Coronavirus
In deze moeilijke periode waarin iedereen geconfronteerd wordt met de gevolgen van het coronavirus, ontvangt u een aangepaste nieuwsbrief van het programma Onbeperkt meedoen!. De nieuwsbrief start met berichtgeving in het kader van het coronavirus. Daarna volgen berichten binnen onze vaste rubrieken. De rubriek ‘Op de agenda’ komt te vervallen, omdat vrijwel alle activiteiten opgeschort zijn. De medewerkers van het programma Onbeperkt meedoen! wensen u en uw naasten in deze onzekere tijden veel sterkte toe. Let een beetje op elkaar!
NPO zet tolk gebarentaal in
De NPO heeft in overleg met de overheid besloten om voorlopig een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) in te zetten bij het NOS Journaal van 20.00 uur. Bij de ochtendjournaals en het Jeugdjournaal wordt dit al gedaan. Daarnaast heeft het Rijk besloten om bij belangrijke persconferenties die het kabinet geeft ook een tolk NGT in te zetten. Hierdoor kan de groep Nederlanders die gebruikmaakt van gebarentaal de ontwikkelingen rond het coronavirus zo goed mogelijk volgen. Het NOS Journaal met tolk NGT is te zien op NPO Nieuws; bij KPN te vinden op kanaal 43, bij Ziggo op kanaal 501 en bij T-Mobile op kanaal 260. Verder is het nieuws online te volgen via NPO Start. Via NPO Start is het ook mogelijk om het NOS Journaal met tolk NGT later terug te kijken.
Houd aandacht voor mensen met beperking
Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, riep redacties van grote programma’s als NOS Journaal, Jinek en OP1 op om ook oog te hebben voor mensen met een beperking in deze coronacrisis. ‘De maatregelen hebben voor iedereen gevolgen, met soms heel specifieke voor mensen met een beperking’, aldus minister Rick Brink.
Rode Kruis is gestart met hulplijn voor kwetsbaren
Het Rode Kruis is gestart met een campagne voor kwetsbare groepen. Via de Rode Kruis Hulplijn bieden medewerkers een luisterend oor, advies of extra hulp voor ouderen in quarantaine of thuisisolatie. Kijk op de website van het Rode Kruis voor meer informatie en voorlichtingsmateriaal.
Omroep MAX en de Luisterlijn vragen aandacht voor eenzaamheid
Omroep MAX en de Luisterlijn starten een grote campagne om aandacht te vragen voor ouderen die geïsoleerd raken als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten. Dat kan uitkomst bieden voor mensen met een auditieve beperking.
Omgaan met de gevolgen van het coronavirus
Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals hoe zij zo goed mogelijk om kunnen gaan met de gevolgen van het coronavirus. Er is ook een aparte webpagina voor mensen met een verstandelijke beperking.
Informatie op Rijksoverheid over coronavirus
Op Rijksoverheid is een poster geplaatst waarop in eenvoudige taal de vier hygiënemaatregelen worden uitgelegd. De poster is bedoeld voor laaggeletterden.
Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk
Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor zorg- en welzijnsorganisaties. De organisaties kunnen hiermee ondersteuning en zorg op afstand bieden aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Het gaat om een speciale noodregeling (SET Covid-19) binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis. Per aanvraag is er €50.000 beschikbaar. Om zorgorganisaties te helpen bij een zo snel mogelijke implementatie van beeldschermzorg, kunnen ze via de regeling een ‘Fasttrack Beeldschermzorg’ volgen. Daarmee worden zorgorganisaties praktisch en direct ondersteund in het maken van de juiste keuzen. De noodregeling is op 25 maart om 9.00 uur opengesteld via rvo.nl/set-corona.
Overleg met cliëntenorganisaties
Er is regelmatig overleg met cliëntenorganisaties over de gevolgen van het coronavirus voor specifieke groepen, waaronder mensen met een beperking. Met de cliëntenorganisaties wordt bekeken welke maatregelen nodig en mogelijk zijn.