Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat leest u in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook u te inspireren om in beweging te komen.

Coronavirus

In deze moeilijke periode waarin iedereen geconfronteerd wordt met de gevolgen van het coronavirus, ontvangt u een aangepaste nieuwsbrief van het programma Onbeperkt meedoen!. De nieuwsbrief start met berichtgeving in het kader van het coronavirus. Daarna volgen berichten binnen onze vaste rubrieken. De rubriek ‘Op de agenda’ komt te vervallen, omdat vrijwel alle activiteiten opgeschort zijn. De medewerkers van het programma Onbeperkt meedoen! wensen u en uw naasten in deze onzekere tijden veel sterkte toe. Let een beetje op elkaar!

NPO zet tolk gebarentaal in
De NPO heeft in overleg met de overheid besloten om voorlopig een tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) in te zetten bij het NOS Journaal van 20.00 uur. Bij de ochtendjournaals en het Jeugdjournaal wordt dit al gedaan. Daarnaast heeft het Rijk besloten om bij belangrijke persconferenties die het kabinet geeft ook een tolk NGT in te zetten. Hierdoor kan de groep Nederlanders die gebruikmaakt van gebarentaal de ontwikkelingen rond het coronavirus zo goed mogelijk volgen. Het NOS Journaal met tolk NGT is te zien op NPO Nieuws; bij KPN te vinden op kanaal 43, bij Ziggo op kanaal 501 en bij T-Mobile op kanaal 260. Verder is het nieuws online te volgen via NPO Start. Via NPO Start is het ook mogelijk om het NOS Journaal met tolk NGT later terug te kijken.

Lees meer

Houd aandacht voor mensen met beperking
Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken, riep redacties van grote programma’s als NOS Journaal, Jinek en OP1 op om ook oog te hebben voor mensen met een beperking in deze coronacrisis. ‘De maatregelen hebben voor iedereen gevolgen, met soms heel specifieke voor mensen met een beperking’, aldus minister Rick Brink.

Lees meer

Rode Kruis is gestart met hulplijn voor kwetsbaren
Het Rode Kruis is gestart met een campagne voor kwetsbare groepen. Via de Rode Kruis Hulplijn bieden medewerkers een luisterend oor, advies of extra hulp voor ouderen in quarantaine of thuisisolatie. Kijk op de website van het Rode Kruis voor meer informatie en voorlichtingsmateriaal.

Omroep MAX en de Luisterlijn vragen aandacht voor eenzaamheid
Omroep MAX en de Luisterlijn starten een grote campagne om aandacht te vragen voor ouderen die geïsoleerd raken als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten. Dat kan uitkomst bieden voor mensen met een auditieve beperking.

Lees meer

Omgaan met de gevolgen van het coronavirus
Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals hoe zij zo goed mogelijk om kunnen gaan met de gevolgen van het coronavirus. Er is ook een aparte webpagina voor mensen met een verstandelijke beperking.

Informatie op Rijksoverheid over coronavirus
Op Rijksoverheid is een poster geplaatst waarop in eenvoudige taal de vier hygiënemaatregelen worden uitgelegd. De poster is bedoeld voor laaggeletterden.

Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk
Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor zorg- en welzijnsorganisaties. De organisaties kunnen hiermee ondersteuning en zorg op afstand bieden aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Het gaat om een speciale noodregeling (SET Covid-19) binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis. Per aanvraag is er €50.000 beschikbaar. Om zorgorganisaties te helpen bij een zo snel mogelijke implementatie van beeldschermzorg, kunnen ze via de regeling een ‘Fasttrack Beeldschermzorg’ volgen. Daarmee worden zorgorganisaties praktisch en direct ondersteund in het maken van de juiste keuzen. De noodregeling is op 25 maart om 9.00 uur opengesteld via rvo.nl/set-corona.

Overleg met cliëntenorganisaties
Er is regelmatig overleg met cliëntenorganisaties over de gevolgen van het coronavirus voor specifieke groepen, waaronder mensen met een beperking. Met de cliëntenorganisaties wordt bekeken welke maatregelen nodig en mogelijk zijn.

Persconferentie met gebarentolk, oud-minister Bruno Bruins, minister-president Mark Rutte en directeur van het RIVM Jaap van Dissel

In het land

Ervaringsdeskundigen helpen Amsterdam met nieuwe Inclusie Agenda
Amsterdam wil een toegankelijke stad zijn voor iedereen. Om te weten wat daarvoor nodig is, nodigde de stad de afgelopen maanden inwoners uit voor bijeenkomsten om te vertellen waar ze tegenaan lopen. Deze input vormde de basis voor de Amsterdamse Lokale Inclusie Agenda. Eind januari overhandigde Arwen Schoppen de agenda aan wethouder Simone Kukenheim in Pakhuis De Zwijger. Arwen Schoppen is slechtziend en medewerkster van Cliëntenbelang Amsterdam. Deze organisatie van ervaringsdeskundigen adviseert de gemeente over toegankelijkheid en hielp mee om de meningen te verzamelen op en rond de bijeenkomsten.

Lees meer

Advies College voor de Rechten van de Mens
Maak uit eigen beweging zichtbaar hoe wetgeving bijdraagt aan de uitvoering van het VN-verdrag handicap in Nederland. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens (CRvdM) in een breed advies aan de regering. Het ministerie van VWS gaat bekijken of en hoe dit advies kan worden meegenomen in de toetsing van wetgeving die nu al plaatsvindt.

Lees meer

Toegankelijkheid van bestaande schoolgebouwen
Het College voor de Rechten van de Mens (CRvdM) adviseert minister Slob (ministerie van OCW) en minister Knops (ministerie van BZK) om aandacht te hebben voor de toegankelijkheid van schoolgebouwen en daar duidelijke regelgeving voor te maken.

Lees meer

Meest toegankelijke webshop van Nederland
Websites, portals en apps zijn niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarom is onlangs de Web Accessibility Award gelanceerd. Een jaarlijkse publieksprijs voor de meest toegankelijke webshop van Nederland. Internetbezoekers kunnen tot en met 30 april stemmen op de webshop die zij het meest toegankelijk vinden. Na deze stemronde worden de webshops met de meeste stemmen beoordeeld door een vakjury. De prijs wordt uitgereikt tijdens het evenement E-Commerce Live! Het verminderen van de digitale drempels voor mensen met een beperking maakt ook onderdeel uit van het programma Onbeperkt meedoen!. We willen dat mensen met een beperking zelf (en zonder hulp) afspraken kunnen maken, bijvoorbeeld in de zorg. En dat zij gemakkelijker zelfstandig online kunnen shoppen.

Tweede thema campagne MKB-Toegankelijk ‘Het is zo klaar’
Met het tweede thema ‘bejegening’ van de online campagne ‘Het is zo klaar’ laten verenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zien dat mensen met een beperking ook een stem hebben. Spreek iedereen aan en stel je gastvrij op!

Lees meer

Arwen Schoppen overhandigt de Inclusieve Agenda Amsterdam aan wethouder Simone Kukenheim

Ondertussen op de ministeries

  • laat het ministerie van OCW een onderzoek uitvoeren naar de toegankelijkheid van culturele instellingen voor mensen met een beperking. De Tweede Kamer heeft daar eind vorig jaar om gevraagd. In het onderzoek worden bestaande rapporten en goede voorbeelden in kaart gebracht. Ook richtlijnen en regelgeving worden meegenomen. De opbrengsten bundelt het ministerie van OCW in een tussenrapport. Dit rapport is eind juni 2020 af. Hierna worden ervaringen en belemmeringen van mensen met een beperking opgehaald. Het volledige onderzoeksrapport zal eind september 2020 klaar zijn.
    Lees meer
  • organiseerde Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) een drukbezochte startbijeenkomst over de toegankelijkheid van gebouwen. Toegankelijkheid van gebouwen maakt dat mensen in een gebouw kunnen doen waar het voor bestemd is. Maar in de praktijk ontbreekt het aan een volledige en eenduidige richtlijn om goed toegankelijk te kunnen (ver)bouwen. Daarom is samen met een groot aantal partijen uit het veld het actieplan Toegankelijkheid voor de Bouw opgesteld, onderdeel van het programma Onbeperkt meedoen!. Hierin staat de ambitie om een breed gedragen en eenduidige norm voor toegankelijkheid van gebouwen te ontwikkelen. Het gaat om een vrijwillige norm die in het gehele bouwproces moet kunnen worden toegepast. NEN gaat invulling geven aan de ontwikkeling van deze norm. Iedereen die een belang heeft bij de ontwikkeling van deze Nederlandse norm kan zich alsnog aanmelden. Neem daarvoor contact op met Emma van Sandick of Marlous Arentshorst: 015-2690 267, bi@nen.nl.
  • heeft het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS weer een mooi portret gemaakt. De portrettenserie ‘Naasten in beeld’ geeft de samenleving inzicht in het dagelijks leven van naasten en de dilemma’s waar zij mee te maken krijgen. Dit portret gaat over Tiffany Comvalius (39). Haar zoon Angelo (22) is autistisch en heeft een licht verstandelijke beperking. Angelo woonde al tijdelijk buitenshuis, maar wacht nu bij zijn moeder in Amsterdam op een plek waar hij zich echt thuis kan gaan voelen.
    Lees meer
Vergrootglas

Kijk-, lees- en luistertips

De film ‘Wat je niet ziet’
Tijdens het congres ‘Onderweg van overleven naar leven’ van de werkgroep Wij zien je Wel heeft voorzitter Ton Heerts een rapport met aanbevelingen aangeboden aan minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS. Ook werd tijdens het congres de film ‘Wat je niet ziet’ gelanceerd. Deze korte film laat zien wat de impact is van een kind met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen (ZEVMB) op het hele gezin. Ook geeft de film voorlichting over ZEVMB.

Bekijk de film en de e-zine ‘Wij zien je Wel in beweging’

Documentaire ‘Op de tast’
Het blinde echtpaar Marianne en Ronald Polderman woont al veertig jaar zelfstandig op driehoog in Amsterdam. Ze geven een inkijkje in hun leven.

Bekijk de documentaire

Meneer overhandigt iets aan minister Hugo de Jonge tijdens congres 'Van overleven naar leven'

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl