Houd afstand van een blinde of slechtziende persoon
1,5 meter afstand houden gaat voor blinde en slechtziende personen niet vanzelf. Daarom doet de Oogvereniging de volgende oproep: ‘Ziet u iemand met een witte stok die blind of slechtziend is? Doe een paar stappen opzij, zodat ook hij of zij voldoende afstand kan bewaren. Sommige mensen met een visuele beperking lopen met een geleidehond. Houd afstand: assistentiehonden begrijpen immers niet wat social distancing is!’
Lees meer
Toolbox ‘Corona en Banenafspraak’
Het zijn verwarrende tijden. Ook voor medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak ofwel mensen met een arbeidsbeperking. Deze doelgroep is natuurlijk ontzettend breed en gevarieerd, maar omvat ook een kwetsbaarder deel van de arbeidsbevolking. Om hun werkgevers te ondersteunen met informatie over relevante wet- en regelgeving en over manieren van omgang en begeleiding, op de werkvloer en daarbuiten, heeft ‘Op naar de 25.000 banen’ een toolbox ‘Corona en Banenafspraak’ opgezet.
Lees meer
Project Ik ga EMB! Speelbox
Stichting in Actie wil gezinnen die vanwege het coronavirus noodgedwongen thuiszitten met een kind met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) een helpende hand bieden. Daarom heeft de stichting in samenwerking met Schakelspeelgoed en Rijndam Kinderrevalidatie het project “Ik ga EMB! Speelbox” opgezet. Doel van dit project is het samenspelen te stimuleren binnen gezinnen met een kind met ernstige meervoudige beperkingen (EMB).
Lees meer
Online meedoen als je doof of slechthorend bent
In coronatijd ontstaan er leuke initiatieven online: collega’s vergaderen via videobellen en vrienden en familie doen een digitale borrel in groepsverband. Hoe kun je hieraan meedoen als je doof of slechthorend bent? Lees er meer over op de website van doof.nl.
Vraagbaak voor ICT-problemen werkaanpassingen
Incluvisie heeft samen met een aantal andere organisaties een vraagbaak opgezet. Deze vraagbaak is er voor mensen met een zintuigelijke en/of motorische beperking die problemen ervaren met het werken en studeren op afstand. Vaak ontstaan deze problemen doordat niet alle systemen en tools waarmee gewerkt wordt toegankelijk zijn voor werkplekaanpassingen. In de WhatsApp groep “studie/werk op afstand’’ kunnen de problemen besproken worden met de leveranciers van werkplekaanpassingen en met ervaringsdeskundigen met een ICT-achtergrond.
Lees meer
Platform ‘Sophi’ en videokanaal ‘Hallo thuis’
Ouders en verwanten van kinderen met een verstandelijke beperking die hun verhalen willen delen, herkenning zoeken en tips willen uitwisselen kunnen terecht op platform ‘Sophi’ van organisatie Philadelphia. Ook een gesprek met een zorgprofessional behoort op het platform tot de mogelijkheden. Voor mensen met een beperking die door het coronavirus niet naar hun dagbesteding kunnen, biedt Philadelphia het videokanaal ‘Hallo Thuis’ met leerzame workshops om de tijd door te brengen en elke dag om 19.00 uur een journaal.
Campagne ‘We hebben elkaar nodig’
Onlangs lanceerde Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, de campagne ‘We hebben elkaar nodig’. Met deze campagne wil de vereniging aandacht vragen voor het feit dat dat mensen met een arbeidsbeperking ook gedurende de coronacrisis in veel beroepen en sectoren belangrijk werk verrichten. Bijvoorbeeld door mondkapjes te maken en spuiten voor de zorg in te pakken, door onderdelen van beademingsapparatuur te monteren of door het wasgoed te doen voor kwetsbaren die vanwege de crisis het huis niet uitkomen.
Lees meer
College voor de Rechten van de Mens
Zijn de maatregelen die genomen worden tijdens de coronacrisis, zoals het ontwikkelen van apps, voor iedereen toegankelijk? Het College van de Rechten van de Mens houdt de vinger aan de pols.
Lees meer
Websites met informatie en tips
Op veel websites is informatie te vinden over het coronavirus. Een kleine selectie:
- Op de website van Ieder(in) staat onder andere een uitgebreid overzicht van meerdere patiëntenverenigingen (leden van Ieder(in)) die informatie geven over het coronavirus in relatie tot de aandoening of ziekte van hun leden.
- Op de website van de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het coronavirus.
- De website van de Landelijke Federatie Belangenvereniging Onderling Sterk (LFB) geeft op een begrijpelijke manier uitleg over het coronavirus. Ook staan er links naar websites met begrijpelijke informatie.
- Op de website van Mind vind je onder andere nuttige tips, verwijzingen naar initiatieven in de regio en mogelijkheden om contact op te nemen met een hulpverlener.
- Het Nederland Jeugdinstituut geeft op zijn website informatie aan kinderen, ouders, opvoeders, professionals en beleidsmakers hoe ze zo goed mogelijk om kunnen gaan met gevolgen van het coronavirus.
- Het kennisinstituut Movisie heeft op zijn website onder andere informatie over dagbesteding opgenomen.