Positieve beoordeling Nederlands Herstel- en Veerkrachtplan

De Europese Commissie heeft het eerste betaalverzoek van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan positief beoordeeld. Dit heeft de Europese Commissie op 15 juli 2024 bekendgemaakt. De positieve beoordeling is een belangrijke stap naar officiële goedkeuring van het betaalverzoek en de uitbetaling van het daarbij horende bedrag van € 1,3 miljard. Nederland heeft het eerste betaalverzoek op 24 mei 2024 ingediend.

Mijlpalen en doelstellingen

De 30 mijlpalen en doelstellingen die onderdeel zijn van het eerste betaalverzoek, zijn volgens de Europese Commissie behaald. Het gaat onder andere om de invoering en aanscherping van de industriële CO2-heffing, het sluiten van overeenkomsten tussen de Rijksoverheid en provincies over het aantal nieuw te realiseren woningen en maatregelen door ProRail voor een toekomstbestendig, digitaal treinbeveiligingssysteem. Ook is er geïnvesteerd in de ontwikkeling van quantumtechnologie, het inhalen van de door de COVID-19-crisis veroorzaakte leerachterstanden en vaardigheidstrainingen voor ruim 100.000 werkenden en werkzoekenden die hun baan hadden verloren of dreigden te verliezen als gevolg van de COVID-19-crisis.  

Vervolg

Op de positieve beoordeling van de commissie volgt nog een afrondende procedure, waarin alle EU-lidstaten zich mogen uitlaten over het oordeel van de Europese Commissie of vragen kunnen stellen aan Nederland. Het is de verwachting dat de EU-lidstaten in september het betaalverzoek officieel goedkeuren. Na dit eerste betaalverzoek dient Nederland nog 4 betaalverzoeken in om aanspraak te maken op de rest van de voor Nederland gereserveerde € 5,4 miljard uit de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit.