Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Onbeperkt meedoen!

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met het programma Onbeperkt meedoen! werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat leest u in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is. En hopen we ook u te inspireren om in beweging te komen.

Prettige feestdagen en een gelukkig 2020!

We willen iedereen bedanken voor alle inzet en vasthoudendheid om Nederland op alle terreinen van het leven toegankelijker te maken. Rondom het VN-verdrag handicap is een beweging op gang gekomen. Van maatschappelijke initiatieven tot maatregelen van overheden en brancheorganisaties. Dat is de danken aan de energie en daadkracht van veel verschillende mensen die gedreven zijn om het verschil te maken. Het afgelopen jaar zijn er mooie stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. In 2020 werken we weer graag samen om de bewustwording in de samenleving te vergroten, zodat we fysieke en sociale drempels kunnen wegnemen die mensen in de praktijk ervaren.

Prettige feestdagen en een gelukkig 2020!
 

Bijschrift foto: ‘Winterlandschap met schaatsers’ van de dove schilder Hendrick Avercamp (1585-1634). Dit schilderij behoort tot de vaste collectie van het Rijksmuseum en maakt onderdeel uit van de videotour in Nederlandse gebarentaal.

Winterlandschap van Hendrick Avercamp

In het land

Pathé bioscopen toegankelijk voor iedereen
Samen met Stichting Ongehinderd kijkt Pathé bioscopen hoe zij hun bioscopen toegankelijker kunnen maken voor mensen met een beperking. De Pathé bioscoop in Maastricht is eerder dit jaar geschouwd en goedgekeurd. Een tijdje later volgden Pathé Zwolle en Eindhoven. De ambitie is om aankomende periode gemiddeld 2 tot 3 panden per maand te laten keuren op toegankelijkheid.

Lees meer

Regiobijeenkomsten VN-verdrag: gemeenten wisselen kennis uit
Tijdens vijf bijeenkomsten verdeeld over het land kwam de afgelopen tijd een grote groep gemeenten bij elkaar om uit te wisselen hoe zij (willen gaan) werken aan het VN-verdrag handicap. Dit was de eerste tour van een reeks van regionale bijeenkomsten. In 2020 en 2021 organiseert de VNG opnieuw regiobijeenkomsten voor gemeenten die aan het begin staan van de ontwikkeling van hun Lokale Inclusie Agenda.

Lees meer

Rapport College Rechten van de Mens
Het College voor de Rechten van de Mens presenteerde op 3 december het jaarlijkse rapport over de naleving van het VN-verdrag handicap in Nederland.

Lees meer

Landelijke netwerkdag Gelijk is Gelijk
Op 3 december vond ook voor de tweede keer de landelijke netwerkdag Gelijk is Gelijk plaats. De dag werd bezocht door ruim 500 deelnemers die zich inzetten voor de doelen van het VN-verdrag handicap. Onder hen bevonden zich onder meer VN Ambassadeurs, lokale adviesraden, gehandicaptenplatforms, betrokken burgers en vrijwilligers, belangenorganisaties, vertegenwoordigers van gemeenten en lokale politici.

Lees meer

Schaduwrapportage van de Alliantie VN-verdrag handicap
Tijdens de netwerkdag Gelijk is Gelijk op 3 december is ook de schaduwrapportage van de Alliantie VN-verdrag handicap gepresenteerd.

Lees meer

Toegankelijke bioscoopzaal van Pathé bioscopen Breda

Ondertussen op de ministeries

  • heeft minister De Jonge van het ministerie van VWS samen met 13 andere partijen het SamenSpeelAkkoord gelanceerd. In dit akkoord staan ambities geformuleerd waarmee de initiatiefnemers samen spelen voor álle kinderen mogelijk willen maken.
  • reikte Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van VWS, op 3 december een Gebaar van waardering uit aan 2 naasten van mensen met een beperking in Den Haag. Dat deed hij namens het programma Volwaardig Leven. Het Gebaar van waardering is een initiatief van HandicapNL. In totaal kregen 500 mantelzorgers van mensen met een beperking het Gebaar uitgereikt als erkenning voor hun zorg.
  • is vanuit het ministerie van VWS de derde editie van het online magazine Onbeperkt meedoen! gepubliceerd. Het thema: een toegankelijke samenleving voor kinderen met een beperking. Het magazine opent met een voorwoord van Henk-Willem Laan, directeur van het Gehandicapte Kind. In de 4 artikelen die daarop volgen, staan persoonlijke verhalen van kinderen met een beperking centraal. Verhalen die laten zien waarom het belangrijk is dat kinderen met een beperking mee kunnen doen, net zoals ieder ander kind dat kan.
  • is de foto-expositie ‘Durf te Dromen’ van de Esther Vergeer Foundation voor alle medewerkers en bezoekers van de ministeries van VWS en SZW te zien op de 1e verdieping van het VWS gebouw. Minister Bruins van het ministerie van VWS heeft de foto-expositie geopend. Op de foto’s staan de dromen van 15 kinderen afgebeeld, vastgelegd door 15 topfotografen en bekende Nederlanders.
  • heeft het ministerie van VWS drie korte filmpjes gemaakt waarin mensen met een zichtbare of een onzichtbare beperking vertellen wat het voor hen betekent om te kunnen werken. De filmpjes zijn tot stand gekomen onder andere in samenwerking met de ministeries van SZW en BZK.
    Bekijk de filmpjes van Marit, Mark en Ronald.
  • heeft het plenaire debat over het programma Onbeperkt meedoen! plaatsgevonden. Wil je het debat terugzien? kijk op https://debatgemist.tweedekamer.nl/
  • heeft Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten bij het ministerie van OCW, de Agenda Inclusieve Podiumkunsten 2020-2024 in ontvangst genomen. Doel van de Agenda is het toegankelijk maken van de podiumkunsten voor én met mensen met een beperking.
  • heeft het ministerie van BZK een handige gids samengesteld om overheidsmedewerkers te helpen om digitale diensten toegankelijker te maken.
  • organiseerden de ministeries van IenW en VWS de werkconferentie ‘Inclusive Mobility Lab’. In maart 2019 presenteerden deze ministeries al de vernieuwingsagenda 'Iedereen onderweg'. Deze agenda is gericht op het toegankelijker maken van het doelgroepenvervoer en het openbaar vervoer. De behoeften van de reizigers staan daarbij centraal. De ministeries willen goede initiatieven van onder meer overheden en vervoerders een stap verder brengen. Daarom werd er tijdens de werkconferentie kennis uitgewisseld en werden er ter inspiratie een aantal goede voorbeelden gepresenteerd. Daarnaast bestond de werkconferentie uit werksessies over een aantal relevante thema’s, zoals het verbinden van verschillende vervoersvormen.
Minister de Jonge en minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink tijdens de lancering van het Samenspeelakkoord

Op de agenda

4 januari: Wereldbrailledag
De dag waarop Louis Braille (1809-1852) geboren werd, is Wereldbrailledag. Het communicatiesysteem dat hij ontwikkelde, heeft de wereld van blinde mensen ingrijpend verbeterd.

27 januari tot en met 1 februari: E-healthweek 2020
Tijdens deze week wordt zichtbaar gemaakt wat de mogelijkheden zijn op het gebied van e-health.

Man met een bklindenstok die het station uitloopt
Beeld: Riesjard Schropp

Kijk- en luistertips

Medisch versus sociaal model
Kijk vanuit een ander perspectief naar mensen met een beperking. In deze video wordt uitgelegd wat het verschil is tussen het medisch en het sociaal model.
Lees meer

Praatplaat Mensenrechtenmodel

Colofon

Dit is een uitgave van het programma Onbeperkt meedoen! voor de implementatie van het VN-verdrag handicap in Nederland. In dit programma werkt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.

Meer informatie
www.rijksoverheid.nl/onbeperktmeedoen

Vragen, opmerkingen of ideeën?
Stuur een e-mail naar DienstpostbusOnbeperktMeedoen@minvws.nl