Meldpunt Goed Toegankelijk
Door de coronamaatregelen ervaren mensen met een beperking extra knelpunten in winkels, horeca of bij andere dienstverlening. Het meldpunt Goed Toegankelijk van het College voor de Rechten van de Mens is een platform waar mensen met een beperking en ondernemers problemen én oplossingen kunnen delen.
Aanbevelingen van Ieder(in)
Op de website van belangenorganisatie Ieder(in) staan 8 aanbevelingen voor een toegankelijke samenleving. Voor meer concrete tips wordt er naar de websites van een aantal organisaties verwezen.
Lees meer
Handreiking Nederlands Jeugdinstituut
Vanwege de coronamaatregelen gaat veel dagbesteding voor kinderen en jongeren niet of in een andere vorm door. Om over deze situatie meer helderheid te geven, heeft het Nederlands Jeugdinstituut een handreiking geschreven voor dagopvang, dagbesteding en dagbehandeling. In de handreiking wordt antwoord gegeven op vragen als: Wat kan volgens de RIVM-richtlijnen? Wat betekent geen of andere dagbesteding voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren? En wat kunnen professionals doen?
Lees meer
Thuiskunstwedstrijd
Stichting de Klup Twente schreef vlak na het uitbreken van het coronavirus samen met het Kansfonds een grote thuiskunstwedstrijd uit voor mensen met een beperking. Een van de winnaars werd Erik ter Keurs die 150 euro heeft gewonnen dankzij zijn zelfbedachte 'boeketje bloemen'.
Lees meer
Communiceren met een dove/slechthorende ziekenhuispatiënt
Ziekenhuizen zijn publieke ruimtes waar het belangrijk is dat de zorg goed toegankelijk is voor iedereen, ook voor doven en slechthorenden. Maar deze groep kan in coronatijd niet zomaar een tolk Nederlandse gebarentaal of schrijftolk meenemen naar het ziekenhuis. Om het medisch personeel te ondersteunen in een goede communicatie met doven en slechthorenden, heeft organisatie Wattelt een video ontwikkeld waarin ze een aantal communicatietips deelt en de 15 belangrijkste gebaren uitlegt in de context van het coronavirus.
Lees meer
Tips voor een anderhalvemetersamenleving
Door de coronacrisis moeten we anderhalve meter afstand houden van elkaar. Overal in de samenleving komen afscheidingen, waarschuwingen, nieuwe huisregels en eenrichtingsverkeer. Dit wordt vaak visueel gecommuniceerd. Dat is lastig voor mensen met een visuele beperking. Daarom geven de Oogvereniging, Bartiméus, Visio en de Robert Coppes Stichting een aantal praktische tips aan winkels, ondernemingen en (culturele) instellingen, zodat zij ook toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.
Lees meer
Transparante mondkapjes
Hoormij NVVS gaat samen met Hoorexpert de mogelijkheden onderzoeken om transparante mondkapjes te produceren. Nu er een versoepeling van de coronamaatregelen is aangekondigd wordt de roep om transparante mondkapjes bij dove en slechthorende mensen steeds groter. Zonder transparante mondkapjes is het voor hen onmogelijk om te communiceren.
Lees meer
Op anderhalve meter sporten
In heel veel gevallen kun je prima op anderhalve meter sporten, maar dat wordt lastig als je een visuele beperking hebt. Wat doe je bijvoorbeeld als blinde of slechtziende hardloper? Trainen met je buddy kan nu even niet, omdat je dan te dicht op elkaar sport. Gelukkig heeft Running Blind Nederland thuisfitness en werkt het aan een oplossing om met een buddy op voldoende afstand op pad te gaan.
Lees meer