Veiligheidsdiplomaat nummer 6, 1 augustus 2019

Beste lezer,

Voor je ligt de zomereditie van de Veiligheidsdiplomaat, met aandacht voor:

Het bezoek dat minister Stef Blok bracht aan de cybersecurityexperts van Fox-IT en de kijk van Hein van Ameijden, directeur van Damen Shipyards Naval Shipbuilding, op het Nederlands wapenexportbeleid.

Verder lees je over uraniumproducent URENCO, de NAVO-missie in IRAK (NMI), het bestrijden van terrorismefinanciering, de balanceeract van het contraterrorismebeleid ten opzichte van maatschappelijke organisaties, enhanced Forward Presence (eFP) en over de strijd tegen hybride dreigingen.

Veel leesplezier!

Klik hier om direct naar de voorpagina te gaan >

Minister Blok bezoekt experts Fox-IT

De Nederlandse economie en maatschappij profiteren erg van het open en vrije internet zoals zich dat de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Maar dat open en vrije internet brengt ook risico’s met zich mee. Minister Blok bezocht afgelopen 3 juli Fox-IT, waar hij met cybersecurityexperts sprak over de huidige digitale dreiging.

Meer lezen? Klik hier voor het artikel >

Minister Blok bezoekt Fox-IT.

Wapenhandel en vredesinzet: tegenpolen? (deel III)

De Veiligheidsdiplomaat spreekt met Hein van Ameijden, directeur van Damen Shipyards Naval Shipbuilding (DSNS) over het Nederlands wapenexportbeleid. DSNS is internationaal actief als bouwer van marineschepen, van fregatten tot mijnenvegers.

Meer lezen? Klik hier voor het artikel >

Marinefregat.

Urenco, machtspolitiek en shuttlediplomatie: hoe een klein land het goede voorbeeld gaf

Met de oprichting van Urenco in 1970 stapt Nederland in de markt van nucleaire energie. Spanning tussen de commerciële belangen en het gevaar dat nucleaire energie gebruikt wordt voor de bouw van kernwapens, maakt handel in deze sector extreem gevoelig. Mede door de subtiele 'shuttle diplomatie' van Max van der Stoel wist Urenco desondanks de eerste stappen te zetten op de internationale markt.

Meer lezen? Klik hier voor het artikel >

Kernbrandstof in vaten.

4 tips voor het bemachtigen van een internationale baan

Op donderdag 4 juli organiseerde de Nationaal Coördinator Internationale Functies (NCIF) samen met de TU Delft een outreach evenement voor studenten en young professionals. De VN heeft namelijk geweldig veel mensen met een technische achtergrond en specialisten nodig, en die heeft Nederland volop!

Meer lezen? Klik hier voor het artikel >

Vlaggen.

Onze mensen in Irak

Een kijkje in de keuken van onze Nederlandse collega’s bij de NAVO-missie in Irak (NMI). NMI richt zich op versterking van de Iraakse veiligheidssector door training en advies aan het Iraakse ministerie van Defensie, militaire opleidingsinstituten, de Office of the National Security Advisor en het Prime Minister’s Office. BZ’ers Jeannette Seppen en Maarten Froger delen hun ervaringen en schetsen een realistisch beeld van hun werk in Bagdad.

Meer lezen? Klik hier voor het artikel >

NAVO-missie in Irak.

Terrorismebestrijding in de portemonnee

Nederland strijdt in allerlei verbanden tegen terrorisme. Een van de belangrijkste doelen is het bestrijden van terrorismefinanciering. Daarvoor kan de overheid financiële tegoeden bevriezen van personen en organisaties die iets te maken hebben met terrorisme.

Benieuwd hoe deze maatregel in zijn werk gaat? Lees hier meer >

Geld.

Contraterrorisme en maatschappelijk middenveld, een belangrijke balans

Hoe kom je tot contraterrorisme (CT) beleid waarbij maatschappelijke organisaties niet onnodig belast worden met extra wet- en regelgeving? En hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat mogelijk misbruik van deze organisaties, door terroristische en extremistische groeperingen, wordt voorkomen?

Klik hier voor het artikel >

Vogel.

Nederland en Litouwen: inzet drie jaar na het NAVO besluit tot enhanced Forward Presence

Nederlandse militairen in Rukla, Litouwen, die onderdeel uitmaken van de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO, de enhanced Forward Presence (eFP), waarom zitten ze er en hoe werken ze samen met de ambassade en de lokale autoriteiten? Benieuwd?

Klik hier voor het artikel >

Minister Blok bij Nederlandse militairen.

De strijd tegen hybride dreigingen

Hybride dreigingen zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws. Onder verschillende namen zoals Hybrid Warfare, Hybrid Threats en Total Warfare haalt dit onderwerp vaak de voorpagina. Maar wat zijn hybride dreigingen nou eigenlijk? En wat doen de Nederlandse overheid, de EU en de NAVO zoal om onze samenleving te beschermen tegen deze dreigingen?

Meer lezen? Klik hier voor het artikel >

Ideeën voor de Veiligheidsdiplomaat?

Heb jij een suggestie voor een artikel in de Veiligheidsdiplomaat? Mail dan naar veiligheidsdiplomaat@minbuza.nl

Vlaggen.