Benoeming plaatsvervangend lid Gemeenschappelijk Hof van Justitie

Bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wordt de heer mr. S.M. (Stephan) van Lieshout benoemd tot plaatsvervangend lid. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van staatssecretaris Rechtsbescherming Struycken.

Per 1 augustus 2024 kreeg Van Lieshout eervol ontslag als lid van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, om terug te keren naar Nederland als rechter bij de rechtbank Midden-Nederland. Hij was sinds 2019 lid van het Gemeenschappelijk Hof. Om lopende procedures af te kunnen ronden en expertise te kunnen behouden is besloten tot een aanvullende benoeming tot plaatsvervangend lid. Eerder werkte Van Lieshout als rechter bij de rechtbanken Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Midden-Nederland. Ook was Van Lieshout al eerder lid van het Gemeenschappelijk Hof.

Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba verzorgt de rechtspraak op de eilanden. De rechters bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie behandelen civiele zaken, strafzaken en bestuursrechtelijke zaken (waaronder belastingzaken), zowel in eerste aanleg als in hoger beroep. Ook is het Gemeenschappelijk Hof betrokken bij bijzondere rechtspraakcolleges (zoals voor ambtenarenzaken) en bij colleges die belast zijn met tuchtrechtspraak.