Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat leest u in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook u te inspireren om in beweging te komen.

In het land

Samenwerken aan lokale inclusie: verhalen uit de praktijk
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft samen met gemeenten en de Alliantie voor Implementatie van het VN-verdrag het online magazine Een Sterke Start gepubliceerd. Doel van dit magazine is om te laten zien hoe een Lokale Inclusie Agenda in de praktijk tot stand kan komen. In een Lokale Inclusie Agenda staat hoe een gemeente gaat werken aan het VN-verdrag handicap. Alle gemeenten zijn verplicht om een Lokale Inclusie Agenda te maken. In het magazine worden vijf pilots uitgelicht waarin gemeenten en ervaringsdeskundigen samen werken aan inclusie. De basis voor al deze lokale initiatieven is de Handreiking Lokale Inclusie Agenda, die in 2018 verscheen. 

Bekijk het magazine

Hoe werkt uw gemeente aan het VN-verdrag handicap?
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Movisie willen weten hoe het gaat met de uitvoering van het VN-verdrag handicap in Nederland. Daarom houden zij voor de derde keer een 'flitspeiling' onder alle gemeenten. Gemeenten hebben tot 31 januari de tijd om deze enquête in te vullen. Uit de eerste twee peilingen (in 2018 en 2019) bleek dat steeds meer gemeenten werk maken van het VN-verdrag handicap. Uitdagingen die zij hierbij ervaren, zijn bepaalde regelgeving (met name het Bouwbesluit) en het betrekken van ervaringsdeskundigen. Deze derde meting is belangrijk, want naar aanleiding hiervan kan de VNG zich richten op wat gemeenten echt nodig hebben om het VN-verdrag handicap in de praktijk te brengen. Daarom  het verzoek aan alle gemeenten de vragenlijst online in te vullen.

Rondetafelgesprekken over positie van mensen met een arbeidsbeperking
Voor onder meer mensen die van jongsaf aan een arbeidsbeperking hebben, belangenorganisaties voor mensen met een beperking, wetenschappers en beleidsmakers, organiseerde het College voor de Rechten van de Mens in januari een serie rondetafelgesprekken. Aan de hand van deze gesprekken wil het College zich een beeld vormen over de maatregelen waar mensen die van jongaf aan een arbeidsbeperking hebben mee te maken krijgen. En wat deze maatregelen kunnen betekenen voor hun rechten in het licht van het verdrag. Ook wil het College de genodigden handvatten bieden voor de praktijk.

Lees meer

Jumbo Brielle toegankelijkste winkel van de stad
De Jumbo in Brielle is uitgeroepen tot de toegankelijkste winkel van de stad. Het feit dat deze winkel toegankelijk is voor mensen met een beperking en voor ouderen is voor eigenaar Hans de Vette een basisnorm. In de huidige tijd vindt Hans het compleet vanzelfsprekend dat je als ondernemer hier rekening mee houdt.

Lees meer

Het project Onbeperkt Luisteren van de Luisterlijn
Voor het project Onbeperkt Luisteren zoekt de Luisterlijn vrijwilligers met een lichamelijke beperking. Mensen met een lichamelijke beperking ervaren vaak een afstand tot de samenleving en raken daardoor sneller in een isolement. Door als vrijwilliger bij de Luisterlijn aan de slag te gaan, komen ze in contact met anderen, krijgen ze een inhoudelijk interessant programma aangeboden en zetten ze zich in voor hun medemens. Tegelijkertijd is de Luisterlijn ermee geholpen, omdat ze zo aan het groeiend aantal gespreksverzoeken kan voldoen. De behoefte aan een anoniem luisterend oor is namelijk groter dan ooit.

Lees meer

Hoe zichtbaar zijn mensen met een beperking in de media?
Charlotte van Slageren onderzocht namens de Erasmus Universiteit de vertegenwoordiging van mensen met een beperking in talkshows van de publieke omroep. Conclusie is dat mensen met een beperking amper aan bod komen. Marc de Hond en model Elianne Speksnijder reageren op de uitkomsten van het onderzoek. Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink wil het probleem aanpakken.

Lees meer

Artikel SamenSpeelAkkoord in tijdschrift BuitenSpelen
In de decembereditie van het magazine Buitenspelen is aandacht besteed aan de ondertekening van het SamenSpeelAkkoord. Het magazine informeert vanuit een integrale benadering over jeugd- en speelbeleid in de buitenruimte en biedt een boeiende mix van nieuws, achtergronden, interviews, praktijkcases, innovaties en columns. Lezers leren van elkaar, krijgen handvatten voor hun dagelijks werk én worden geïnspireerd tot visieontwikkeling op buiten spelen in de toekomst.

Lees meer

Man zit op een stoel en zit naast hem in een rolstoel

Ondertussen op de ministeries:

  • ging minister De Jonge van het ministerie van VWS op bezoek bij ervaringsdeskundige Lisa Hinderks die auditief beperkt is. Lisa woont samen met andere dove studenten en geeft de minister regelmatig een inkijkje in haar leven. Ze sprak met de minister over hoe het is om te studeren en te solliciteren als je auditief beperkt bent;
  • organiseerden de ministeries van SZW en VWS het tweedaags participatiefestival voor hun medewerkers en leidinggevenden. Met dit festival willen de ministeries het bewustzijn vergroten over medewerkers uit de doelgroep Banenafspraak. In deze doelgroep zitten mensen met een arbeidsbeperking. Het thema van het festival was ‘in het hoofd’, want een arbeidsbeperking hoeft niet altijd fysiek of zichtbaar te zijn. Denk aan autisme, ADHD/ADD, niet aangeboren hersenletsel of psychische problemen. Een kleine greep van beperkingen die grote impact kunnen hebben op het leven en werken van iemand;
  • publiceerde het Fonds Cultuurparticipatie de aanloopregeling Samen cultuurmaken verbreden. In 2021 start het landelijk meerjarig programma Cultuurparticipatie van het ministerie van OCW. In aanloop hiernaartoe zoekt het fonds naar vernieuwende initiatieven of samenwerkingen tussen cultuur en sociaal domein die drempels voor het zelf actief cultuurmaken wegnemen. Een deel van het budget is bestemd voor aanvragen die drempels wegnemen voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. De regeling loopt van 31 januari 2020 t/m 14 september 2020;
  • werkt het programma Volwaardig leven van het ministerie van VWS aan persoonsgerichte en toekomstbestendige gehandicaptenzorg. Onder andere door meer erkenning, begrip en waardering te creëren voor naasten van mensen met een beperking. De portrettenserie ‘Naasten in beeld’ geeft de samenleving inzicht in het dagelijks leven van naasten en de dilemma’s waar zij mee te maken krijgen. Een van die portretten gaat over Bea van Nieuwkoop. Haar zoon heeft het fragiele X Syndroom en is verstandelijk beperkt. Lees wat dit betekent voor haar en haar andere zoon Jacco, die bij de Directie Langdurige Zorg van het ministerie van VWS werkt.
Minsiter de Jonge praat met studenten die een auditieve beperking hebben

Op de agenda

19 maart: Dag van de 1000 Voorbeelden
Op deze dag worden 1000 inclusieve werkgevers in het zonnetje gezet en daarmee andere werkgevers geïnspireerd hun voorbeeld te volgen.

Jongens met een beperking werken in de bakkerij

Kijk- en luistertips

Volwaardig leven start tweede helft theatertour Lastige ouders
De tweede helft van de theatertour Lastige ouders is op 21 januari van start gegaan met een drukbezochte voorstelling in theater de Kring in Roosendaal. De voorstelling gaat over ouders en de voortdurende zorg die zij hebben voor hun zoon met een beperking. Met de theatertour wil het ministerie van VWS een dialoog op gang brengen over de ervaringen van naasten van mensen met een beperking, en de invloed die de zorg heeft op het leven van naasten. Wilt u een voorstelling bijwonen? Kijk voor de actuele speeldata op de website krachtvanbeleving.nl.

Lees meer

Net ff anders
Begin januari is het nieuwe KRO-NCRV programma Net ff anders van start gegaan. In deze serie worden zes jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking gevolgd. Ze hebben allemaal dezelfde droom: een zo normaal mogelijke toekomst, net zoals hun leeftijdsgenoten.

Lees meer

Animatiefilm Mind My Mind
Een ontroerende film van illustrator Floor Adams over een verliefde jongen met autisme. De 30 minuten durende film is te zien in 7 bioscoopzalen in Nederland.

Lees meer

Vrouw staat op het toneel en zingt

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl