Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook jou te inspireren om in beweging te komen.

Coronavirus: informatie vanuit Rijksoverheid

Gesprek Hugo de Jonge en Rick Brink
Minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS en minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink (KRO-NCRV) hebben met elkaar gesproken over zaken waar mensen met een beperking in deze tijd tegenaan lopen. Het gesprek ging onder andere over eenzaamheid, de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en toegang tot informatie. Eerder deelde Rick Brink op Twitter de boodschap van minister Hugo de Jonge, waarin hij iedereen oproept zijn of haar verhaal met Rick Brink te blijven delen. Hij deelt die verhalen weer met het ministerie van VWS.

Steffie legt het coronavirus eenvoudig uit
De Rijksoverheid heeft de website corona.steffie.nl laten ontwikkelen. Op deze website legt de virtuele Steffie belangrijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen die een stap-voor-stap-uitleg met veel beeld prettig vinden, zoals mensen met een verstandelijke beperking of laaggeletterden.

Informatie op rijksoverheid.nl over het coronavirus
Alle corona-gerelateerde persconferenties van de regering staan op rijksoverheid.nl. De video’s bevatten aanvullende (audio)informatie, speciaal bedoeld voor blinden en slechtzienden. Ook zijn er op rijksoverheid.nl twee brochures geplaatst voor mensen met een verstandelijke beperking over het coronavirus. Een brochure met algemene informatie over het coronavirus en een brochure over bezoek in de gehandicaptenzorg (bezoekregeling) .

Coronavirus gehandicaptenzorg
Specifiek op zoek naar informatie over het coronavirus en de gehandicaptenzorg? Bekijk de website van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Mooie, hartverwarmende en innovatieve oplossingen en initiatieven voor zorgaanbieders, professionals en mensen met een beperking vind je op de website van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. En tips en activiteiten voor binnen (en buiten) staan op de website van kennispleingehandicaptensector.nl.

Minister Hugo de Jonge in gesprek met minister Rick Brink via videobellen

Coronavirus: meer verhalen en nieuws

Houd afstand van een blinde of slechtziende persoon
1,5 meter afstand houden gaat voor blinde en slechtziende personen niet vanzelf. Daarom doet de Oogvereniging de volgende oproep: ‘Ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren. Sommige mensen met een visuele beperking lopen met een geleidehond. Houd afstand: assistentiehonden begrijpen immers niet wat social distancing is!’

Lees meer

Toolbox ‘Corona en Banenafspraak’
Het zijn verwarrende tijden. Ook voor medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak ofwel mensen met een arbeidsbeperking. Deze doelgroep is natuurlijk ontzettend breed en gevarieerd, maar omvat ook een kwetsbaarder deel van de arbeidsbevolking. Om hun werkgevers te ondersteunen met informatie over relevante wet- en regelgeving en over manieren van omgang en begeleiding, op de werkvloer en daarbuiten, heeft ‘Op naar de 25.000 banen’ een toolbox ‘Corona en Banenafspraak’ opgezet.

Lees meer

Project Ik ga EMB! Speelbox
Stichting in Actie wil gezinnen die vanwege het coronavirus noodgedwongen thuiszitten met een kind met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) een helpende hand bieden. Daarom heeft de stichting in samenwerking met Schakelspeelgoed en Rijndam Kinderrevalidatie het project “Ik ga EMB! Speelbox” opgezet. Doel van dit project is het samenspelen te stimuleren binnen gezinnen met een kind met ernstige meervoudige beperkingen (EMB).

Lees meer

Online meedoen als je doof of slechthorend bent
In coronatijd ontstaan er leuke initiatieven online: collega’s vergaderen via videobellen en vrienden en familie doen een digitale borrel in groepsverband. Hoe kun je hieraan meedoen als je doof of slechthorend bent? Lees er meer over op de website van doof.nl.

Vraagbaak voor ICT-problemen werkaanpassingen
Incluvisie heeft samen met een aantal andere organisaties een vraagbaak opgezet. Deze vraagbaak is er voor mensen met een zintuigelijke en/of motorische beperking die problemen ervaren met het werken en studeren op afstand. Vaak ontstaan deze problemen doordat niet alle systemen en tools waarmee gewerkt wordt toegankelijk zijn voor werkplekaanpassingen. In de WhatsApp groep “studie/werk op afstand’’ kunnen de problemen besproken worden met de leveranciers van werkplekaanpassingen en met ervaringsdeskundigen met een ICT-achtergrond.

Lees meer

Platform ‘Sophi’ en videokanaal ‘Hallo thuis’
Ouders en verwanten van kinderen met een verstandelijke beperking die hun verhalen willen delen, herkenning zoeken en tips willen uitwisselen kunnen terecht op platform ‘Sophi’ van organisatie Philadelphia. Ook een gesprek met een zorgprofessional behoort op het platform tot de mogelijkheden. Voor mensen met een beperking die door het coronavirus niet naar hun dagbesteding kunnen, biedt Philadelphia het videokanaal ‘Hallo Thuis’ met leerzame workshops om de tijd door te brengen en elke dag om 19.00 uur een journaal.

Campagne ‘We hebben elkaar nodig’
Onlangs lanceerde Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, de campagne ‘We hebben elkaar nodig’. Met deze campagne wil de vereniging aandacht vragen voor het feit dat dat mensen met een arbeidsbeperking ook gedurende de coronacrisis in veel beroepen en sectoren belangrijk werk verrichten. Bijvoorbeeld door mondkapjes te maken en spuiten voor de zorg in te pakken, door onderdelen van beademingsapparatuur te monteren of door het wasgoed te doen voor kwetsbaren die vanwege de crisis het huis niet uitkomen.

Lees meer

College voor de Rechten van de Mens
Zijn de maatregelen die genomen worden tijdens de coronacrisis, zoals het ontwikkelen van apps, voor iedereen toegankelijk? Het College van de Rechten van de Mens houdt de vinger aan de pols.

Lees meer

Websites met informatie en tips
Op veel websites is informatie te vinden over het coronavirus. Een kleine selectie:
- Op de website van Ieder(in) staat onder andere een uitgebreid overzicht van meerdere patiëntenverenigingen (leden van Ieder(in)) die informatie geven over het coronavirus in relatie tot de aandoening of ziekte van hun leden.
- Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus.
- De website van de Landelijke Federatie Belangenvereniging Onderling Sterk (LFB) geeft op een begrijpelijke manier uitleg over het coronavirus. Ook staan er links naar websites met begrijpelijke informatie. 
- Op de website van Mind vind je onder andere nuttige tips, verwijzingen naar initiatieven in de regio en mogelijkheden om contact op te nemen met een hulpverlener. 
- Het Nederland Jeugdinstituut geeft op zijn website informatie aan kinderen, ouders, opvoeders, professionals en beleidsmakers hoe ze zo goed mogelijk om kunnen gaan met gevolgen van het coronavirus.
- Het kennisinstituut Movisie heeft op zijn website onder andere informatie over dagbesteding opgenomen.

Iemand met een geleidestok loopt over de geleidelijnen op het perron van de trein

In het land

Games voor iedereen
Jeroen vindt het heel leuk om te gamen, maar door zijn cerebrale parese heeft hij nauwelijks controle over zijn spieren. Hoofdbewegingen gaan hem nog het beste af. Drie studenten van de Hanzehogeschool in Groningen bedachten een manier waarmee Jeroen op een eenvoudige wijze kan gamen.

Lees meer

Werk voor mensen met arbeidsbeperking levert veel op
Als iemand met een arbeidsbeperking een baan krijgt, heeft dat niet alleen voordelen voor de persoon zelf, maar ook voor de samenleving. Dit blijkt uit de publicatie ‘De brede baten van werk’ van het Cultureel Planbureau (CPB) en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Lees meer

Online Monitor VN-verdrag handicap voor gemeenten
Gemeenten moeten aan de slag met het VN-verdrag handicap, onder andere door een Lokale Inclusie Agenda te maken. Maar hoe staat het er in jouw gemeente nu voor en op welke onderwerpen is (extra) inzet nodig? Gebruik de online Monitor VN-verdrag Handicap om hier via enquêtes inzicht in te krijgen. Vraag toegang aan tot de monitor en gebruik het instrument en de uitslag om in gesprek te gaan met collega’s, bestuurders en inwoners binnen jouw gemeente.

Lees meer

Jeroen kijkt lachend in de camera

Ondertussen op de ministeries

  • heeft het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS weer een mooi portret gemaakt. De portrettenserie ‘Naasten in beeld’ geeft de samenleving inzicht in het dagelijks leven van naasten en de dilemma’s waar zij mee te maken krijgen. Hafida Abaroudi (31) uit Amsterdam is de zus van Hayat (33), die cerebrale parese heeft. Hayat is spastisch en licht verstandelijk beperkt. Ze woont bij haar ouders, die het leeuwendeel van de praktische zorg doen. Hafida helpt hen vooral met de organisatorische kanten.
Portretfoto Hafida

Op de agenda

8 juni tot en met 13 juni: Prokkelweek van Stichting Prokkel
Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Om te laten zien hoe belangrijk en waardevol deze ontmoetingen zijn, is er elk jaar een Prokkelweek. Eén week als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. De Prokkelweek gaat door op een manier die past binnen de dan geldende richtlijnen. 

Actiesfoto's van de Prokkelweek

Kijk- en luistertips

Documentaire: Crip Camp, A Disability Revolution
Een Amerikaans revolutionair zomerkamp in de jaren 60 inspireert een groep tieners met een beperking om een ​​beweging op te richten die de weg vrijmaakt voor meer gelijkheid. Te zien op Netflix.

Filmposter Crimp Camp waarop een jongen in een rolstoel en een jongen die achter hem staat staan afgebeeld

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl