Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

Coronavirus: informatie vanuit Rijksoverheid

COVID-19 strategie
Samen met vertegenwoordigende organisaties voor mensen met een beperking heeft Rijksoverheid voor mensen met een beperking of chronische ziekte een COVID-19 strategie ontwikkeld. Deze strategie geeft aan hoe mensen met een beperking of chronische ziekte op een veilig en gelijk niveau kunnen deelnemen, zolang COVID-19 hun dagelijks leven beïnvloedt. De uitwerking van de strategie in concrete acties en het volgen van de effecten daarvan in de praktijk, vindt in nauwe samenwerking met de daarbij relevante partijen plaats.

Lees meer

Begrijpelijke informatie coronavirus
Alle coronagerelateerde informatie van de regering staat op rijksoverheid.nl. Op deze website legt Rijksoverheid zo begrijpelijk mogelijk uit wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving. Voor onderwerpen die van groot belang zijn voor mensen met een beperking zijn ook brochures in eenvoudige taal beschikbaar. Recent is een routekaart verschenen. De routekaart beschrijft hoe de regering de coronamaatregelen stap voor stap versoepelt. De routekaart gaat over bezoek, logeren en dagbesteding en is bedoeld voor mensen die thuis wonen en voor mensen die in een instelling wonen.

Lees meer

Slogan campagne Alleen samen krijgen we corona onder controle

Coronavirus: meer verhalen en nieuws

MKB Toegankelijk
De 1,5 meter maatregelen kunnen voor mensen met een beperking onbedoeld obstakels opleveren en hun zelfstandigheid aantasten. Om de richtlijnen binnen je bedrijf zo toegankelijk mogelijk te maken, kun je als ondernemer met een aantal eenvoudige zaken rekening houden. MKB-Nederland geeft 15 praktische tips.

Lees meer

Coronaproof buitenspelen
Jantje Beton maakte een handige poster zodat kinderen veilig buiten kunnen spelen. Met deze tips hou jij je aan de richtlijnen van het RIVM en de overheid.

Lees meer

Gemeente Utrecht verhoogt in 2020 Toegankelijkheidssubsidie
De coronacrisis biedt aanknopingspunten om een stap naar voren te zetten richting een inclusieve samenleving. Daarom verhoogt de gemeente Utrecht in 2020 de Toegankelijkheidssubsidie. Daarmee stimuleert Utrecht ondernemers en organisaties ook tijdens de crisis te werken aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

Lees meer

Geen Avond4Daagse maar een Virtuele Vierdaagse
De Avond4Daagse werd helaas als gevolg van het coronavirus afgelast, maar de Virtuele Vierdaagse ging door! Kom meer te weten over deze sportieve uitdaging voor iedereen met of zonder beperking.

Lees meer

10 tips afgebeeld voor een toegankelijke 1,5 meter samenleving

Coronavirus: kijk- en luistertips

Onbeperkt meedoen met een visuele beperking
Hoe hou je 1,5 meter afstand, als je weinig of niets ziet? Doordat Petra blind is, kan ze niet zien of ze genoeg afstand tot anderen houdt. Daarom: vraag het wanneer je denkt dat iemand hulp nodig heeft, zo kunnen mensen met een visuele beperking ook nu onbeperkt meedoen.

Bekijk het filmpje

Begrijpelijk informatie
Belangrijke informatie moet voor iedereen - ook voor mensen met een beperking - makkelijk toegankelijk en duidelijk zijn. Daarom is er www.steffie.nl.

Bekijk het filmpje

Een vrouw met een visuele beperking met een geleidestok staat in een lokale supermarkt

In het land

'Houd de lijn vrij!’ vast onderdeel in straatbeeld
De ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel is een feit. Daarmee is Nederland sinds kort een bijzonder hulpmiddel voor toegankelijkheid rijker. Deze opvallende, blauwe tegel draagt het campagnepictogram van ‘Houd de lijn vrij!’ en roept weggebruikers op om geleidelijnen vrij te houden van obstakels. Gemeente Zaanstad had de primeur. Op vrijdag 15 mei is daar de eerste ‘Houd de lijn vrij!’-tegel gelegd.

Lees meer

Slager Arie Bakker heeft zijn winkel toegankelijk gemaakt
Slager Arie Bakker heeft zijn winkel aangepast. Hij startte als eenvoudige dorpsslager met drie of vier personeelsleden. Gaandeweg legde hij, maar ook zijn klanten, de lat hoger en kwam er een breder assortiment. Daarom verbouwde hij zijn winkel en koos meteen voor een nieuwe toegankelijke winkelindeling.

Lees meer

Op zoek naar nieuwe Realisten
CNV Jongeren, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), Onbeperkt aan de Slag, Stichting Alexander en Emma at Work zijn op zoek naar nieuwe Realisten. Een Realist is een jonge ervaringsdeskundige die zijn of haar unieke kijk op de arbeidsmarkt uitdraagt bij organisaties en scholen. Dat doet hij of zij in de vorm van een pitch of via voorlichting.

Lees meer

Afbeelding van bauwe stoeptegel Houd de lijn vrij met poppetje met geleidestok die op de geleidelijnen loopt

Ondertussen op de ministeries

-is de Academie voor Zelfstandigheid digitaal gestart met de pilot Assistent facilitair medewerker. Tijdens deze pilot testen trainers alle nieuw ontwikkelde lesmaterialen. De lesmaterialen zijn ontwikkeld in opdracht van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS in samenwerking met de VGN en de LFB. Naast Assistent facilitair zijn er nog twee andere brancheopleidingen in ontwikkeling: voor Assistent groenvoorziening en Assistent logistiek. Met deze opleidingen kunnen mensen met een beperking certificaten halen, zodat ze aan de slag kunnen op een passende werkplek. Soms onbetaald, maar soms ook gewoon betaald. Het onderwijs is gericht op mensen die gebruikmaken van dagbesteding.

Lees meer

-is de evaluatie passend onderwijs verschenen. Het ministerie van OCW werkt aan een beleidsreactie.

-is door de Tweede Kamer een amendement aangenomen waardoor scherper toegezien kan worden op betere toegankelijkheid vanuit de publieke omroepen. Voor veel mensen met een audiobeperking of visuele beperking zijn televisie-uitzendingen, nieuwsitems en persconferenties namelijk niet goed te volgen. De impact daarvan werd duidelijk tijdens (het gebrek aan toegankelijke) communicatie over de tramaanslag in Utrecht en het coronavirus. Iedereen kent nu tolk Irma, daardoor wordt het belang van toegankelijke informatie nog meer ingezien.

Lees meer

-heeft staatssecretaris Van Ark van het ministerie van SZW op 9 juni een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Daarin beschrijft ze de uitkomsten van diverse onderzoeken in het kader van de Participatiewet. Eén van die onderzoeken is het eindrapport “Detacheren werkt”. Het onderzoek richt zich specifiek op de werking van particuliere en publieke detacheringsvarianten in Nederland voor de doelgroep van de Participatiewet. Het onderzoek laat zien dat detacheren een manier  kan zijn waarop een kwetsbare groep zekerheid geboden kan worden op de arbeidsmarkt.

Lees meer

Student aan het werk achter laptop

Op de agenda

30 juni: Digitale bijeenkomst Toegankelijk stemmen
De voorbereidingen van de Tweede Kamerverkiezing van maart 2021 zijn achter de schermen al in volle gang. Gemeenten willen er graag voor zorgen dat ook mensen met een beperking makkelijk kunnen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing. Om hen hierbij te helpen, organiseren de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, Ieder(in) en de VNG een digitale bijeenkomst Toegankelijk stemmen.

Foto stemhokje

Leestips

Biind magazine Toegankelijkheid: Biind is het magazine van het Platform voor de fysieke leefomgeving. Het thema voor dit nummer is toegankelijkheid. Kijk op pagina 8 voor de oproep om input aan te leveren voor online bijeenkomsten over knelpunten en kansen voor toegankelijkheid in de fysieke leefomgeving.*
*Bronvermelding foto: Shutterstock

Nieuwsbrief van de Alliantie voor de Implementatie van het VN-verdrag handicap: Wil jij meer weten over het VN-verdrag handicap? Wil jij weten hoe je het verdrag kunt gebruiken in gesprek met je gemeente of met organisaties of bedrijven? Dan heeft de Alliantie de oplossing: een online training gemaakt door professionals. In deze nieuwsbrief lees je er meer over.

Meisje in rolstoel wandelt met moeder, zusje en hond door de duinen
Beeld: Shutterstock

In juli geen nieuwsbrief in verband met zomerreces

In verband met het zomerreces verschijnt er in juli geen nieuwsbrief. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt weer in augustus.

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl