijk en inclusief hoger onderwijs opgesteld
Toegankelijk inclusief onderwijs is bepalend voor het welzijn van studenten met een beperking. Daarom heeft de landelijke werkgroep studentenwelzijn een handreiking opgesteld. De handreiking heeft als doel om hoger onderwijsinstellingen praktisch te ondersteunen met inspirerende voorbeelden, zoals de richtlijnen voor toegankelijk digitaal onderwijs van de Universiteit Leiden. Ook biedt de handreiking aandachtspunten voor toegankelijk studeren met het oog op het aankomende studiejaar 2020-2021 en de herstart van het fysieke onderwijs in september 2020.

Lees meer

Portretfoto van Marike van Weelden

Coronavirus: meer verhalen en nieuws

Protocol Toegankelijk Dagje Uit
Staatssecretaris Mona Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 meter samenleving in ontvangst genomen. Ervaringsdeskundigen, ondernemers, belangenbehartigers en experts uit verschillende disciplines hebben deze richtlijnen opgesteld als aanvulling op het 1,5 meter protocol ‘Veilig samen Uit van de Club van Elf en de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Dit protocol is opgesteld vanwege de nieuwe 1,5 meter samenleving. De partijen vonden dat er in het protocol nog onvoldoende aandacht was voor gasten met een lichamelijke, cognitieve of zintuigelijke beperking, terwijl zij juist een aanpak op maat nodig hebben.

Lees meer

Tool voor 1,5 meter afstand houden met een visuele en verstandelijke beperking
Anderhalve meter is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking moeilijk in te schatten. Daarom ontwikkelde Bartiméus een speciale afstandsmelder. Die biedt mensen die een verstandelijke beperking hebben én slechtziend of blind zijn de mogelijkheid om zich zelfstandig en veilig in de samenleving te kunnen bewegen.

Lees meer of bekijk de video

Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink overhandigt de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit aan staatssecretaris Mona Keijzer (EZK).

Coronavirus: kijk- en luistertips

Filmpje Programma Onbeperkt meedoen!
Het programma Onbeperkt meedoen! heeft een serie filmpjes gemaakt over onderwerpen gerelateerd aan corona. In dit filmpje vertelt de slechthorende Tom dat hij heel blij is met de tolk Nederlandse Gebarentaal bij de persconferenties. In het dagelijks leven kan Tom niet altijd alles volgen wat hem wordt verteld. Je helpt hem door bijvoorbeeld dingen uit te beelden. Zo kan ook hij in deze tijd onbeperkt meedoen.

Bekijk de video

15 praktische tips voor ondernemers
Gerard de Nooij van Ongehinderd geeft 15 praktische tips hoe je als ondernemer met een aantal eenvoudige zaken rekening kan houden om de coronarichtlijnen binnen je bedrijf zo toegankelijk mogelijk te maken.

Bekijk de video

Portretfoto van de slechthorende Tom met een tablet op zijn schoot waarop een van de persconferenties over het coronavirus wordt afgespeeld met een Nederlandse Gebarentolk

In het land

Geldautomaten met spraak
Geldmaat en de Oogvereniging introduceren geldautomaten die voorzien zijn van spraakondersteuning. In de afgelopen jaren heeft Geldmaat samen met ABN AMRO, ING, Rabobank en maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland. Dit betekent een inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet, ook mensen met een beperking.

Lees meer

Digitale toegankelijkheid en begrijpelijkheid speerpunten bij ontwerp Omgevingsloket
Het Omgevingsloket is een website waar digitale informatie over de Omgevingswet straks samenkomt. Zo kan iedereen deze informatie straks op 1 plek bekijken en direct gebruiken.  Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een vergunning om een dakkapel te bouwen. Of om op te zoeken welke regels er op een bepaald gebied gelden. Daarbij streven de gezamenlijke overheden naar een Omgevingsloket dat gebruiksvriendelijk, toegankelijk en begrijpelijk is voor iedereen.

Lees meer

Nachtje weg zonder drempels
Op de website eelkedroomt zijn bijzondere, rolstoeltoegankelijke hotels, bed and breakfasts en vakantiewoningen te vinden met aandacht voor inrichting, luxe én rolstoeltoegankelijkheid.

Hoe slechtziende fietsers tóch veilig kunnen fietsen
Bij fietsers denk je niet meteen aan mensen met een visuele beperking. Toch zijn er veel slechtziende Nederlanders die op de fiets stappen en goed mee kunnen komen in het verkeer. Wat doen zij om te compenseren voor hun slechtziendheid? Bart Jelijs, promovendus bij de Rijksuniversiteit Groningen, doet daar onderzoek naar.

Lees meer

Iemand pint geld bij een geldautomaat die voorzien is van spraakondersteuning

Ondertussen op de ministeries

-is de innovatiechallenge “Hoe bepaal ik mijn stem” live gegaan. Hoe maken we informatie over de verkiezingen toegankelijk en bereikbaar, zodat kiezers met een licht verstandelijke beperking of laaggeletterdheid ook hun stemvoorkeur kunnen bepalen? Deze vraag staat centraal in de innovatiechallenge. Een challenge die het ministerie van VWS (programma Onbeperkt meedoen!) en het ministerie van BZK samen met ProDemos en stichting STRAS organiseren in het kader van het Actieplan toegankelijk stemmen. Partijen die hier een goed plan voor hebben, kunnen tot 21 september een voorstel indienen.

Lees meer over (de voorwaarden van) de innovatiechallenge.

-is in opdracht van het programma Onbeperkt meedoen! van het ministerie van VWS het ‘’What if Lab Onbeperkt meedoen’’ van de Dutch Design Foundation van start gegaan. Vijf geselecteerde designers buigen zich over de ontwerpvraag hoe we drempels bij winkelbezoek kunnen wegnemen voor mensen met een beperking. De oplossing moet bijdragen aan een positieve winkelervaring voor iedereen. HEMA, INretail, MKB-Nederland/VNO-NCW en Ieder(in) zijn bij deze opdracht als partner betrokken. In december vindt de presentatie plaats en wordt de meest aansprekende ontwerpoplossing gekozen.

3 afbeeldingen: op de 1e afbeelding een stemformulier met een rood potlood, op de 2e afbeelding iemand met een verstandelijke beperking die zijn stem uitbrengt, op de 3e afbeeldingen twee mensen die naar het scherm van een laptop kijken.

Op de agenda

23 september: Internationale dag van de gebarentaal
Lees meer over de achtergrond van de gebarentaal.

24 september: Webinar VNG over Omgevingswet en Lokale inclusie agenda
De Omgevingswet en de Lokale Inclusie Agenda staan bij elke gemeente op de agenda. Veel medewerkers van een gemeente die aan de Lokale Inclusie Agenda werken, weten dat de Omgevingswet eraan komt. En wat betekent de Lokale Inclusie Agenda voor de implementatie van de Omgevingswet? Kortom, wat betekenen beide onderwerpen voor elkaar en hoe leg je op een goede manier verbinding? Om deze vragen te beantwoorden organiseert de VNG voor ambtenaren die betrokken zijn bij deze thema’s op donderdag 24 september van 15.00 tot 17.00 uur een webinar.

5 oktober tot en met 9 oktober: Week van de Toegankelijkheid
Het thema van dit jaar is digitale toegankelijkheid.

Jongen met een gehoorapparaat en 2 volwassenen die hem iets proberen uit te leggen

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl