Consultatie postcodes voor Caribisch Nederland van start

Op dit moment is er geen postcodesysteem in Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Hierdoor komt de post voor inwoners, ondernemers en (overheids)organisaties vaak niet of te laat aan. Ook kan er zonder postcode geen gebruik worden gemaakt van online diensten (e-commerce). Om de (online) dienstverlening van de overheid in Caribisch Nederland te verbeteren, ligt er het voorstel om postcodes vast te stellen in de reeks van 0000AA-0999ZZ. De internetconsultatie is open voor iedereen en je kunt meedenken en reageren tot en met 26 augustus.

Het voorstel

Het voorstel om postcodes voor Caribisch Nederland vast te stellen in de reeks van 0000AA-0999ZZ is gebaseerd op het adviesrapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). In 2024 werd onderzocht hoe postcodes kunnen bijdragen aan een betere postbezorging. 

Het voorstel houdt rekening met de volgende punten:  

  • Het postcodestelsel kan in heel Caribisch Nederland worden gebruikt.
  • Het postcodestelsel past binnen het systeem van Europees Nederland.
  • Het eiland is te identificeren op basis van de postcode. De minimale variant is 1 postcode per eiland.
  • Het postcodestelsel moet flexibel zijn en voorbereid zijn op groei.

Het advies en voorstel is tot stand gekomen in overleg met de openbare lichamen Bonaire, Saba en Sint Eustatius, uitvoeringsorganisaties, bedrijven, FXDC, PostNL en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Geef je reactie

Heb jij een idee en/of wil je meedenken? Reageer via de internetconsultatie Postcodereeks voor Caribisch Nederland op Overheid.nl. Je kunt reageren in het Nederlands, Engels en Papiamentu.

Meer weten?

Het vaststellen van postcodes voor Caribisch Nederland maakt deel uit van plannen van het kabinet om de (online) dienstverlening voor inwoners en ondernemers in Bonaire, Sint Eustatius en Saba te verbeteren: 5. Versterken digitale samenleving in het Caribisch deel van het Koninkrijk Versterken digitale samenleving op Caribisch deel koninkrijk - Digitale Overheid