Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat leest u in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook u te inspireren om in beweging te komen.

In het land

NS Perronwijzer: reizen met een functiebeperking
Voor mensen die de borden op treinperrons niet of nauwelijks kunnen lezen, heeft NS de NS Perronwijzer-app ontwikkelt. Deze nieuwe smartphone-app leest de actuele reisinformatie voor die staat op de borden die boven de perrons hangen. De app geeft informatie over de eerstvolgende trein die vertrekt op het perron en waar de gebruiker zich bevindt. De NS ontwikkelde de app in nauwe samenwerking met de Oogvereniging. De NS Perronwijzer is getest door zowel blinde als slechtziende personen.

Lees meer

Het Nationale Theater ontvangt Toegankelijkheidsplaquette
Het Nationale Theater ontving uit handen van Rick Brink, de minister van Gehandicaptenzaken, de Toegankelijkheidsplaquette van De Zonnebloem. Het Nationale Theater en de Zonnebloem vinden het belangrijk dat je zonder zorgen van een avond theater kunt genieten. Ook als je in een rolstoel zit. Met het toegankelijkheidsplaquette moedigt de Zonnebloem Het Nationale Theater aan zich voortdurend in te zetten voor hun toegankelijkheid.

Toolkit helpt gemeentewebsite toegankelijk te maken
Ieder(in) lanceerde in Den Haag de toolkit ‘Maak je gemeentewebsite toegankelijk’. Met deze toolkit kunnen gemeenteambtenaren én lokale belangenbehartigers hun gemeentewebsite toegankelijk maken. De Oogvereniging, Stichting Accessibility en platform Voorall hebben Ieder(in) geholpen bij de ontwikkeling en samenstelling van de toolkit.

Lees meer

Innovatieve concepten voor inclusieve dienstverlening
In samenwerking met TU Delft en gemeenten werkt VNG Realisatie aan innovatieve concepten om het klantcontact en de interactie met mensen die digitaal minder vaardig zijn te verbeteren. Studenten van de opleiding Advanced Concept krijgen de opdracht om met ideeën te komen om dit te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor ouderen, mensen met visuele beperkingen en laaggeletterdheid.

Lees meer

3 gemeenten ondertekenen manifest ‘’Iedereen doet mee!”
Afgelopen maand ondertekenden de gemeenten Apeldoorn, Bergen op Zoom en Nijmegen het manifest “Iedereen doet mee!”. Daarmee laten zij zien dat zij serieus werken aan het weghalen van (letterlijke en figuurlijke) drempels. En dat ze dit samen doen met inwoners met een beperking. Wethouder Harijgens (Bergen op Zoom): ’De gemeente kan het niet alleen. Een inclusieve samenleving moeten we samen bouwen. Iedereen is daarbij aan zet.’

Lees meer

Campagne MKB-Toegankelijk ‘Het is zo klaar’
Met de online-campagne ‘Het is zo klaar’ laten verenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland zien hoe MKB-ondernemers snel en eenvoudig hun onderneming toegankelijk kunnen maken voor mensen met een beperking.

Lees meer

Treinperron met een stilstaande trein op het spoor

Ondertussen op de ministeries

  • bracht minister de Jonge van het ministerie van VWS een bezoek aan de woonlocatie Haagsche Bluf van organisatie Middin. Een plek waar mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. Het IKKOOKKRATJE! is een mooi voorbeeld van een idee dat bij kan dragen aan die zelfstandigheid. Want zelf kiezen wat je eet en drinkt, is voor mensen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Bewoners met een licht verstandelijke beperking kunnen met de kratjes experimenteren en zelfstandig leren koken. Middin doet met dit project mee aan het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte, onderdeel van het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS.
    Lees meer over het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte
  • helpt het ministerie van VWS met het programma Zorg van Nu bij het ontdekken van slimme innovaties in de zorg. Denk hierbij aan digitale en online toepassingen, handige hulpmiddelen en slimme technieken. Sprekende voorbeelden die kunnen helpen bij zorg, gezondheid, ondersteuning, of bij het helpen of verzorgen van een ander. De website heeft meer dan 200 voorbeelden ter informatie en inspiratie. Daarnaast is er ook een informatieteam dat het land in gaat om over slimme zorgoplossingen te vertellen. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de agenda wanneer het team bij jou in de buurt is. De landelijke e-healthweek die onlangs plaatsvond, sluit goed aan bij het programma Zorg van Nu. Doel van deze week was om zo veel mogelijk mensen in contact te brengen met e-health, hen te laten ervaren wat e-health is en wat de mogelijkheden zijn.
  • heeft staatssecretaris Van Ark van het ministerie van SZW het wetsvoorstel Breed Offensief bij de Tweede Kamer ingediend. Met dit wetsvoorstel wil de staatssecretaris meer mensen met een beperking aan werk helpen. Daarnaast stuurde ze een brief aan de Tweede Kamer om de kamer  te informeren over de voortgang Breed Offensief. De brief is ook aan de Eerste Kamer aangeboden.
    Lees meer
  • reikte minister Bruins van het ministerie van VWS de innovatiecheque uit. Dat deed hij aan de winnaars van de Innovatiechallenges ‘Ondersteunen vrijwilligerscoördinator sportclubs’ en ‘Samen spelen door kinderen met en zonder beperking’ van het ministerie van VWS en Sportinnovator. Met hun initiatief dragen de 4 winnende partijen eraan bij dat vrijwilligerscoördinatoren van sportclubs beter en makkelijker hun werk kunnen doen en dat kinderen met en zonder een beperking meer met elkaar gaan spelen.
    Lees meer
  • heeft het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS weer een mooi portret gemaakt. De portrettenserie ‘Naasten in beeld’ geeft de samenleving inzicht in het dagelijks leven van naasten en de dilemma’s waar zij mee te maken krijgen. Dit portret gaat over Maud Halkes (47). Haar dochter Suus (12) is ernstig meervoudig beperkt. Voor Suus en voor kinderen met een vergelijkbare behoefte aan zorg en aandacht richtte Maud begin vorig jaar kinderdagcentrum AandachtsLab op.
    Lees meer
  • heeft het Fonds voor Cultuurparticipatie de regeling ‘Samen Cultuurmaken verbreden’ geopend. Met deze regeling subsidieert het fonds initiatieven die cultuur zo toegankelijk mogelijk willen maken. Om de regeling te presenteren en toe te lichten, worden er een aantal informatiebijeenkomsten in het land georganiseerd, waarbij ook adviseurs aanwezig zijn. De kennis, ervaring en opbrengsten die het fonds met deze regeling opdoet, biedt een basis voor de verdere doorontwikkeling van het meerjarige programma Cultuurparticipatie dat start in 2021. Met dit vierjarig programma wil het ministerie van OCW, het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst iedereen gelijke kansen bieden om deel te nemen aan het culturele leven.
    Lees meer
Een groep mensen zijn aan het eten. Twee mannen poseren voor een foto.
Beeld: ©Ministerie van VWS

Op de agenda

17 maart: Actieplan toegankelijk stemmen klaar voor lancering
Op 17 maart 2021 vindt de verkiezing voor de Tweede Kamer plaats. Om ervoor te zorgen dat deze verkiezing goed toegankelijk is, wordt binnenkort het actieplan ‘toegankelijk stemmen’ gestart. Het actieplan is een initiatief van het ministerie van BZK, de Kiesraad, de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van VWS. Verschillende belangenorganisaties ondersteunen het plan. 

19 maart: Dag van de 1000 Voorbeelden
Op deze dag worden 1000 inclusieve werkgevers in het zonnetje gezet en daarmee andere werkgevers geïnspireerd hun voorbeeld te volgen.

28 maart: Verkiezing kinderambassadeur gehandicapte kind
Kinderen met een beperking kunnen vaak niet meedoen met andere kinderen. Bijvoorbeeld, omdat de speeltuin niet toegankelijk is, kinderen met een beperking niet bij de gewone school terechtkunnen, of omdat de sportvereniging geen geschikte sport voor hen heeft. Het is belangrijk dat dat verandert. En wie kunnen dat beter vertellen dan kinderen met een handicap zelf? Dat is de taak van de kinderambassadeurs.

28 maart tot en met 4 april: Autismeweek
De Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA) organiseert jaarlijks de Autismeweek rond Wereld Autisme Dag op 2 april. Het thema van de week: prikkels!

Mensen met en zonder beperking stemmen in een stemhokje
Beeld: ©Ministerie van VWS

Kijk- en luistertips

Held in de nacht
Tijdens het symposium over nachtzorg in Nieuwegein is de podcast Held in de nacht gelanceerd. In deze eerste podcast over nachtzorg in de gehandicaptensector vertelt Bernadette Kraan over haar werk bij de Gemiva-SVG Groep. Bernadette is ruim 20 jaar werkzaam in de nachtzorg.

Lees meer

Een illustratie van een vrouw met een rood kruis op haar shirt
Beeld: ©Ministerie van VWS

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl