In het land
Samenwerken aan lokale inclusie: verhalen uit de praktijk
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft samen met gemeenten en de Alliantie voor Implementatie van het VN-verdrag het online magazine Een Sterke Start gepubliceerd. Doel van dit magazine is om te laten zien hoe een Lokale Inclusie Agenda in de praktijk tot stand kan komen. In een Lokale Inclusie Agenda staat hoe een gemeente gaat werken aan het VN-verdrag handicap. Alle gemeenten zijn verplicht om een Lokale Inclusie Agenda te maken. In het magazine worden vijf pilots uitgelicht waarin gemeenten en ervaringsdeskundigen samen werken aan inclusie. De basis voor al deze lokale initiatieven is de Handreiking Lokale Inclusie Agenda, die in 2018 verscheen.
Hoe werkt uw gemeente aan het VN-verdrag handicap?
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Movisie willen weten hoe het gaat met de uitvoering van het VN-verdrag handicap in Nederland. Daarom houden zij voor de derde keer een 'flitspeiling' onder alle gemeenten. Gemeenten hebben tot 31 januari de tijd om deze enquête in te vullen. Uit de eerste twee peilingen (in 2018 en 2019) bleek dat steeds meer gemeenten werk maken van het VN-verdrag handicap. Uitdagingen die zij hierbij ervaren, zijn bepaalde regelgeving (met name het Bouwbesluit) en het betrekken van ervaringsdeskundigen. Deze derde meting is belangrijk, want naar aanleiding hiervan kan de VNG zich richten op wat gemeenten echt nodig hebben om het VN-verdrag handicap in de praktijk te brengen. Daarom het verzoek aan alle gemeenten de vragenlijst online in te vullen.
Rondetafelgesprekken over positie van mensen met een arbeidsbeperking
Voor onder meer mensen die van jongsaf aan een arbeidsbeperking hebben, belangenorganisaties voor mensen met een beperking, wetenschappers en beleidsmakers, organiseerde het College voor de Rechten van de Mens in januari een serie rondetafelgesprekken. Aan de hand van deze gesprekken wil het College zich een beeld vormen over de maatregelen waar mensen die van jongaf aan een arbeidsbeperking hebben mee te maken krijgen. En wat deze maatregelen kunnen betekenen voor hun rechten in het licht van het verdrag. Ook wil het College de genodigden handvatten bieden voor de praktijk.
Jumbo Brielle toegankelijkste winkel van de stad
De Jumbo in Brielle is uitgeroepen tot de toegankelijkste winkel van de stad. Het feit dat deze winkel toegankelijk is voor mensen met een beperking en voor ouderen is voor eigenaar Hans de Vette een basisnorm. In de huidige tijd vindt Hans het compleet vanzelfsprekend dat je als ondernemer hier rekening mee houdt.
Het project Onbeperkt Luisteren van de Luisterlijn
Voor het project Onbeperkt Luisteren zoekt de Luisterlijn vrijwilligers met een lichamelijke beperking. Mensen met een lichamelijke beperking ervaren vaak een afstand tot de samenleving en raken daardoor sneller in een isolement. Door als vrijwilliger bij de Luisterlijn aan de slag te gaan, komen ze in contact met anderen, krijgen ze een inhoudelijk interessant programma aangeboden en zetten ze zich in voor hun medemens. Tegelijkertijd is de Luisterlijn ermee geholpen, omdat ze zo aan het groeiend aantal gespreksverzoeken kan voldoen. De behoefte aan een anoniem luisterend oor is namelijk groter dan ooit.
Hoe zichtbaar zijn mensen met een beperking in de media?
Charlotte van Slageren onderzocht namens de Erasmus Universiteit de vertegenwoordiging van mensen met een beperking in talkshows van de publieke omroep. Conclusie is dat mensen met een beperking amper aan bod komen. Marc de Hond en model Elianne Speksnijder reageren op de uitkomsten van het onderzoek. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink wil het probleem aanpakken.
Artikel SamenSpeelAkkoord in tijdschrift BuitenSpelen
In de decembereditie van het magazine Buitenspelen is aandacht besteed aan de ondertekening van het SamenSpeelAkkoord. Het magazine informeert vanuit een integrale benadering over jeugd- en speelbeleid in de buitenruimte en biedt een boeiende mix van nieuws, achtergronden, interviews, praktijkcases, innovaties en columns. Lezers leren van elkaar, krijgen handvatten voor hun dagelijks werk én worden geïnspireerd tot visieontwikkeling op buiten spelen in de toekomst.