Minister Faber: Nederland krijgt strengste asielregime ooit

Nederland kan de hoge aantallen migranten niet aan. De asielopvang zit overvol, procedures duren te lang en de kosten rijzen de pan uit. Bovendien leidt de aanhoudende asielinstroom tot problemen op het gebied van volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs.

Om weer grip op de situatie te krijgen, komt dit kabinet met het strengste asielregime ooit, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde regeerprogramma. Via het beperken van de instroom, snelle procedures, lik op stuk richting overlastgevers, strenger grenstoezicht, beperken van nareis-mogelijkheden en stevig inzetten op terugkeer moet Nederland in Europa een koploper worden als het gaat om toelatingsregels.

Minister Faber (Asiel en Migratie): “De kiezer heeft een duidelijke opdracht gegeven. Het roer moet om en de instroom moet direct omlaag. We nemen maatregelen om Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor asielzoekers. En voor wie misbruik maakt van onze gastvrijheid, is hier geen plaats. Ik ga voor een veiliger Nederland."

Asielcrisis

De minister van Asiel en Migratie en de minister-president activeren zo snel mogelijk het noodrecht. Zo kan het kabinet afwijken van de Vreemdelingenwet. Meerderjarige kinderen kunnen niet meer nareizen. Nieuwe feiten en omstandigheden bij herhaalde asielaanvragen worden strenger getoetst. Ook komt er een mogelijkheid om asielzoekers die niet op een zitting of afspraak verschijnen, af te wijzen.

Met een asielcrisiswet trekt het kabinet vervolgens de Spreidingswet in, komt er een beslisstop op asielaanvragen, wordt de opvang versoberd en worden mensen zonder verblijfstitel desnoods gedwongen uitgezet. Daardoor kan de situatie in de asielketen door de hoge instroom gelijk aangepakt worden.

Asielbeleid

De situatie in de asielketen moet ook structureel worden aangepakt. Er komen strenge voorwaarden op het gebied van gezinshereniging en een zo smal mogelijke invulling van het kerngezin. Gezinshereniging wordt voor het overgrote deel van de asielzoekers alleen mogelijk wanneer iemand een vaste woonruimte, een passend inkomen en minimaal 2 jaar een verblijfstatus heeft. De 1e wetswijzigingen gaan dit najaar naar de Raad van State.

Ook krijgen asielzoekers niet langer na 5 jaar automatisch een asielvergunning voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat zij terug moeten naar het land van herkomst zodra het daar veilig is. De ongewenstverklaring wordt verruimd. Hiermee kunnen asielzoekers die misdrijven begaan sneller worden uitgezet.

Ook maakt dit kabinet zo snel mogelijk bij de Europese Commissie duidelijk dat Nederland een opt-out wil van het Europese asiel- en migratiebeleid. In de tussentijd trekt minister Faber in Europa op met gelijkgezinde landen en wordt het grenstoezicht versterkt.

Quote van Marjolein Faber, minister van Asiel en Migratie, over asielmigratie.

MARJOLEIN FABER, minister van Asiel en Migratie: Laat ik gelijk met de deur in huis vallen: Ik ga voor het strengste asielbeleid ooit, want uiteindelijk sta ik hier voor de belangen van Nederland. Ik zie dat het vastloopt. Als we kijken naar huisvesting, de zorg, het onderwijs. Laten we niet vergeten: We wonen in een van de dichtstbevolkte landen van Europa. Daarom moeten we grip krijgen op asielmigratie.

♪ LICHT OPZWEPENDE BEAT ♪

Beeldtekst: Waar ga je als eerste mee starten?

MINISTER FABER:In de maatschappij is er een asielcrisis gaande. Mensen ervaren dat iedere dag. Daarom wil ik ook een asielcrisis juridisch uitroepen, want daarmee kan ik namelijk maatregelen nemen om deze asielcrisis te gaan bestrijden.
Te denken valt aan het niet meer verstrekken van vergunningen voor onbepaalde tijd. Daardoor kan je niet meer permanent in Nederland blijven. Op het moment dat je land veilig wordt, ga je weer terug. Vervolgens: het stapelen van procedures moet stoppen. Het kan niet zo zijn dat men hier jarenlang gaat procederen om uiteindelijk aan het einde van de rit weer terug te moeten. Vervolgens wil ik ook criminele asielzoekers eerder uit kunnen zetten, want voor hen is er geen plaats in Nederland.

♪ LICHT OPZWEPENDE BEAT ♪

Beeldtekst: Wat heeft nog meer jouw focus?

MINISTER FABER: Het intrekken van de Spreidingswet. Daarnaast wil ik de gezinshereniging fors beperken voor een heel groot deel van de aanvragen. Je moet dan een huis hebben. Je moet dan een passend inkomen hebben en je moet dan ook al twee jaar een vergunning hebben. Vervolgens wil ik ook het niet meewerken aan uitzetting strafbaar gaan stellen. En natuurlijk ga ik binnen Europa voor een opt-out, zodat wij als Nederland weer een eigen keuze hebben betreffende asielmigratieregels. Uiteraard ga ik het grenstoezicht intensiveren om illegale migratie tegen te gaan, want een verzorgingsstaat houdt geen stand als je geen grip hebt op je grenzen, want uiteindelijk sta ik hier natuurlijk voor Nederland.

♪ BEAT DOOFT UIT ♪

In beeld: Logo Rijksoverheid. Ministerie van Asiel en Migratie.