Beeld: ©Hollandse Hoogte

Nieuwsbrief Antibioticaresistentie 17

Antibioticaresistentie vormt wereldwijd een dreiging voor de gezondheid. Want door resistente bacteriën worden ziekten die nu eenvoudig te genezen zijn weer levensgevaarlijk. Samen met professionals in de zorg, veehouderij, voeding en milieu ondernemen de ministeries van VWS, EZ en I&M actie. Hun integrale ‘One Health’-aanpak omvat zorgvuldig antibioticagebruik, betere monitoring en toezicht, onderzoek naar nieuwe middelen en alternatieven, infectiepreventie en communicatie. De nieuwsbrief Antibioticaresistentie houdt u op de hoogte van de voortgang.

5 jaar mondiaal actieplan: waar staan we nu?

Vijf jaar geleden vond in Nederland een ministeriële conferentie over antibioticaresistentie plaats. Het was de aanzet tot een mondiaal actieplan. Op 18 en 19 juni 2019 zetten Nederland, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Food and Agriculture Organization (FAO) en de World Organisation for Animal Health (OIE) de strijd tegen antibioticaresistentie opnieuw op de kaart. Dit keer staat de voortgang van het mondiale actieplan centraal. Gert-Jan Rietveld, senior adviseur mondiaal gezondheidsbeleid bij het ministerie van VWS: “Nederland heeft internationaal een voorbeeldfunctie.”

Interview met Gert-Jan Rietveld, senior adviseur mondiaal gezondheidsbeleid bij het ministerie van VWS over antibioticaresistentie

Daarwordtiedereenbetervan.nl nu ook daistbesserfuerunsalle.eu

Geen land kan antibioticaresistentie alleen bestrijden. Want resistente bacteriën houden geen rekening met grenzen. Daarom werken Nederland en buurland Duitsland samen in het EurHealth-1Health-project. Bewustwording creëren over antibiotica en de gevolgen van antibioticaresistentie is onderdeel van het project. De succesvolle Nederlandse ‘daar wordt iedereen beter van’-campagne is nu vertaald naar het Duits en meteen ook naar het Engels. Benieuwd naar de campagnesites? Kijk op dasistbesserfuerunsalle.eu en thatmakeseveryonebetter.eu.

Eenheid van Taal in antibioticaresistentie

Snel inzicht in het voorkomen van antibioticaresistentie, snel maatregelen nemen: voor een adequate aanpak van antibioticaresistentie is goede communicatie tussen medisch microbiologische laboratoria en het RIVM essentieel. Eenheid van Taal in antibioticaresistentie maakt het mogelijk. Mooie bijkomstigheid: de elektronische uitwisseling tussen laboratoria verbetert. Dit maakt de samenwerking tussen laboratoria beter en makkelijker. Inmiddels doen 14 laboratoria mee met Eenheid van Taal. Ook interesse? Laboratoria die in 2019 aansluiten, krijgen een vast bedrag als vergoeding voor de implementatiekosten.

Bekijk ook het filmpje dat het RIVM over Eenheid van Taal maakte

Goed voorbeeld: voorschrijfgedrag antibiotica veranderen

Op het ZonMw-congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 4 april 2019 gaven onderzoekers uit de eerste en tweede lijn en dierenartspraktijken samen een workshop. Hun gemeenschappelijke deler: het voorschrijfgedrag antibiotica veranderen. Ze deelden projectresultaten, succesfactoren en aandachtspunten. Voorbeelden zijn het betrekken van een bestuurskundige in het projectteam en interventies ontwikkelen door en voor álle betrokkenen. De verschillende disciplines bleken veel van elkaar te kunnen leren.

Een verslag van de workshop vindt u in de terugblik op het congres

‘Wereldwijd actie nodig tegen antibioticaresistentie’

Wouter Rottier, recent gepromoveerd in de microbiologie, dacht alleen te promoveren op 19 februari 2019. Hij had nooit kunnen bedenken dat zijn promotie misschien nog wel het minst spannende zou zijn van die dag: zijn onderwerp werd uitgelicht door de NOS, er volgde een radio-interview en er vond een symposium plaats waar zijn onderzoeksresultaten centraal stonden. Zijn boodschap: antibioticaresistentie is wereldwijd een probleem.

Lees het interview met Wouter op zonmw.nl

‘Suske en Wiske Tante Biotica’ nog verkrijgbaar

Het stripboek ‘Suske en Wiske Tante Biotica’ brengt op een leuke en laagdrempelige manier het probleem antibioticaresistentie onder de aandacht. Cicero Zorggroep bestelde 1000 exemplaren en verspreidt ze nu op de locaties, om de bewustwording van medewerkers, cliënten en naasten te vergroten. Het ministerie van VWS heeft de stripboeken nog op voorraad. Doe net als Cicero Zorggroep en vraag ‘Tante Biotica’s’ aan. Stuur een e-mail. Maar wacht niet lang, want op = op.

Antibioticaresistentie voor dummies

Antibioticaresistentie krijgt steeds meer aandacht. Dat is ook hard nodig. In deze rubriek vindt u steeds een opvallende, boeiende, spannende, toegankelijke, grappige of originele uiting over antibioticaresistentie. Laait bij u in de zorginstelling ook altijd weer discussie op over de trouwring? Oftewel: kun je hygiënisch werken met een (trouw)ring om?

Lees de 5 redenen waarom de trouwring toch echt af moet op resistentiepreventie.nl

Rectificatie

In de vorige nieuwsbrief stond een artikel over de JPIAMR-projecten PRAISE en SOLIDNESS. Helaas waren hierin de verantwoordelijke UMC’s (Universitair Medisch Centrum) verwisseld. Daarom nu een rectificatie: PRAISE staat onder leiding van UMC Utrecht en SOLIDNESS wordt uitgevoerd door UMC Groningen.

Meer weten over PRAISE en SOLIDNESS? Kijk op zonmw.nl

Blijf op de hoogte

Wilt u meer weten over (de aanpak van) antibioticaresistentie? Informatie over het onderwerp vindt u op rijksoverheid.nl. Bent u benieuwd naar de voortgang van de ‘One health’-aanpak van antibioticaresistentie? Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief. De nieuwsbrief Antibioticaresistentie verschijnt 6 keer per jaar.

Colofon

Voor de aanpak van antibioticaresistentie werken de ministeries van VWS, EZ en I&M samen met partners uit de sectoren zorg, dieren, voedselveiligheid en milieu, in binnen- en buitenland. Heeft u vragen? Stuur een e-mail.