Arbeidsvoorwaarden gedetacheerden meer gelijk aan Nederlandse werknemers

Vanaf 30 juli 2020 worden de verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen gedetacheerde buitenlandse werknemers en Nederlandse werknemers kleiner. Gedetacheerde Europese werknemers krijgen recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden. Ook gelden er nieuwe plichten voor werkgevers. Dit wordt geregeld in de herziene Detacheringsrichtlijn.

Door de nieuwe wetgeving krijgen gedetacheerde uitzendkrachten vanaf de eerste dag recht op bijna alle Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Ook krijgen gedetacheerde werknemers die langer dan 12 maanden in Nederland werken recht op aanvullende arbeidsvoorwaarden. Zij hebben dan recht op bijna alle Nederlandse arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden uit de Nederlandse arbeidswetten en algemeen verbindend verklaarde cao’s. Deze periode van 12 maanden kan verlengd worden tot 18 maanden wanneer de werkgever dit meldt.

Ook wordt de zogenoemde harde kern van de arbeidsvoorwaarden (dat zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld het minimumloon en regels voor vakantie, verlof, werk- en rusttijden uit de wet en uit algemeen verbindend verklaarde bepalingen van cao’s) uitgebreid met voorwaarden voor huisvesting en onkostenvergoedingen. Zo gelden er straks voorwaarden voor de huisvesting van werknemers, indien de werkgever huisvesting ter beschikking stelt aan de werknemers die zich niet op hun gewone werkplek in Nederland bevinden. Ook komen er nieuwe regels voor de vergoeding van uitgaven voor reis-, maaltijd- en verblijfkosten voor werknemers die beroepshalve van huis zijn.

De rechten van werknemers uit de EU, EER en Zwitserland die tijdelijk naar Nederland worden gedetacheerd, vloeien voort uit de Europese Detacheringsrichtlijn uit 1996. In 2018 zijn de EU-lidstaten overeengekomen om deze richtlijn aan te passen. Nederland was daar een groot voorstander van en heeft zich ingezet voor de aanpassingen. Het kabinet hecht vooral aan het uitgangspunt dat mensen die hetzelfde werk op dezelfde plek doen, daar ook hetzelfde loon voor krijgen.

Deze herziene Detacheringsrichtlijn verbetert de balans tussen het bevorderen van het vrij verrichten van diensten in de Europese Unie en het zorgen voor een gelijk speelveld enerzijds en de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers anderzijds, waaronder met name de bescherming van de arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van deze werknemers.

Door de wijziging wordt het verschil in arbeidsvoorwaarden tussen gedetacheerde buitenlandse werknemers en Nederlandse werknemers kleiner. Dat bevordert een gelijk speelveld tussen ondernemingen en gaat verdringing van het lokale arbeidsaanbod tegen.

De herziene Detacheringsrichtlijn wordt onder meer geïmplementeerd in de WagwEU en de Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet Avv).

Meer informatie over de nieuwe regels staat op de website postedworkers.nl. (Voor deze website moet u inloggen).