Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

Coronavirus: informatie vanuit Rijksoverheid

Routekaart mensen met een kwetsbare gezondheid
Op 19 mei heeft het kabinet een plan gepresenteerd, een zogenaamde routekaart, waarin staat uitgewerkt hoe sociale contacten voor mensen met een kwetsbare gezondheid weer beter vorm kunnen krijgen. Voor mensen met een beperking of chronische ziekte zijn afspraken gemaakt met cliëntenorganisaties, koepels van aanbieders en vervoerders over hoe bezoek thuis of in een instelling, dagbesteding en vervoer weer kunnen worden opgestart. Ook zijn verdere afspraken gemaakt over testbeleid en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen bij verschillende vormen van zorg en ondersteuning. De instellingen en dagbestedingslocaties werken de komende weken verder uit hoe het bezoek en de dagbesteding voor alle cliënten er concreet uit gaat zien. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de algemene hygiëneadviezen van het RIVM.

Download de routekaart

Begrijpelijke informatie coronavirus
Alle coronagerelateerde informatie van de regering staat op rijksoverheid.nl. Op deze website wordt zo begrijpelijk mogelijk uitgelegd wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de samenleving. Voor onderwerpen die van groot belang zijn voor mensen met een beperking zijn ook brochures in eenvoudige taal beschikbaar. Recent is een brochure over de verwijzing naar zorg en een brochure over een opname in het ziekenhuis gepubliceerd. Ook de persconferenties zijn nu na te lezen in eenvoudige taal.

Logo alleen samen krijgen we corona onder controle

Coronavirus: meer verhalen en nieuws

Meldpunt Goed Toegankelijk
Door de coronamaatregelen ervaren mensen met een beperking extra knelpunten in winkels, horeca of bij andere dienstverlening. Het meldpunt Goed Toegankelijk van het College voor de Rechten van de Mens is een platform waar mensen met een beperking en ondernemers problemen én oplossingen kunnen delen.

Aanbevelingen van Ieder(in)
Op de website van belangenorganisatie Ieder(in) staan 8 aanbevelingen voor een toegankelijke samenleving. Voor meer concrete tips wordt er naar de websites van een aantal organisaties verwezen.

Lees meer

Handreiking Nederlands Jeugdinstituut
Vanwege de coronamaatregelen gaat veel dagbesteding voor kinderen en jongeren niet of in een andere vorm door. Om over deze situatie meer helderheid te geven, heeft het Nederlands Jeugdinstituut een handreiking geschreven voor dagopvang, dagbesteding en dagbehandeling. In de handreiking wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat kan volgens de RIVM-richtlijnen? Wat betekent geen of andere dagbesteding voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren? En wat kunnen professionals doen?

Lees meer

Thuiskunstwedstrijd
Stichting de Klup Twente schreef vlak na het uitbreken van het coronavirus samen met het Kansfonds een grote thuiskunstwedstrijd uit voor mensen met een beperking.  Een van de winnaars werd Erik ter Keurs die 150 euro heeft gewonnen dankzij zijn zelfbedachte 'boeketje bloemen'.

Lees meer

Communiceren met een dove/slechthorende ziekenhuispatiënt
Ziekenhuizen zijn publieke ruimtes waar het belangrijk is dat de zorg goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor doven en slechthorenden. Maar deze groep kan in coronatijd niet zomaar een tolk Nederlandse gebarentaal of schrijftolk meenemen naar het ziekenhuis. Om het medisch personeel te ondersteunen in een goede communicatie met doven en slechthorenden, heeft organisatie Wattelt een video ontwikkeld waarin ze een aantal communicatietips deelt en de 15 belangrijkste gebaren uitlegt in de context van het coronavirus.

Lees meer

Tips voor een anderhalvemetersamenleving
Door de coronacrisis moeten we anderhalve meter afstand houden van elkaar. Overal in de samenleving komen afscheidingen, waarschuwingen, nieuwe huisregels en eenrichtingsverkeer. Dit wordt vaak visueel gecommuniceerd. Dat is lastig voor mensen met een visuele beperking. Daarom geven de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en de Robert Coppes Stichting een aantal praktische tips aan winkels, ondernemingen en (culturele) instellingen, zodat zij ook toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.

Lees meer

Transparante mondkapjes
Hoormij NVVS gaat samen met Hoorexpert de mogelijkheden onderzoeken om transparante mondkapjes te produceren. Nu er een versoepeling van de coronamaatregelen is aangekondigd wordt de roep om transparante mondkapjes bij dove en slechthorende mensen steeds groter. Zonder transparante mondkapjes is het voor hen onmogelijk om te communiceren.

Lees meer

Op anderhalve meter sporten
In heel veel gevallen kun je prima op anderhalve meter sporten, maar dat wordt lastig als je een visuele beperking hebt. Wat doe je bijvoorbeeld als blinde of slechtziende hardloper? Trainen met je buddy kan nu even niet, omdat je dan te dicht op elkaar sport. Gelukkig heeft Running Blind Nederland thuisfitness en werkt het aan een oplossing om met een buddy op voldoende afstand op pad te gaan.

Lees meer

Een rij winkelkarretjes

Coronavirus: kijk- en luistertips

Braziliaanse samba ‘Tá Escrito’
Brasil030 organiseert regelmatig Braziliaanse concerten in Utrecht. Dat ligt nu stil. Daarom hebben 15 musici in Nederland, Brazilië en Portugal samen, vanuit hun eigen huis, de Braziliaanse samba ‘Tá Escrito’ opgenomen. De video van het nummer is zo veel mogelijk toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden onder andere door ondertiteling en een signdancer.

Bekijk de video

Een handicap in tijden van corona
Wordt er in deze coronatijd genoeg rekening gehouden met mensen die een handicap hebben? In het radioprogramma ‘Dit is de Dag’ een gesprek met Illya Soffer, directeur van belangenorganisatie Ieder(in), regisseur Mari Sanders en VVD-Kamerlid Antoinette Laan.

Beluister het radiofragment

De 15 musici die online de Braziliaanse samba ‘Tá Escrito’ uitvoeren

In het land

Noordenveld koppelt toegankelijkheid aan Global Goals
Als eerste gemeente in Nederland verbindt de gemeente Noordenveld haar onlangs gepresenteerde Lokale Inclusie Agenda met de Global Goals; de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Wethouder Zorg, Welzijn en Duurzaamheid Kirsten Ipema legt uit. ‘Ongelijkheid gaat ook over of iedereen kan meedoen.’

Lees meer

Zelfstandig wonende ouderen en het VN-verdrag handicap
Het College voor de Rechten van de Mens gaf in 2019 opdracht aan het Nivel voor onderzoek naar de situatie van zelfstandig thuiswonende ouderen met het VN-verdrag handicap als uitgangspunt. Op de dag van de verpleging en de zorg op 12 mei werd het Nivel-rapport gepubliceerd.

Lees meer

Aftermovie ‘Het Denk Anders Debat’
Op 6 februari 2020 vond 'Het Denk Anders Debat' plaats dat Cliëntenbelang Amsterdam met Ieder(in) organiseerde. Ruim 100 jongeren, beroepskrachten en bestuurders kwamen bij Stichting Welzijn Doven Amsterdam bij elkaar om het te hebben over onderwijs, stage en het vinden van werk. Vraagstukken die in coronatijd onverminderd actueel blijven.

Bekijk de onlangs gepubliceerde aftermovie van het debat.

Gemeente Noorderveld presenteert Inclusieve Agenda

Ondertussen op de ministeries

-roept het ministerie van OCW op om ervaringen van en onderzoeken naar toegankelijkheid bij culturele instellingen te delen. Het ministerie van OCW doet onderzoek naar de toegankelijkheid van culturele instellingen voor mensen met een beperking en kijkt daarbij naar ervaren belemmeringen en hoe de toegankelijkheid verbeterd kan worden. Het ministerie van OCW heeft daarbij jouw hulp nodig. Heb je een voorbeeld van een culturele instelling waar toegankelijkheid voor mensen met een beperking goed of juist minder goed is ingevoerd? Of zijn er onderzoeken of richtlijnen die van belang zijn om mee te nemen in het onderzoek? Wij horen het graag. Je kan je reactie tot uiterlijk 4 juni 2020 mailen naar Jodie in ’t Groen: m.a.intgroen@minocw.nl

Lees meer

-vond in de Eerste Kamer het debat plaats over het wetsvoorstel dat de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) en enkele andere wetten wijzigt.

Lees meer

Stapel boeken

Op de agenda

13 juni: Start landelijk meerjarig Programma Cultuurparticipatie
Minister Van Engelshoven van het ministerie van OCW kondigt in een online talkshow van het KUUB Festival de start van het landelijk meerjarig Programma Cultuurparticipatie aan. Het Programma Cultuurparticipatie is een samenwerking tussen onder andere het ministerie van OCW, het Landelijk Kenniscentrum voor Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Met dit programma richten de partijen zich op het wegnemen van (fysieke, sociale of psychische) drempels voor het meedoen aan cultuur.
Via bovenstaande link is de lancering  van het programma live te volgen.

2, 9, 16 en 23 juni: Digitale masterclasses Lokale Inclusie Agenda
Op bovenstaande data vinden er digitale masterclasses plaats van de VNG over het VN-verdrag handicap:
Dinsdag 2 juni: Deel 1: Betrek iedereen! Agenderen & samenwerken.
Dinsdag 9 juni: Deel 2: Maak keuzes! Inventariseren & prioriteren.
Dinsdag 16 juni: Deel 3: Geef aandacht! Organiseren & communiceren.
Dinsdag 23 juni: Deel 4: Maak blijvende impact! Borgen & monitoren.

Foto en gelijknamig portret van minister Van Engelshoven en portret van David Bowie

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl