12 juli Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Schoof heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. De minister-president blikt terug op zijn bezoeken aan de Europese instituties in Brussel en de NAVO-top in Washington DC van afgelopen week. Ook blikt hij vooruit op de agenda van volgende week (onder meer MH17-herdenking). De video toont de inleidende verklaring.

Minister-president Schoof: Goed. Vanochtend ben ik teruggekomen uit Washington waar ik de afgelopen dagen bij de NAVO-top was. En afgelopen maandag nog in Brussel. Een wat meer internationale week. Een nationale week vorige week. En vanochtend natuurlijk meteen doorgereisd naar Den Haag voor de ministerraad. Maar laat ik beginnen u bij te praten over mijn buitenlandse agenda van deze week, zoals ik dat overigens ook vandaag in de ministerraad heb gedaan.

Om te beginnen met de EU. Het was goed om de afgelopen maandag kennis te maken met Ursula von der Leyen, Charles Michel en Roberta Metsola. Want we willen als kabinet stappen zetten op het gebied van migratie en werken aan perspectief voor boeren en vissers. Daar hebben we de EU gewoon hard bij nodig. En ik kijk terug op goede en collegiale gesprekken waarin ik ook heb benadrukt dat Nederland een betrouwbare en constructieve partner in de EU blijft, ook al hebben wij specifieke verlangens. Zoals ik eerder zei, alleen in verbinding met de Europese Unie kunnen we zaken voor elkaar krijgen.

De rest van de week stond in het teken van de NAVO-top in Washington. Een belangrijke top, waarop we als NAVO-bondgenoten krachtig hebben bevestigd dat de Oekraïne op ons kan blijven rekenen. Dat doen we door onze NAVO-steun uit te breiden, maar ook door deze meer voorspelbaar te maken. De gewetenloze en laffe Russische aanval op Kyiv deze week, waarbij een kinderziekenhuis werd geraakt, heeft nog maar eens laten zien hoe belangrijk dat is. Op de NAVO-top heb ik dan ook persoonlijk de boodschap aan president Zelenski overgebracht dat Oekraïne zich verzekerd mag weten van onze steun, voor zolang als nodig en voor zoveel als nodig is. Meer concreet betekent dit dat we in samenwerking met de VS en Denemarken spoedig de eerste F-16-toestellen aan Oekraïne zullen leveren. En zoals wij in Washington ook hebben aangekondigd, zal Nederland nog eens 300 miljoen euro vrijmaken voor de aanschaf van F-16-munitie. Oekraïne moet immers niet alleen kunnen vliegen met de F-16-toestellen, maar deze ook kunnen inzetten om de Russische aanvallen af te slaan. Want vaststaat dat Oekraïne deze strijd moet winnen. En daar blijven al onze inspanningen op gericht.

Tot slot, van een heel andere orde: voetbal. Want er is mij veel over gevraagd, ook op de NAVO-top. Door collega’s, maar ook zeker door uw collega’s die daar aanwezig waren. Dus dat was wel even een teleurstelling afgelopen woensdag. Niet alleen voor mij, maar ook voor veel Nederlanders, namelijk het verlies van Oranje op het EK. Maar tegelijkertijd, en dat heb ik toch echt ook gezien vanuit Washington, de saamhorigheid in Nederland en die het Nederlands elftal teweeg heeft gebracht. En dat is iets waar we best wel trots op mogen zijn.

Dan de komende periode. Want hoewel vandaag de laatste ministerraad voor de zomer, staat de komende weken ook nog genoeg te gebeuren. Zo heb ik het genoegen om maandag in Brussel premier De Croo van België te ontmoeten en vervolgens zal ik kennismaken met premier Frieden van Luxemburg. En donderdag verwacht ik in Londen weer veel Europese collega’s te spreken tijdens de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap.

Aanstaande woensdag is het alweer tien jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oekraïne werd neergeschoten. In mijn rol, toenmalige rol, als Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid heb ik deze ramp en het grote leed dat hierdoor werd veroorzaakt van dichtbij meegemaakt. En ik moet zeggen dat deze intens trieste periode nog altijd in mijn geheugen gegrift staat. Ik denk dat dit voor veel Nederlanders het geval is. Als minister-president, maar ook persoonlijk, vind ik het belangrijk en eervol om volgende week, samen met de Koning, bij de MH17-herdenking in Vijfhuizen aanwezig te zijn.

Ondertussen zijn we ook hard aan de slag geweest met het regeerprogramma, daar gaan we deze zomer keihard mee verder. Dat is ook wat Nederland van ons verwacht: uiteindelijk resultaat. En medio augustus starten we met de jaarlijkse begrotingsraden in de aanloop naar Prinsjesdag. Dan zien wij elkaar weer. En vanaf dat moment vindt de wekelijkse ministerraad niet meer plaats in de Trêveszaal, maar op het Catshuis. Voor de wekelijkse persconferentie blijf ik graag bij u te gast in Nieuwspoort. Maar voor nu wens ik eenieder een mooie en ontspannen zomer toe.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.